tilkkulaukun ohje - osa 1.

Tässä ohje käsilaukkukokoisen tilkkulaukun ompelemiseen. Ohje sekä siinä käytetyt mitat perustuvat omiin ompelukokemuksiini: tässä ei ole kyse jonkun toisen ohjeen tai kaavapaketin kopiosta tai käännöksestä. Ohje ei ota kantaa laukun tilkkupinnan ompelemiseen, vaan tilkkupinta voi olla melkein millainen tahansa. Esimerkiksi tällainen:


Ohjeessa on mukana useampia vinkkejä/huomioita, jotka perustuvat kantapääkokemuksiini.

Valmiin laukun koko on noin 32cm x 22cm. (leveys x korkeus)

Laukun etu- ja takakappaleeseen tarvitaan:
- Kaksi tilkkupintaa, koko noin 37cm x 27cm
- Ohutta tikkausvanua 2 palaa, noin 37cm x 27cm palat
- Koltsarikangasta (college-trikoota) 2 palaa, noin 37cm x 27cm palat. Tukevoittavat laukun. Jos käytät farkkukankaasta tehtyä tilkkupintaa, koltsarikangaskerrosta ei tarvita.

Näistä paloista tulee laukun etu- ja takakappale. Mitat ovat tässä vaiheessa summittaiset, koska kaikki kolme kerrosta tikataan yhteen. Tikkauksen jälkeen palat ovat hieman alkuperäistä pienemmät; siksi tarvitaan vähän reilumman kokoiset kappaleet. Kun palat on tikattu yhteen, pinnat leikataan kokoon 35cm x 25cm.

Vuori:
- Kaksi vuorikappaletta, 35cm x 25cm

Viimeistelyyn:
- Yläreunan huolitteleva kaitale, noin 75cm pitkä, 3.5cm leveä. Suoraan tai vinoon leikattu.

Sangat:
- Kaksi palaa, 34cm pitkät, 9cm leveät. Suoraan tai vinoon leikatut.
- Tukikangasta.
- Kaksi noin 30cm pitkää muovisen (ei aivan ohuen) pyykkinarun pätkää.

Kiinnitys:
- Nappilenkki. Täysvinoon leikattu kaitale, noin 10cm pitkä, 2cm leveä.
- Nappi.

Laukun ompeleminen

1. Aseta päällekkäin tikkausvanu, koltsarikangas (college-trikoo) ja tilkkupinta. Kiinnitä palat toisiinsa esimerkiksi hakaneuloin.

Olen itse asettanut joko vanun tai koltsarikankaan alimmaksi. Kumpikin järjestys toimii. Jos tilkkupinnassa on vaaleita paloja ja jos koltsarikangas on värikäs, vanu kannattaakin panna tilkkupinnan ja koltsarikankaan väliin (vaimentamaan läpikuultamista).

En tikkaa vuorikappaletta mukaan tässä vaiheessa, vaan kokoan vuorin erikseen.

Vinkki pihille:
Huomaa, että koltsarikangas- ja tikkausvanupalan voi koota pienemmistä paloista. Palat yhdistellään siksak-ompeleella. Langansuuntien kanssa ei tarvitse olla tarkka.


2. Tikkaa palat yhteen haluamallasi tavalla. Tässä on mainio tilaisuus harjoitella ja/tai kokeilla erilaisia koristetikkauksia, koska tikattava pinta on pieni ja helposti käsiteltävä.

3. Leikkaa valmiiksi tikkaamasi laukkupalat kokoon 35cm x 25cm.

4. Ompele etu- ja takakappale yhteen vaikka reiluin 1cm saumanvaroin. Kapeampaa saumanvaraa ei kannata käyttää, kun kerroksia on näin monta.

Ompele yhdellä ompeleella ensin yksi lyhyt sivu, sitten pohja ja sitten toinen lyhyt sivu. Laukun alakulmien saumanvaroja ei tarvitse (eikä kannata) leikata kapeammiksi.

Vinkkityyppinen huomio: Ompelen tilkkulaukut mieluiten kahdesta erillisestä kappaleesta, en yhdestä pitkästä.

Syy: laukulle muotoillaan pohja ompelemalla poikkisauma sen alakulmaan. Sivu- ja alasauma on paljon helpompi asetella kohdakkain kuin sivusauma ja kuvitteellinen pohjan keskikohta!

5. Ompele poikkisaumat laukun alakulmiin.Tämänkokoiseen laukkuun sopii 6cm leveä poikkisauma.

Siis mikä poikkisauma? Avaa ompelemasi kappaleen sivu- ja pohjasaumaa auki läheltä alakulmaa. (Siis saumanvaraa: en tarkoita, että purkaisit saumaa. Katso kuvaa.) Paina sauma toista saumaa vasten, saumat kohdakkain. Alakulmaan muodostuu kolmiokärki. Katso, että saumat ovat kohdakkain ja keskellä kolmiokärkeä. Merkitse kohta, jossa sauman etäisyys kummastakin reunasta on samat 3cm ja ompele siihen poikkisauma.

Tässä valmiiksi ommeltu alakulman poikkisauma.


Tavallisissa laukuissa en yleensä tee näin, mutta näissä aika pienissä laukuissa olen poikkisauman ommeltuani leikannut alakulmat pois (ja siksakannut syntyneen reunan).

6. Ompele nyt vuorikappaleet samalla tavalla (alakulmaa ei välttämättä tarvitse nyt leikata pois, varsinkin ellei vuorikangas ole paksua).

Vinkkityyppinen huomio: Vuori on paljon helpompi kiinnittää siististi laukkuun, kun mittaat siitä tarkasti saman kokoisen kuin tilkkulaukkupalat olivat, ja ompelet hivenen reilummin saumanvaroin. Jos et halua olla tarkka, ei haittaa sekään, mutta vuori ei välttämättä istu laukun sisään yhtä helposti.

Jätä vuoripussi kääntämättä, mutta käännä laukkupussi oikein päin. Avaa alakulmat hyvin.

7. Asettele vuoripussi laukkupussin sisään. Kohdista alakulmat ja sivusaumat, kiinnitä sivusaumat nuppineuloin yläreunasta. Kiinnitä muutama nuppineula muualle yläreunaan.


(Tässä esimerkkilaukussani olen koonnut vuorikappaleet useammasta palasta.)

Tilkkulaukkumuunnos

Eilen postaamani ajatus koota tilkkulaukku valmiista, toistaiseksi osoitteettomasta tilkkupinnasta toteutui eilen.


Laukku odottaa sankoja, nappilenkkiä ja yläreunan huolittelukaitaletta. Aioin leikata sangat oikeassa alareunassa näkyvästä musta-valkoisesta kankaasta, mutten löytänyt sitä mistään. Löysin sen sijaan mustapohjaisen, valkopilkkuisen kankaan (jota ei ole käytetty laukun tilkkupinnassa), mutta en ole aivan varma, onko se paras mahdollinen löytö.

Ohje jatkuu osassa 2 - Tilkkulaukku: Sangat ja huolittelukaitale.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.