tilkkutilinpäätös 2023

Tervetuloa seuraamaan vuotuista katsausta menneen vuoden tilkkutekemisiini! Tänäkin vuonna kissamme Sakke valvoo tilinpäätöstä – että kaikki tulee kerrotuksi oikein.
Kuvastakin näkee, että Sakke keskittyy ja kuuntelee tarkasti.

Laiska töitään luettelee, sanotaan. Tilkkutöissä en ole laiska, mutta luettelen silti. Ensimmäiseksi kehuskelen pussukkasuorituksillani! Kun viime vuonna ompelin vaatimattomat 13 pussukkaa, tänä vuonna niitä valmistui tasan kaksinkertainen määrä eli peräti 26! 


Entä sitten tilkkupeitot? Niitäkin ompelin aika monta – kokonaista kahdeksan! Toki yksi niistä oli vauvanpeitto, mutta toisaalta sain myös valmiiksi yhden, monta vuotta kestäneen projektini. 

Muut ompelukset


Käyn nyt muutamaa ei-pussukka- tai -peitto-ompelusta läpi hiukan tarkemmin ja käsittelen sitten osaa tämänvuotisista tilkkupeitoista edempänä. 

• Kolme kotiani -seinätekstiili (triptyykki) 

Ompelin kehittämistäni tulppaaniblokeista mallityöksi tabletin, joka sai nimeksi Kevättulppaani. En esitellyt sitä blogissani, sillä se ei mielestäni ole juuri mistään kotoisin. Tulipa kuitenkin valmiiksi.
Tilkkukilta Syyringin kiertävään kokoelmaan ompelin triptyykin Kolme kotiani. Ikkunatyöni herätti sen verran kiinnostusta, että kehitin siitäkin ohjeen.
Englanninkielinen Window-tilkkutyöohje mallikuvineen 

Tyttären läppärikotelo jäi tietokoneen vaihtuessa pieneksi, ja ompelin hänelle uuden. Siitä ei tullut sutta kuten omasta Susihukka-kotelosta, vaikka jouduin kalkkiviivoilla kehittämään siihen lisää leveyttä. Kaiken kaikkiaan Pikku Hukka onnistui lopulta oikein kivasti.
Kokeilin tilkkuystäväni Mirjan opeilla monen muun syyrinkiläisen kanssa kawandi-tekniikkaa. Yllätyin siitä, miten kivaa kawandin tekeminen oli! Oranssi-liina koristaa pientä sivupöytää kotonani.

Keskeneräisistä valmiiksi


Viime vuoden viimeisenä päivänä julkaisemassani katsauksessa mainitsin neljä tai viisi keskeneräistä työtä (yksi mainitsemistani oli niin epämääräisessä ideatilassa, etten ollut tehnyt edes koeblokkia – enkä ole vieläkään). Olen saanut niistä valmiiksi kolme:

Pikkiriikkisistä paloista ompelemani peitto – josta ei siis tullutkaan ikuisuusprojektia! Eihän minulta mennyt kuin vajaat viisi vuotta saada ommelluksi 4 cm x 4 cm kokoisista tilkuista kokonainen peitto, joka sai nimen Sattumankauppaa! 

Olin ommellut jo melkoisen määrän 3,5 tuuman ”scrap in a box” -blokkeja, ja Noususuhdanne -nimen saanut peitto valmistuikin jo kesäkuussa. 

Neljäsosakuusikulmioista ompelin siis Elvis istuu oikealla -tilkkupeiton. 

Tilkkupeitoista Amity eteni kaavaksi asti. Jos haluat sinäkin ommella tilkkupeiton joutuisasti, isoista paloista – mutta silti käyttää myös kivoimpia pieniä tilkkujasi – Amity on kaava sinulle! 


Sain viedyksi maaliin vielä yhden projektin. Unohdin mainita vuosi sitten, että vuonna 2019 aloittamani laukkuprojekti oli yhä keskeneräisenä. Mutta hahaa! Nurkat-tilkkulaukku on ollut valmis jo huhtikuusta lähtien. 

Keskeneräisiksi jäi viime vuodelta siis vain yksi projekti! Blue North Strong and Free -tilkkublokit ovat niin työläitä, ettei peitto ole vieläkään valmis. Se on kyllä edennyt tänäkin vuonna! 

Mitkä työt ovat vielä kesken?


Amity-tilkkupeiton blokeista ideoin (paljon) pienemmän version eli viiden tuuman neliöt, joissa on tilkuista ommeltu, kallellaan oleva tilkkuraita milloin missäkin kohdassa. Olen ommellut blokkeja nyt reilut 150 kappaletta, ja suunnittelen tarvitsevani niitä reilut sata lisää.
Julistin jo elo-syyskuun vaihteessa kehittäväni kaupallista kaavaa Käpylä-blokkeihin perustuvasta tilkkutyöstä, mutta minun on ommeltava lisää blokkeja ja ehkä ostettava lisää vaaleaa/valkoista kangasta, jotta saan mallityön valmiiksi.
Mainitsin jo, että Blue North Strong and Free -blokeista rakentuva tilkkupeitto on tilassa ”kesken”.

