On laaksoa, on kukkulaa.

Olen kuullut, että näihin aikoihin vuodesta moni tilkkuilija on jouluistakin kiireisempi ommellessaan Bonnie Hunterin vuotuista mysteerityötä. Itse en ole vielä innostunut sellaisesta, mutta Bonnie on tehnyt monta muutakin ohjetta, joista olen toteuttanut esimerkiksi Scrappy Mountain Majesties -mallin. 

Minun Scrappy Mountains -tilkkupeittoni valmistui vuonna 2016 ja sai nimekseen ”On laaksoa, on kukkulaa”.
Tilkkuharrastusta aloittaessani muistan nähneeni kirjassa kuvan tilkkutyöstä, jota pidin maailman upeimpana. Tilkkutyö näytti mahdottomalta valmistaa. En tajunnut, millaisista paloista se oli koottu, enkä uskonut kärsivällisyyteni ikinä riittävän niin monen pienen palan ompelemiseen.

Olinkin yllättynyt tutustuessani Bonnien blokkiohjeeseen. Voisiko blokin ompeleminen sittenkin olla mahdollista? Kyllä: sen totesin ommeltuani pari pientä kokeilublokkia. Kuvasta näkyy, että vuoristokuvioiset blokit on totisesti melko paljon helpompi ommella kuin ensin luulisi!
Projektin aikana tuli ainakin kertaalleen sellainen olo, että tilkkupinnasta olisi (taas) tulossa suorastaan liian kirjava. Vai voiko olla liian kirjavaa tilkkupintaa?
Viimeistelyvaiheessa totesin tilkkupinnan vähän liian pieneksi ja päätin ommella peittoon kehyksen. Sain tilkkuystäviltä hyvän vinkin ommella ensin pinnan ympäri yhden kapean, yksivärisen ja neutraalin kehyksen ja sitten vasta lisätä värikkäät osuudet. Toimi!

Tilkkuratkaisujeni toimivuudesta on muutakin todistetta kuin oma mielipiteeni. Valmis ”On laaksoa, on kukkulaa” -tilkkupeittoni oli esillä vuonna 2016 Helsingin tilkkukilta Syyringin näyttelyssä, jonka kävijät äänestivät minun työni mieluisimmaksi.
Kuvassa näkyvät myös Töölön Tilkkupajan toteuttamat, kauniit tikkaukset.

Näyttelyn toteuttaminen oli hauskaa! Syyrinkiläiset ovat mahtavia, ja näyttelykokonaisuudesta tuli hieno!
Vaikka ompelin On laaksoa, on kukkulaa -peittooni reunakantit yhdestä ja samasta kuosista, tykkään myös monikankaisesta kantista. Pääsenkin tästä vinkkiaiheeseeni.
Vinkki: Kokoa reunakantti useasta kankaasta – helposti! Olen pari kertaa toteuttanut oikein kirjavat reunakantit tilkkupeittoon menetelmällä, jonka englanninkielisen ohjeen löysin A Quilter’s Table -blogista.

Menetelmässä käytetään halutun levyisiä, suoraan leikattuja kaitaleita, jotka ommellaan pitkiltä sivuiltaan yhteen – mutta porrastaen niin, että reuna kulkee 45 asteen kulmassa. (Ohjeesta näet hyvän kuvan, josta ymmärrät idean, vaikket osaisi englantia.)

Valmiit kantit ovat kivan kirjavia ja raidallisia. 
Ommeltu raitapala kannattaa silittää tosi hyvin! Sitten leikkaat vinon reunan suuntaisesti sen levyisiä reunakanttikaitaleita kuin haluat. (Itse leikkaan aina 6 cm leveitä, jotka silitän kaksin kerroin.)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.