tilkkuvuoden 2020 yhteenveto.

Taas on käsillä perinteinen yhteenveto. Muistelen vuoden mittaan tapahtunutta eli tilkkutekemisiäni niin onnistumisineen kuin pettymyksineenkin. Tarkistan myös tasan vuosi sitten esittämieni toiveiden tilanteen. Otan mukavan asennon kuten kissamme "Sakke".
Ensimmäiseksi hengästyttävä luettelo valmistuneista tilkkupussukoista.


Ompelin vuoden 2020 aikana siis yhteensä 35 tilkkupussukkaa – 9 enemmän kuin viime vuonna. En sentään päässyt ennätysvuoden 2011 tasolle, jolloin tehtailin kokonaista 45 pussukkaa.

Kaksi pussukkaa – Bostonin teekutsut ja Vaativa asiakas – olivat pelastusoperaatioita. Ystävälläni oli kuluneet ja rikkinäiset, mutta mieluisat vetoketjupussukat, jotka purin ja joiden toiset puolikkaat ompelin entistä ehompiin tilkkupussukoihin. Edelliset pelastetut puoliskot – Wolfe ja Annie – muuttuivat uusiksi pussukoiksi jo vuoden 2019 puolella.

Ompelin myös yhden tilkkulaukun, yhtä monta kuin viime vuonna.

Tilkkulaukku oli syytäkin valmistaa, sillä rakensin sen tilkkupinnat jo viime vuonna. Sain silitetyksi palat laukkuhuopaankin jo kiinni, mutta projekti jäi kesken. Lastu-tilkkulaukku kuitenkin valmistui jo tammikuussa. 

Poikkeuksellisesti ompelin ”vain” neljä tilkkupeittoa. Viime vuonna ompelin seitsemän ja sitä edellisenä vuonna yksitoista. Neljä on sentään melkein järjellinen määrä. Kolme näistä valmistuneista oli keskeneräisiä viime vuonna.

1. Tähtiblokeista rakentamastani tilkkupinnasta tuli Sinivuorten yö -tilkkupeitto, ja pääsin esittelemään sen heti tammikuun toisena päivänä.

2. Kukkablokeista Kangasvuokko. Kirjoitin viimevuotisessa katsauksessani, että juoponpolkublokeista kootut kukat tarvitsivat ympärilleen lisäpaloja. Ompelinkin piparkakkureunaisen näköiset kehykset yli jääneistä juoponpolkublokeista. Valmiin Kangasvuokko-peiton kuva keräsi Instagram-kanavallani myönteisiä kommentteja, joten vaikutelma taisi epäilyksistäni huolimatta olla juuri sopiva.

3. Bento Box -blokeista Valpas mieli. Viime vuoden lopulla aloitin Bento Box -blokeista koottavan tilkkutyön, jossa oli paljon ihania kankaita, mutta joka kokoamisvaiheessa alkoi näyttää tympeältä. Soile pelasti tilkkupinnan ehdottamalla, että lisäisin blokkien väliin musta-valko-raidalliset kaitaleet. Peitosta tuli sillä neuvolla oikein kiva, ja suojatietä muistuttavien raitojen takia se sai nimen ”Valpas mieli”.

4. Tuikkikaa-tilkkupeiton aloitin ja viimeistelin kokonaan tämän vuoden puolella. Kerron siitä kohta vähän lisää.

Ompelin myös yhden seinätekstiilin eli Tour de Francen. Ehdotin sitä Luxemburgiin suunniteltuun tapahtumaan, jossa piti olla Suomen Tilkkuyhdistyksen Liikkeellä-teemainen näyttely. Tapahtuma peruttiin! Hyödynsin näkemäni vaivan niin, että kirjoitin mallista ohjeen Tilkkuyhdistyksen jäsenlehteen eli Tilkkulehteen.

Seinätekstiilit eivät ole kiinnostavinta tilkkutekemistä, mutta eivät ne ole turhia. Viimeaikaisista seinätaideteoksista olen oppinut, että värit ovat minulle ja osalle katsojistakin tärkeämmät kuin tekninen toteutus.

Esimerkiksi medaljonkityyppinen tilkkutyöni Sammakkoprinssi viime vuodelta sai katsojilta etenkin väreihin liittyviä kommentteja, ja epätäydelliset saumojen kohdistukset ja palojen mitoitukset olivat selvästi sivuseikka. (Ainakaan sellaisia kommentteja ei viitsitty jättää, mikä puolestaan saattaa kertoa tilkkuharrastajien kannustavuudesta ja suvaitsevaisuudesta.)

Tour de Francea aloittaessani tein harvinaisesti jopa niin, että etsin esiin sopivalta vaikuttaneita kankaita:
(Yleensä valitsen värit sitä mukaa kuin ompelen blokkeja ja katson vasta lopuksi, miten ompelemistani blokeista voin sommitella kokonaisuuden.)

Mitä on jäänyt kesken?

Viimevuotisista keskeneräisistä sain siis valmiiksi neljä kuudesta: Lastu-tilkkulaukun ja kolme kesken ollutta tilkkupeittoa.