Sitten olen mukana Rachel Hauserin Positivities-projektissa. Hän julkaisee kuukauden blokki -projektin tammikuun alussa, ja olen luvannut toteuttaa hänelle pienen osan koko tilkkutyöstä malliksi ja kokeeksi.  

Positivities-tilkkutyö on houkutteleva! Jos tykkäät toteuttaa quilt-along-juttuja kerran kuussa, tämä voisi olla sinulle sopiva projekti!

Ei mennyt ihan putkeen kaikki


En vain saanut useampaa kaavaa valmiiksi! Aloitin kolme mallityötä ja sain Sixten-tilkkutyön valmiiksikin, mutta selostukset puuttuvat yhä.

Pussukoita on kertynyt varastoon yli oman tarpeen.

Tämänvuotista joulukalenteria oli kiva tehdä, mutta sen lukijamäärät jäivät paaaaljon alle parhaiden vuosien luvuista. Onko kyse lopulta siitä, että aika olisi ajanut blogien ohi? Toki kirjoitukseni toteuttavat yhä alkuperäisen tavoitteeni eli sen, että joku muukin kuin minä näkisin toteuttamani tilkkutyöt. 

Muuta ei ole jäänyt hampaankoloon!

Ei kun hei, juuri äsken huomasin, että yksi juttu epäonnistui täysin. Ompelin jo vaikka kuinka monta whirlygig-mallista tilkkublokkia vain huomatakseni, ettei pinnasta tule mitään.
Tämä ei vain inspiroi! Aina ei voi onnistua. Olen käyttänyt muutaman blokin Huhtikuu-vauvanpeiton taustakappaleeseen ja pari blokkia pussukoiden vuorikappaleisiin. Hankkiudun lopuistakin vähitellen eroon samoin keinoin. Peittoa näistä ei kyllä tule! 

Kaikkein kivoimmat jutut


Oma näyttely! Kerava-opisto otti yhteyttä minuun ja kysyi, voisinko pitää tilkkutyöoppilaille luennon väreihin liittyen. Totta kai halusin! Luennon nimeksi annoin ”Tilkkuharrastelijasta tilkkutaituriksi – 10 kohdan ohjelma”. Samaan yhteyteen sain pystyttää tilkkutyönäyttelyn, ja se oli upea bonus! ”Ah, mitkä värit!” – näyttely oli minulle vielä luentoakin tärkeämpi ja merkityksellisempi kokemus. 


Minuun otti yhteyttä myös Kässämarttaryhmä, joka kysyi puhumaan väreistä. Kehitin heille erilaisen luennon – sellaisen, joka sopisi muillekin kuin tilkkutyötä harrastaville. 

Näistä kahdesta luentokokemuksesta innostuneena ehdotin viimekesäisessä tapahtumassa paikallisille martoille, että tulisin luennoimaan heillekin, ja ehdotus kiinnosti heitä. Helmikuussa käyn sitten jakamassa heille 25 mielenkiintoista ajatusta väreistä.

Samoihin aikoihin Kerava-opiston luento- ja näyttelyvalmistelujen kanssa Kotilieden toimitus ehdotti, että toteuttaisin heille tilkkutyöohjeen. Kiireitä oli, mutta suostuin kuitenkin, enkä katunut. Olipa hienoa tehdä juttu Kotiliedelle! Ompelin innoissani malliblokkeja ja -töitä ja kuvaukset ne vasta hauskat olivatkin. 

Parasta projektissa oli kuitenkin se, miten houkuttelevan näköisen kokonaisuuden he toteuttivat.
Tiinatei järjesti tilkkuystäväryhmälle ihanat yhteisompelut kotonaan Tilkkuvestivaalit-nimellä. Ensimmäiset vestivaalit olivat vuonna 2017, ja nämä olivat vielä ylivedommat! 

Tilkkutöiden tekeminen on superkivaa, mutta vielä kivampaa on ommella kaverin kanssa. Myös Soilen kanssa sain ommella yhden kokonaisen viikonlopun ajan! Ihan mahtavaa oli! 

