3 koetta, jotka jokaisen tilkkublokin pitää läpäistä.

Tänään vinkkaan kolme yksinkertaista koetta, jotka jokaisen tilkkublokin on läpäistävä. Blokkien testaus on hyvä tehdä etenkin silloin, kun ompelet scrappy-tyyppistä tilkkupintaa eli kun jokainen tilkkublokki voi olla väritykseltään erilainen.


Ennen varsinaista asiaa eli kolmen yksinkertaisen kokeen sarjaa on pääsykoe: ellei blokki selviä siitä, se ei pääse alkua pidemmälle. Eli koeblokki!

Pääsykoe eli koeblokki

Jos seuraat jotain blokkiohjetta, ompele ensin yksi blokki joistain joutavammista kankaista. Valitse siihenkin kunnon kankaat ja varsinaisiin kankaisiisi sointuvat värit, niin voit parhaassa tapauksessa käyttää blokin työhösi. Jos blokista tulee sopimattoman kokoinen, sen voi käyttää esimerkiksi työn taustakappaleeseen.

Jos suunnittelet blokin itse esimerkiksi näkemäsi kuvan/kuvion perusteella, ilman koeblokkia ei kannata lähteä liikkeelle.

Keksin usein omat mitat blokeilleni, joten olen ommellut koeblokin jos toisenkin. Halusin kerran ommella tietynlaisen blokin ja jouduin ompelemaan kolme eri versiota, ennen kuin mitat olivat mieleiset.
     




Ja ”Johan nyt on markkinat!” -tilkkupeiton blokkia kokeilin jo vuonna 2016, eri ohjeen mukaan ommeltuna. Tein jotain väärin, eikä blokista tullut neliötä. Se oli minusta myös ihan liian suuri. Palasin samaan kuvioon miltei tasan kaksi vuotta myöhemmin ja toteutin blokin paperiompeluna, paljon pienemmässä koossa. 


Kun blokkimalli on päässyt jatkoon, jokaisen blokin pitää siis läpäistä kolme koetta.

Koe 1. Sopiva materiaali.

Ovathan käyttämäsi kankaat samaa, keskenään yhtä kestävää materiaalia? Kun ompelet blokkeja käyttöesineeseen – tilkkupeittoon, kassiin, pöytäliinaan tai pussukkaan, jokaisen palan pitäisi olla samaa materiaalia. Silloin ne kuluvat käytössä samaan tahtiin.

Ei siis kannata yhdistää tekokuituisia kankaita tilkkutyöpuuvillaan ja vielä ohuempaan puuvillakankaaseen, kuten tässä ikivanhassa blokissani:


Varmista myös, ettei joku kankaista päästä väriä, erityisesti jos blokissasi on tummien kankaiden lisäksi hyvin vaaleita osia.

Koe 2. Oikea koko.

Ompele blokki riittävän tarkasti ja tasoita se lopuksi leikkurilla. Kun blokit ovat kaikki tismalleen saman kokoiset, tilkkupinta on paljon helpompi koota.
 

Vaikka blokkikuviossasi olisi kolmion kärkiä ja joutuisit tasoituksen myötä viistämään niitä tylpemmiksi, blokkien sama koko on tärkeämpää. Terävät, täydelliset kärjet näkyvät vain oikein läheltä tarkasteltaessa. Jos ompelet eri kokoisia blokkeja yhteen reunoja syöttäen tai venyttäen, tilkkupinnastasi ei tule tasainen. Silloin olet tikkausvaiheessa todellisissa vaikeuksissa.
 

Jos siis olet kokoamassa tilkkupintaa saman kokoisista blokeista, varmista, että ne todellakin ovat kaikki täsmälleen saman kokoiset. 

Koe 3. Hyvä kontrasti. 

Jokaisen blokin pitää läpäistä kontrastitesti: ovatko blokin eri palat sopivasti eri tummuusastetta. Blokkien kuviot kun on tarkoitettu erottumaan: eiväthän ne muuten olisi kuvioita!
 

Kontrasti on värivalintojasikin tärkeämpi! Ihmissilmä haluaa löytää kuvioita ja se erottaa tumman ja vaalean huomattavasti helpommin kuin eri värit. Silmä löytää kuviot tummuusasteiden vaihtelusta, ei värien vaihtelusta. 


Kuvassa näkyy vuonna 2017 ompelemani ”Kaikki pallot ilmassa” -tilkkupeiton blokkeja. Huomaa, etteivät kaikki ”pallot” ole kokonaan vaaleita tai tummia. Jos olisin halunnut pallokuvioiden erottuvan selkeästi, olisin huolehtinut, että pallopalat ovat aina rusettipaloja selvästi vaaleammat tai tummemmat. 

Blokin kuvio ei erotu, jos ompelet blokin kokonaan saman tummuisista paloista – ja huomaa: kuvio ei erotu kunnolla, vaikka nuo saman tummuiset palat olisivat eri värisiäkin! 

Siinä! Kolme yksinkertaista koetta, jotka jokaisen tilkkublokin on läpäistävä: materiaali, koko, kontrasti. Kun nämä perusasiat ovat kunnossa, voit päästää luovuutesi valloilleen tilkkublokkeja ommellessasi ja niistä tilkkupintaa sommitellessasi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

ompele vetoketjulaukku.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.