Sen sijaan saksalaisen Sigin ihanasta tilkkulahjasta kokoamani kaksi minulle epätyypillisen väristä tilkkupintaa ovat samassa tilassa mihin ne jäivät viime vuonna. Niistä piti jo silloin tulla tilkkulaukku, mutta olin unohtanut ne tyystin! Laukku on edelleen kesken. 

Ikuisuusprojektini eli minipienistä jäännöspalaneliöistä rakentuva tilkkupinta on myös edelleen kesken, vaikka minulla on valmiina noin tuhat kaksisataa 2,5-tuumaista neljän neliön blokkia, jotka olen ommellut kuudentoista neliön blokeiksi. Tarvitsen pintaan kuitenkin pari sataa neljän neliön blokkia lisää.

Totta kai kaapissa ja lattioilla sekä ompelupöydällä on muitakin, uusia keskeneräisiä.

Supernova-niminen tilkkupinta valmistui syyskuussa ja tikkautin sen saman tien Töölön Tilkkupajassa, mutta se on edelleen viimeistelemättä. Ehkä siitä tulee ensi vuoden ensimmäinen valmis tilkkupeitto. 

Economy-blokeista ompelemani tilkkutyö on muutamaa kymmentä pikkublokkia vajaa ja tietenkin myös kokoamatta. Mahtaakohan siitä tulla yhtään mitään? Mitä pidemmälle etenen, sitä tylsemmiltä blokkini alkavat silmissäni näyttää.

Olen aloittanut myös Blue North Strong and Free -blokkien ompelemista. Menee vielä tovi, ennen kuin minulla on niitä tarpeeksi, sillä yhdessä blokissa on noin 72 palaa. Olen ommellut kaksi blokkia, joissa kontrasti on kohdallaan sekä harjoittelublokin, jossa ei ole. Tässä toinen blokeista, joissa kontrasti toimii ookoo.
Olen juuri saanut leikatuksi kaikki palat kivaan projektiin, jossa tulen jälleen kerran toteamaan, miten paljon tärkeämpiä tummuusasteet ovat kuin värit. Odotan innolla, että pääsen sommittelemaan tilkkupintaa. Ja tietenkin odotan sitä, että värivaikutelma hahmottuu!

Vuoden 2020 hudit


Käsittelen tämän negatiivisemman puolen mahdollisimman nopeasti.

Tilkkurata peruttiin – kahdesti. Ensin kalkkiviivoilla maaliskuussa ja nyt marraskuun lopussa myös ensi vuodelta. En siis päässyt tilkkupäivien järjestäjäksi niin, että työstäni olisi syntynyt varsinaista tulosta. Huokaus.

Tilkkulehteen liittyvä työ on ollut työlästä. 

Joululahjaksi aikomastani farkkupussukasta tuli nolo, mutta sentään sain toisella yrittämällä järjellisen kappaleen aikaiseksi.

En keksi muita varsinaisia tilkkuharrastushuteja tältä vuodelta! 

Vuoden 2020 parhaat jutut

Juuri nyt tuntuisi, että viikkokausien sateen ja harmauden jälkeen parasta olisi kokea aurinko, josta Kissa ja Sinivuorten yö -tilkkupeittoni tässä nauttivat:
Aurinkoisessa tunnelmassa on helpompi miettiä parhausasioita, joita tilkkuvuodessani 2020 on ollut lukuisia. Seuraavassa vain muutama maininta kivoimmista tilkkutuokioistani:

Luentoni! Olin tietysti pettynyt siitä, etten päässyt esiintymään Tilkkuradan luentosaliin, mutta olen tyytyväinen, että sain pidetyksi luentoni "Värit - uhka vai mahdollisuus?" Facebook Live -tapahtumana. 

Kannustus tilkkukirjan tekemiseen! Joulukalenterin luukun 21 yhteydessä sain useamman kuin yhden kehotuksen kirjoittaa tilkkukirja. Sillä olisi jo neljä ostajaakin valmiina.

Olin saamassa useamman tilkkupeittoni näyttelyyn! Tilkkupäivien järjestäjillä on etuna se, että heidän tilkkutyönsä pääsevät esille. Ainakin neljä tilkkutyötäni oli tulossa Tilkkuradan näyttelyalueelle.

Tilkkuyhdistyksen sosiaalisessa mediassa on ollut kivaa pöhinää! Instagram-kanavalla on ollut mukavia arvontoja, ja Facebookissa moni päivitys on saanut hyvän yleisön ja kivoja kommentteja. 

Tuikkikaa-peittoa oli myös tosi kiva tehdä, sen lisäksi, että siitä tuli valmiina kiva. Vielä kivampi oli työskennellä aina kun "Sakke" oli auttamassa!
Tilkkutyöbingo! Minusta se oli hauska idea, ja keksin siihen lisäjuttuja vuodelle 2020 esittämieni toiveiden lisäksi. Sain bingon ja hienon suklaarasiapalkinnon. Raijakin innostui bingosta, ja hän taisi myös olla voittaja.

