kuusessa.

Esittelen seuraavaksi kaksi uutta tilkkupussukkaa.

Uusin, Myötätuuli-niminen pussukka pääsi kuusen oksalle poseeraamaan valmistujaiskuvassaan. Se ei ole kuusen latvassa, oksien alla niin kuin pesä pienoinen on oravalla, vaan asettelin sen yhdelle matalimmista oksista.


Pysyttelin väriteemassa ja ompelin Myötätuuli-tilkkupussukan sinisävyisistä tilkuista. Tuumasin alkuun, että rakentaisin sen vaihteeksi kolmiomaisista paloista, vaikkakaan en kolmio-neliöistä. Sommittelinkin pari kierrosta kaitaleita alkupalaksi noukkimani kolmion ympärille.


Ei onnistunut minulta. Kyllästyin siihen, että jokainen kaitale oli joko liian lyhyt tai liian leveä. Niinpä käytin paria isohkoa tilkkua ja täydensin kolmiot suorakaiteiksi. Jatkoin tilkkupinnan rakentamista tavalliseen tapaan, pieniä ja vähän isompia suorakulmaisia tilkkuja käyttäen.


Tikkausvaiheessa hyödynsin kolmiomaisia muotoja. Aloitin tikkaukset sisimmän kolmion reunoista ja kiersin ommelta kolmion ympäri, kunnes koko pinta sisintä kolmiota lukuun ottamatta oli tikattu. Sitten palasin alkukohtaan ja kiersin siitä ompelein kolmion sisälle.


Kolmion keskeltä olisi ollut vaikea aloittaa ja päätyä tismalleen sopivasti kolmion ulkoreunoihin tikkauksineni.

Alareunan leveät palat on leikattu Ethän minua unhoita -peiton taustakappaleen ylimääräisistä reunoista. Töölön Tilkkupajaan tikattaviksi toimitettaviin tilkkutöihin pitää aina ommella jonkin verran tilkkupintaa isompi taustakappale. Tikkauksen jälkeen saan sitten valmiin peiton ja kaikki yli jääneet kankaat ja vanut. Kankaita käytän tilkkupussukoiden pintoihin tai vuoriin ja vanukaitaleet käytän myös tilkkupussukoihini. Kätevää!


Myötätuuli-pussukan strategiset mitat ovat seuraavanlaiset:

  • Leveys ylhäältä noin 24 cm
  • Korkeus noin 18 cm
  • Pohjan leveys noin 7 cm.

Kiinnipito- tai kantolenksut ovat lyhyet, mutta pussukka avautuu jälleen erinomaisesti ammolleen, joten se on Avoin-mallistoa. Vuorikappaleet ovat Kukkasnelonen-tilkkupeiton taustakappaleen ylijäämiä.


Myötätuuli-nimen idea on ilmiselvä: varsinkin toisen puolen kolmiosta tulee heti mieleen alkeellinen purjevenepiirros.


Myötätuuli-pussukan kanssa samana päivänä tuli valmiiksi toinenkin pussukka.


Annoin toiselle pussukalle nimen Symmetria.


Tilkkupintojen lähtökohtana ovat Niittykukkaset-tilkkupeiton ompelemisessa syntyneet bonus-kolmio-neliöt. (Niitä löytyy jäännöspalavarastoistani yhä.) Toisella puolella blokin ympärillä on Kukkasneloset-tilkkupeiton ompelemisesta jääneitä kapeita soiroja.


Toisella puolella on tavallisia kaitaleita, koska soiroja ei riittänyt enempään:


Löysin neliöt tilkkukasoistani ja täydensin ne pussukkakokoon. Symmetrinen asetteleminen ei pysynyt enää mielessä, joten neliöt asettuivat pussukkapintojen toiseen reunaan. Sommittelu ei siis todellakaan ole symmetrinen, mutta en silti halunnut nimestä negatiivista. Sen takia tämä epäsymmetriseltä näyttävä pussukka on kuitenkin nimeltään Symmetria.


Tikkauksissa näin paljon vaivaa! Mukana on kaaria, muurahaisenpolkua, siksakkia, tavallisia suoria ompeleita, orgaanisia viivoja ja ”näkkileipätikkausta” (englanniksi matchstick quilting).

Symmetria-pussukasta tuli korkea ja melko kapea.


Symmetria-vetoketjupussukan mitat ovat seuraavanlaiset:

  • Leveys ylhäältä noin 20,5 cm
  • Korkeus noin 21 cm
  • Pohjan leveys noin 8 cm.

Ompelin pussukasta jälleen oikein hyvin avautuvan, eli se on Avoin-mallistoa. Kanto-/kiinnipitolenksut ovat lyhyehköt.


Ehkä minun pitäisi ajaa pussukkatehtaani alas, pitää tuotantotauko ja sen sijaan keskittyä valmistamaan tilkkupinta batiikkikangasblokeistani. Toisena vaihtoehtona on tutkailla tilkkutyöbingolappustani: pystyisinkö suorittamaan jonkun tehtävistä, jotta voisin ruksata sieltä ruudun?


Kommentit

Barwitzki sanoi…
Fantastisk - jeg liker.
Så veldig vakre farger.
Hilsene fra Viola og ha et riktig godt nytt år.
Tilkunviilaaja sanoi…
Mange tak! Jeg ønsker dig godt nyt år også!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ikuisuusprojekti on valmis.