tilkkuvuoden 2022 yhteenveto.

Nyt sitä taas saa! Nimittäin luetteloa Tilkunviilaajan tekemisistä (ja tekemättä jättämisistä). Kannattaa ottaa mukava asento, sillä tässä vierähtää kyllä tovi. Kissamme "Sakke" on valmiina ja sanoo jaksavansa kuunnella vähän aikaa.
Vierähtää tovi, kyllä vain, mutta pussukoiden luettelemisessa ei mene kauan. Ompelin VAIN 13 tilkkupussukkaa vuoden aikana! Kääk sentään! Olen viimeksi alittanut kahdenkymmenen valmistuneen pussukan määrän vuonna 2013, jolloin ompelin 12 ja sitä edellisen kerran vuonna 2012, jolloin ompelin myös 13 pussukkaa. No, laatu kenties korvaa määrän.

Tero of Finland (pussukasta ei ole kuvaa)

Puolustuksen puheenvuorona mainitsen ommelleeni myös neljä yksinkertaista vetoketjupussukkaa, joita en koonnut tilkuista enkä vanutikannut. Jotain sentään. 
En keksi, miksi pussukoita onkin syntynyt niin vähän. Mihin muuhun olen mahtanut käyttää aikaa?

Entä tilkkupeittojen saldo?

Nyt pääsen kertomaan rinta rottingilla, että ompelin valmiiksi peräti kahdeksan tilkkupeittoa!x 

Näistä Trixter, Lexical, Talisman ja Omega ovat päässeet kaavoiksi asti. Jospa sinua kiinnostaisi tehdä oma versio jostain näistä, joten lisään tähän suorat linkit verkkokaupan oikeille sivuille.

Kaksi muuta ompelusta 

Kylä lähtee -seinätekstiili. Ompelin sen varta vasten tilkkutyönäyttelyäni varten, sillä minulla ei ollut valmiina sopivan kokoista tilkkutyötä yhdelle paraatipaikoista. (Kerron tulevasta näyttelystäni lisää jäljempänä.)

8 kpl matkalaukun nimilappuja. Sain merkillisen päännouseman ja huomasin yhtäkkiä ompelevani nimilappuja itse kirjoittamani ohjeen mukaan. Ehkä ne jonain päivänä löytävät juuri sen itselleen oikean matkalaukun, johon kiintyä.

Keskeneräisyyksiä?

Onneksi olen sitä tilkkutyöläistyyppiä, jota eivät keskeneräiset projektit stressaa. Minulla on nimittäin kesken peräti viisi projektia. Yksi niistä on toki vain tilassa ”aloittamista vailla valmis”. 

Blue North Strong and Free -tilkkupinta on edelleen kesken.
Samaten on kesken tilkkutyö, jota kokoan 4 cm x 4 cm paloista. Aloitin sen jo vuonna 2018! 

Aloitin juuri tilkkupintaa neljäsosakuusikulmioista. Olen leikannut laskujeni mukaan kaikki tarvittavat palat, ja enää puuttuu pinnan sommittelu.
Olen ommellut 3,5 tuuman ”scrap in a box” -blokkeja. Jossain vaiheessa niitäkin on tarpeeksi ja pääsen sommittelemaan niistä tilkkupinnan. 

Joku muukin minulla on kesken. Ainakin ajatuksen tasolla olen aloittanut jotain. Tarvitsin siihen mustanpuhuvia kankaita. Hmmm mikä ihme se mahtaa olla? Ai niin nyt muistan – keikkuvat neliöt, joita tein Kylä lähtee -seinätekstiiliin. 

Kaikki ei mennyt kuin Strömsössä.

En päässyt puusta pitkään tämänvuotisessa tilkkutyöbingossa. Ompelukone on huollattamatta ja voi kauhistus, onneksi ette tiedä, miltä ompelupöytäni näyttää – kangasvarastoistani puhumattakaan! Ihailen pitkämielistä aviomiestäni, sillä hän ei kiinnitä huomiota ompelusiivoihini.