Joulukalenteri! Tämänvuotisen Näytä ja kerro -joulukalenterini lasken myös onnistumiseksi.

Miten toiveeni toteutuivat?

Miten toteutuivat viime vuoden viimeisenä päivänä esittämäni toiveet tilkkuvuodelle 2020? 

”Tilkkuyhdistyksen 30-vuotisjuhlavuoden tilkkupäivät Järvenpäässä onnistuvat.” Tämä toive toteutui katastrofaalisen huonosti. Eihän koko Järvenpään tilkkupäiviä pidetty lainkaan, vaan tämän vuoden päivät peruttiin aivan kalkkiviivoilla, ja ensi vuodelle suunniteltu ja jossain määrin työtäkin jo vaatinut Tilkkurata 2021 peruttiin sekin – onneksi ei sentään kalkkiviivoilla, vaan hyvissä ajoin. Voi sentään, korona, mitä menit tekemään! Emme päässeet hyvistä valmisteluistamme huolimatta järjestämään minkäänlaisia tilkkupäiviä!

”Keksin hyvät jutut puheenvuorooni aiheesta ”Värit – uhka vai mahdollisuus”! Toivon samalla sinne paljon kiinnostuneita kuulijoita.” Toteutui. Vaikka Tilkkurata-tapahtuma peruttiin, sain onneksi pitää puheenvuoroni Facebook Live -tapahtumana. Keksin puheeseeni mielestäni hyvät jututkin. Koska esitykseni tallentui Tilkkuyhdistyksen Facebookiin, ihmisten kommentit jäivät myös näkyviin, ja voin ilahtua niistä useamman kerran. Kuulijoita oli parhaimmillaan lähes 200 yhtä aikaa ja jälkikäteenkin video on katsottu vielä noin 100 kertaa.

”Ainakin yksi ompelemani tilkkupeitto on taas ”ehkä kivoin ikinä”. Oi, tämäkin toive toteutui. Tuikkikaa! -tilkkupeittoni on taas ehkä kivoin ikinä.

”Muistan ja ehdin arvostella ensi vuoden aikana ainakin kaksi tilkkuaiheista kirjaa blogissani.” Ei toteutunut: en muistanut tällaista toivetta pitkään aikaan, ja sitten rupesi tuntumaan siltä, ettei edes huvita. En ole aikoihin nähnyt uutta, mielenkiintoista tilkkuaiheista kirjaa.

”Pystyn järjestelemään ompelutilani ja tarvikkeeni parempaan malliin! Tämän toiveen esitän, koska yrittänyttä ei laiteta! Ellei onnistunut tänä vuonna, niin ehkä ensi vuonna sitten!” Ehkä toiveeni toteutui. Järjestelin ompelutilaani ja tarvikkeitani, ja ne olivat hetken aikaa melko siistit. Tämä nimenomainen toive toteutui vähän silleen mjaah. Sen sijaan järjestelin tilkkujani värien mukaan laatikoihin, mikä kompensoi ompelutilan järjestysvajausta. Annan itselleni tästä pisteet.

Viisi toivetta, joista kolme toteutui. Vuosi meni tässä mielessä hyvin, vaikka koronapandemia teki vuodesta 2020 ikävän.

Tilkkutoiveeni vuodelle 2021

  1. Toivon saavani kuudesta nyt keskeneräisestä työstäni valmiiksi ainakin kolme.
  2. Toivon, että muistan edelleen tehdä elähdyttäviä tilkkukangashankintoja pitkin vuotta.
  3. Toivon pääseväni johonkin tilkkuaiheiseen tapahtumaan oikeasti. Tapahtumaksi luen tapaamisen killan kanssa, yhteisompelun, tilkkutyönäyttelyvierailun, myyntitapahtuman tai messut.
  4. Toivon, että suomalaiset tilkkuharrastajia palvelevat kaupalliset toimijat mainostaisivat innokkaasti Tilkkulehdessä ja että he myös kokisivat hyötyvänsä mainonnasta.

Hohhoijaa! Kirjoituksen maksimimitta tuli täyteen jo ajat sitten. On aika lopettaa tältä erää ja ottaa pienet tuppuluurut kuten kissamme ”Sakke”:
Kiitos kaikille lukijoilleni vuodesta 2020! Kommenttinne ovat aina kivoja. Toivotan kaikille tilkkutyöteliästä ja palkitsevaa tilkkuvuotta 2021!

Kommentit

Irma sanoi…
Hyvää uutta Vuotta ja kiitos mukavista postauksistasi:)
Raija Niemilä sanoi…
Paljon olet saanut aikaan viime vuonna. Postauksiasi on aina hauska lukea. Kannatan kirjan tekemistä ja ilmoittaudun ostajalistaan. Bingoni ei täyttynyt ihan ajoissa, mutta toivottavasti 'saan' palkinnon jatkoajan jälkeen. Antoisaa Uutta Tilkkuvuotta 2021.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.