näin keksitään nimi tilkkutyölle.

Olipa vaikea keksiä nimi uusimmalle tilkkuluomukselle eli kehittämälläni, paperitaitteluompelua hyödyntämällä menetelmällä ompelemistani paloista kokoamalleni Selkenevää-tilkkupussukalle.


Sattuman kauppa ratkaisi pussukan värityksen. Olin käynyt läpi kaikki muut värit järjestelemistäni tilkkulaatikoista: jäljelle oli jäänyt ruskea. Koska musta- ja harmaasävyisistä tilkuista ei syntynyt minua sykähdyttäviä economy-blokkeja, päätin suosiolla jättää ruskeat väliin. Siksi lähdin rakentamaan ruskeista tilkuistani näitä uudenlaisia pötköjä. Ja koska ruskea tuntui yksinään ikävystyttävältä, lisäsin mukaan turkoosia ja sinistä.

Valmista pussukkaa katsellessani ei tullut yhtään nimi-ideaa mieleen.


No, rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että jostain syystä Karibia putkahti mieleen, mutta se ei tuntunut sopivalta. Mikä neuvoksi?!

Ihmettelen, miten ihmiset löysivät mitään järkevää tietoa ennen kuin oli Internet hakuineen! Minäkin suuntasin seuraavaksi hakukoneelle ja etsin sanoilla ”turkoosi ja ruskea” ja ”ruskea ja sininen”. Tuloksena oli valtava määrä sinänsä kiehtovia kuvia, mutta ei mitään, mistä olisi voinut tempaista pussukalle nimen.

Lopulta turvauduin sattumaan – olihan pussukan värityskin sattuman kauppaa, niin kuin äsken mainitsin. Etsin haulla ”word of the day,” ja koska minulla sattui olemaan kuvahaku valittuna, näin päivän sanat kuvina. Yksi turkoosisävyinen osui silmiin, joten tutkin siinä ollutta päivän sanaa ”pellucid” tarkemmin. Tunnistan sanasta osan ”lucid,” mutta en hahmottanut koko sanan merkitystä, joten käännätin sen suomeksi. ”Selkeä,” ahaa.

Pienistä, eri värisistä ja eri tavoin kuvioiduista tilkuista koottu pussukka ei jotenkin sopinut saamaan nimeä ”Selkeä,” joten johdattelin siitä sopivamman nimen. Kevätsää on viime aikoina suosinut, joten ”Selkenevää” tuli etsimättä mieleen ja tuntui hyvältä valinnalta.

Selkenevää-tilkkupussukallani on siis nimi ja se on poseerannut valmistujaiskuvissa pihassamme. Vielä kerron, minkä kokoinen se on:

  • Leveys ylhäältä noin 27,5 cm
  • Korkeus noin 17 cm
  • Pohjan leveys noin 7,5 cm. 

Selkenevää-vetoketjupussukassa
on lyhyet kiinnipito-/roikotuslenksut ja se avautuu kunnolla auki, joten se on Avoin-mallistoa. Ompelin sen tilkuista paperitaittelumenetelmällä. Lisäsin syntyneen tilkkupinnan alle palan joutilasta (tylsän rumaa) puuvillakangasta ja tikkausvanun, kiinnitin kerrokset muutamalla nuppineulalla ja tikkasin kulmikkaan spiraalikuvion kummallekin puolelle.

Valitsin vuoriin eleettömät kankaat:


Selkenevää-pussukan vetoketjun päässä on kangaslappunen. Ennen vanhaan tikkasin lappuseen vielä äksän ja sittemmin veen, mutta nyt olen tullut niin laiskaksi, että pelkät reunatikkaukset tuntuvat riittävän.


Vetimen päähän löysin valmiiksi ommellun kaitaleen! Mistä oli mahtanut jäädä yli? Kaitale oli väritykseltään juuri sopivasti tilkkupinnan värityksestä poikkeava.


Selkenevää-vetoketjupussukka näytti kuvausten jälkeen, että se olisi valmis tositoimiin eli käyttöön. Niin luontevasti se asettui puutarhapöydälle orvokkiruukun viereen, ilta-auringon valoon. Se saa kuitenkin toistaiseksi tyytyä odottamaan pääsyä baanalle, koska sille ei vielä ole omistajaa tiedossa.

Kommentit

Tilkkureppu sanoi…
Pussukan pinnasta tuli oikein kiva tuolla tavalla tehtynä ja nimikin sopii:)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kukallinen tilkkupeitto.