Lisäksi Syyringissä ommeltiin pariin, kolmeen otteeseen kiltaillassa. Teimme tai viimeistelimme nimilaput, ompelimme kawandia ja muut saivat vielä oppia tilkkumobilen tekoon. Viimeksi mainittu jäi minulta väliin, sillä olin silloin koronassa.
Tilkkulahjojen antaminen on mukavaa, ja antoisinta tietenkin silloin, kun saaja oikein arvostaa lahjaansa. Tänä vuonna ompelin Marit-pussukan lahjaksi työkaverilleni, ja hän totisesti tuntuu pitävän siitä! Ainakin se pääsi heti käyttöön.
Lähetin yhden pidetyimmistä tilkkupeitoistani eli vuonna 2022 ompelemani Otavan Dallasiin, ystävän pojalle häälahjaksi. Pidän tätä onnistumisena, sillä löysin peitolle juuri sopivan laatikon ja sain aikaiseksi lähettää sen! On aina kiva, kun tekemäni tilkkutyö löytää uuden kodin.

Tilkkutoiveiden toteutumisesta 


”Toivon tietenkin, että helmikuun alun luennolleni osallistuu riittävän massiivinen ja aktiivinen yleisö”.
Kyllä! Luennolla oli juuri sopivan massiivisesti yleisöä ja he olivat erittäin aktiivisia. Heillä oli vaikka kuinka paljon kysymyksiä! On kiitollista, kun joku on kiinnostunut tilkkutöistäni ja esimerkiksi siitä, miten olen ne tehnyt.

”Toivon, että Ah, mitkä värit! -tilkkutyönäyttelyssäni käy oikein paljon yleisöä tutustumassa tilkkuteoksiini”. 
Kyllä! Näyttely houkutteli kävijöitä niin tehokkaasti, että sitä jatkettiin kahdesti. Purin sen vasta pääsiäisen tienoilla huhtikuussa, vaikka sen piti olla avoinna vain helmikuulle.

”Toivon myös, että tilkkutyönäyttelyssä kävijät käyttävät nimilappuihin tulostamiani QR-koodeja hyödyksi”. 
Ehkä. Luin vieraskirjan merkinnöistä, että ainakin yksi kävijä oli käynyt katsomassa lisätietoja QR-koodien avulla.

”Toivon, että Syyrinki-kilta saa ajoissa valmiiksi kiertävän kokoelman ”Minun Helsinkini / Mitt Helsingfors”. 
Kyllä! Toimitimme kokoelman juuri sovittuna ajankohtana Tilkkuyhdistyksen vastaaville.

”Toivon saavani valmiiksi ainakin toisen pitkään kesken olleista tilkkutöistä – joko minipienistä neliöistä koostuvan työn tai työn Blue North Strong and Free -blokeista”. Kyllä! Minipienistä neliöistä koostuva työ on valmis! Blue North… on yhä kesken, mutta on se sentään pidemmällä kuin viime vuonna tähän aikaan.  

”Toivon kykeneväni laatimaan ja julkaisemaan ainakin kaksi tilkkutyökaavaa lisää”. 
Kyllä kyllä! Julkaisin Trixter-kaavan, Window-ohjeen ikkuna-aiheista tilkkukuvaa varten ja Amity-kaavan. Siis kolme!

”Toivon, että yksi vuonna 2023 valmistamistani tilkkutöistä on taas ”ehkä kivoin ikinä”. 
Kenties! Tykkään paljon Prinssi Rohkea-, Tämä ei ole ruskea- ja Sixten-peitoistani. Mutta nekään eivät ehkä ole kivoimpia ikinä. En silti sano, että olisin tässä jäänyt vajaalle.


Olipa siinä monta toivetta! Ja kaikki toteutuivat - tai ehkä toteutuivat. Kannattaa unelmoida.

Entistäkin vakuuttuneempana toivomusten voimasta esitän tulevalle vuodelle viisi uutta toivetta.

Toiveita vuodelle 2024


Toivon, että saan aikaiseksi järjestää ystäväni/ystävieni kanssa keramiikka- ja tilkkutyönäyttelyn Seurasaareen keväällä.

Toivon, että keksin sopivan myyntikanavan ylimääräisille pussukoilleni. Niitä on kiva valmistaa, mutta en totisesti itse tarvitse kymmenittäin pussukoita (eivätkä kaveritkaan).

Toivon, että julkaisen ainakin kaksi uutta tilkkutyökaavaa, sillä minulla on hyvää materiaalia ainakin kolmeen uuteen. 

Toivon, että keksin ja toteutan pontevampaa markkinointia nykyisille ja tuleville tilkkutyökaavoilleni.

Toivon Syyringin aktiivisuuden pysyvän hyvällä tasolla. Kiltailtamme ovat olleet eloisia ja vielä hauskempia kuin ennen! Soisin trendin jatkuvan.

Lopussa kiitos seisoo!


Kiitos, että jaksoit lukea katsaukseni loppuun! Mahdat olla jo aivan uupunut, ja sinunkin tekisi mieli asettua tilkkupeitolle lepäämään, vähän kissamme ”Saken” tapaan. (Toki tällaisen rentouden saavuttaa vain ankaralla harjoittelulla.)
Hyvää uutta vuotta ja sykähdyttäviä tilkkukokemuksia sinulle vuonna 2024!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.