Tuulen viemää.

Tuulen viemää -tilkkupeittoon sain idean vuonna 2013, Coriander Quilts - blogista, josta löysin myös tuumamittaisen blokkiohjeen (en löytänyt ohjetta sieltä enää). Käyttelin tuolloin yksinomaan senttimittoja – tuumalukujen mentaalihahmottaminen ylitti kykyni roimasti – ja muunsin mitat jollain tarkkuudella senteiksi. Jouduin kyllä tekemään jokusia koeblokkeja ennen kuin mittasuhteet miellyttivät silmääni.

Valmis tilkkupeitto näyttää tällaiselta:
Peitto ryöppyää jälleen alas kulahtaneita betoniportaitamme, jotka on nyt purettu. Vaikka käytin rappuja käsityöteosteni kuvauksissa taustana lukemattomat kerrat, en kaipaa niitä yhtään!

Ryhtyessäni ompelemaan blokkeja suunnitelmani oli tehdä pinnasta sinisävyinen: leikkaisin värilliset osuudet keskisinisistä kankaista. Ja hei! Kun suunnittelee mainiosti, että käyttää sinisiä kankaita, niin voi valmistaa tällaisenkin tilkkublokin:
Tuohon aikaan en vielä jaksanut tehdä yhdenlaisia blokkeja niin monta, että niistä olisi syntynyt tilkkupeitto, vaan jatkoin pintaa yleensä kehyksin. Siksi Tuulen viemää -peitossakin on kehys, johon keksin sentään hauskan idean. Blokkien tummista kulmista muodostuva neliö on mukana myös kehyksessä:
Kehysvirityksen kivuuden näkee selvästi tästä valmistujaiskuvasta:
Tälläkin kertaa annan vinkkinä blokkiohjeen, ja bonusten kera.
Vinkki: Ompele sinäkin tällaisia tilkkublokkeja! Minun termistössäni ohje kulkee nimellä ”Vinoraitainen tilkkublokki”.

Neljä ”vinoraitaista” blokkia yhdessä näyttää tällaiselta:
Yhden blokin ompelun ensimmäisellä kierroksella syntyy kätevästi aina kaksi kolmio-neliötä bonuksena. (Tummien kulmapalojen ompelemisen jälkeen syntyvät hukkapalat ovat niin pienet, etten itse ommellut niistä enää bonus-kolmio-neliöitä.)

Tässä kolmio-neliöihin liittyvä bonusvinkki siltä varalta, että asia olisi teille uusi niin kuin minulle oli vuonna 2013.

Bonusvinkki: Kolmio-neliöt kannattaa tasoittaa ennen kuin niitä rupeaa käyttämään – ja tietenkin niiden täytyy tasoituksen jälkeen olla kaikkien saman kokoisia. Tasoittaminen voi tuntua tylsältä puuhalta, mutta seuraavassa eli ompeluvaiheessa säästyy monelta tuskanhikikarpalolta, kun palat sopivatkin toisiinsa juuri eivätkä melkein.

Tasoituksessa käytetään apuna viivaimeen piirrettyä 45 asteen kulmassa kulkevaa viivaa: se asetetaan tismalleen kolmio-neliön sauman kohdalle. Tästä kirjoituksesta voit katsoa ja lukea, miten itse teen.
Tavallinen neliöviivain toimii tässä tehtävässä oivallisesti, mutta vielä helpommalla pääsee, kun sijoittaa Bloc-Loc-Ruler-viivaimeen, joita toisaalta saa vain tuumamitoin. Erikoisviivaimen toisella puolella on ura, johon kolmio-neliön sauma osuu juuri sopivasti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.