Ethän minua unhoita?

Hyvää itsenäisyyspäivää! Tietenkin luukusta löytyy jotain sini-valkosävyistä eli tilkkupeittoni ”Ethän minua unhoita?”
Kerroin kakkosluukussa nimettömästä peittoparasta, josta saajaksi ajateltu ei pitänyt (ehkä kovin paljon pidä minäkään), mutta sama henkilö uskoi silti kykyihini ja pyysi myöhemmin minua ompelemaan itselleen juuri tietynlaisen peiton.

Tytär oli nähnyt Saija Elinan hienon Väre-tilkkupeiton ja toivoi itselleen samanlaista. Totta kai äiti tekee, vaikka äiti tykkää eniten keksiä itse värit ja mallin peittoihin!

Kerron tekovaiheen blogikirjoituksessa, että käytin blokkeihin ehkä 70 erilaista sinistä kangasta. Se kuulostaa paljolta! Voiko minulla edes olla niin monta sinistä kangasta varastoissa?!

(Kyllä taitaa voida olla. Kuvassa näkyvät ensimmäiset yhteen ompelemani rivit, ja näkyyhän siinä aika monta erilaista.)


Ethän minua unhoita -tilkkupeiton ideana on, että palojen välillä on vähänlaisesti kontrastia, ja että väri vaihtuu mahdollisimman sujuvasti liukuen keskiosan vaaleasta reunojen tummansiniseen. Useimmiten tilkkupeiton blokkien kuvioiden halutaan kuitenkin erottuvan, eli blokkeihin pitää järjestää kontrasti. Siksi luukussa on tänään kontrastiin liittyvä vinkki.
Vinkki: Yleensä tilkkutyö on kivamman näköinen, kun siinä on kontrastia eli tumman ja vaalean vaihtelua.

Englanniksi on sanontakin: ”Value does the work, colour gets the credit” eli suomeksi suunnilleen ”Kontrasti tekee työn ja väri kerää kunnian”.

Värien vaihtelu ei riitä – silmä ei havaitse sitä kunnolla. Tasaisen tummuinen tilkkutyö näkyy silmään melko hahmottomana.

Tilkkuharrastusta aloittaessani en ymmärtänyt kontrastista mitään. Opettelin kuitenkin sittemmin alaa ja olen nyt tottunut järjestämään tilkkutöitteni kontrastin kuntoon. Yleensä! Minullekin sattuu silti lipsahduksia, esimerkiksi tässä kokeeksi ompelemassani blokissa tummin ja sen vieressä oleva värikäs kangas ovat liian samaa tummuusastetta. Värikäs ei erotu tummasta tarpeeksi! (Blokissa on toinenkin virhe, kuten ehkä nopeasti huomaat.)
Fuskaan vähän ja ohjaan sinut, rakas lukijani, viimevuotisen joulukalenterini 12. luukkuun. Siinä on mainiot esimerkit blokeista, joiden kontrasti on jollain tavoin ongelmallinen.

Kommentit

Tilkkureppu sanoi…
Tämä peitto on kyllä niin hieno!!!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ikuisuusprojekti on valmis.