Luukku 19 - Grimm Tales – Philip Pullman.

Tänään esittelen satukirjan. Philip Pullman muodisti Grimmin sadut meille 2020-luvun eläville sopiviksi kirjoittamalla ne nykyenglanniksi. Kirjaa ei ole suomennettu.
Huh huh! Jäin koukkuun lukiessani näitä satuja. Luin yhden ja yhtäkkiä huomasin lukeneenikin monta.

Pullman oli lisännyt kommenttinsa joka sadun jälkeen, ja ne kuulostivat siltä kuin hän olisi puhunut suoraan minulle.

Moderni kieliasu sai miettimään tarinoita tarkemmin. Totta kai moni satu oli tuttu lapsuudesta. Mutta miksi en yhtään ihmetellyt sitä, että isä kuningas kohteli tytärtään prinsessaa kovin julmasti?! Tai että myllärin kaunis tytär suostui ilomielin häntä vaikeilla tehtävillä koetelleen kuninkaan puolisoksi ja rakastuikin vielä?

Osaa kirjan saduista ei voinut nauramatta lukea, osa tuntui kauheilta. Luettiinko tällaisia juttuja todella lapsille?

Siirryn Grimmin saduista lempeämpään maailmaan eli Hanhiemon tarinoihin. Olen nimennyt yhden tilkkutyöni niin, vaikka se kirja ei ollut lempparini. Kun olin pieni, minua ärsytti lukea runomuotoista tekstiä, siis loppusoinnullista. Asiat sanottiin niin vaikeasti ja sanat olivat monesti kummallisessa järjestyksessä. En tykännyt!

Toivottavasti sinä kuitenkin tykkäät Hanhiemon tarinoita -työstä. Se on osa neljän hanhitaulun kokonaisuutta.
Vinkki: (Hanhista tuli mieleen.) Olen jokunen vuosi sitten kuvaillut ja kuvannut lentävä hanhi -tilkkublokin ompelemista. Näytän, miten sellainen ommellaan ja miten saadaan samalla bonukseksi kolmio-neliö.

Varoitan nyt, että nähtyäsi bonusblokin syntymän et ehkä ikinä enää raaski viskata hukkakolmioita menemään, vaan nurkkiisi alkaa kerääntyä loputtomalta tuntuva määrä bonus-kolmio-neliöitä…

Ompelin lentävä hanhi -blokeista Matkalla pohjoiseen -tilkkupeiton vuonna 2016, ja edelleen resurssikasseista ja -laatikoista putkahtaa silloin tällöin esiin juuri tämän työn bonus-kolmio-neliöitä.
Lentävä hanhi -blokkeja ja muitakin teräviä kärkiä sisältäviä blokkeja pidetään vähän haastavina, koska saumanvaran kanssa saa olla tarkkana. Jos ompelee vähän reippaammin, terävä kärki tylpistyy, ja täydellisyyteen pyrkivää tilkkuilijaa harmittaa sitten.

Toinen vinkki: Älä edes pyri täydellisyyteen, jos tilkkutyö on harrastuksesi. Anna terävien kärkien toisinaan tylpistyä, jos ne niin tahtovat. Iloitse sen sijaan niistä kärjistä, jotka onnistuvat!

Tylpät kärjet eivät ärvötä valmiissa tilkkupeitossa, koska ihmissilmä näkee kuitenkin ensimmäisenä kontrastin ja värit. Usein silmä vielä korjaa epätäydellisyydet, ja tylppäkin näyttää tarvittaessa terävältä.
Huomisessa luukussa esittelen jälleen viiden tähden kirjan ja annan ainakin yhden vinkin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.