Vähän minua harmittaa, että mokasin nimetessäni ukrainalaisille pakolaislapsille tarkoitetun peittoni. Annoin sille nimen Kevät, vaikka minulla on jo sen niminen pussukka varastoissa. Aika uusikin! Minullahan on Excel-tiedosto, johon luetteloin jokaisen tekemäni ompelutyön. Jokaisella on nimi, ja voin sieltä aina tarkistaa, että olen keksinyt UUDEN nimen. Paitsi että en tarkistanut.

Pienen ”voi sentään” -toteamuksen esitän myös siitä, etten vieläkään ole keksinyt oikeaa käyttöä ihanalle kaitalepaketille, jonka sentään ostin jo vuonna kivi ja käpy.

Vuoden 2022 kivoimmat jutut

Kylläpä tilkkuelämässäni on tapahtunut paljon mukavia asioita! Luettelosta tuli yllättävän pitkä.

Tilkkutyökaavojen laatiminen on ollut yllättävän hauskaa. Sain ensimmäisen kaavan valmiiksi aivan alkuvuonna, mutta aloitin sen myymisen vasta huhtikuussa. Sen jälkeen olen kehittänyt kaksi tilkkupeittokaavaa lisää ja lisäksi erittäin suositun Omega-blokin väritysohjeen.

Erityisesti kaavoja testanneet, minulle entuudestaan tuntemattomat ihmiset ovat ilahduttaneet. He ovat olleet avuliaampia kuin kukaan voisi toivoa! Ihania!

Sain tilkkutyökaavani verkkokauppaan: Tilkkunen toivotti minut oikein tervetulleeksi!

Pääsin luennoimaan elävälle yleisölle tilkkupäivillä elokuussa. Tietenkin TilkkuWaasan tilkkupäivät oli muutenkin mukava tapahtuma!

Tykkäsin paljon Syyrinki-killan joulukorttihaasteesta. Vapaaehtoiset ompelivat tilkkutyönä joulukortin tai useampia ja lähettivät sen tai ne arpomalla valituille vastaanottajille. Jokainen tilkkukortin ommellut sai kortin, ja ihanat vapaaehtoiset huolehtivat siitä, että muutama muukin kiltalainen sai yllättävän joulutervehdyksen. Ainakin minä sain aktiviteetistamme paljon hyvää mieltä.

Minua pyydettiin luennoimaan toisenkin kerran. Olen kirjoittamassa kattavaa luentoa aiheesta ”Tilkkuharrastelijasta tilkkutaituriksi – 10 kohdan ohjelma”. Sen sisällöksi tulee suunnilleen seuraavaa:

Kaikki alkaa väreistä. Mitkä värit sopivat yhteen? Miten onnistun toteuttamaan ihanan tilkkutyön? Luennon aikana kysymykset saavat vastauksen ja sen jälkeen olet valmis ottamaan omat kymmenen askeltasi tilkkutaituruuteen!

Pidän luennon 2.2.2023 klo 17:30 alkaen Kerava-opiston käsityötiloissa, osoitteessa Kauppakaari 11, Kerava. Voit ilmoittautua mukaan tästä linkistä – ja minulle kerrottiin juuri toissapäivänä, että luennolle oli jo ilmoittautunut 17 ihmistä!

Minulle ehdotettiin lisäksi, että pitäisin pienen näyttelyn samalla kun kerran luennoinkin. Kävin ripustamassa näyttelyni ”Ah, mitkä värit!” toissapäivänä. Näyttely on avoinna Kerava-opiston käsityötiloissa niiden aukioloaikoina, ensimmäisen kerran 6.1.2023 illalla. Näyttelyn voi käydä kokemassa aina viikolle 8 asti (puran sen Etelä-Suomen hiihtolomaviikon aikana).

Lexical-tilkkupeittoni on melkein ensimmäinen, minkä näkee saapuessaan näyttelytiloihin.

Miten toiveeni toteutuivat

Tässä on elävä esimerkki siitä, että kannattaa toivoa ja unelmoida asioista – ja kirjoittaa ne muistiin. Niiden toteutuminen on silloin varmempaa. Minä kirjoitin muistiin toiveet, päästin ne mielestäni saman tien enkä edes muistanut tarkistaa toiveiden tynnyrin tilannetta kesken vuotta.

Tänään sitten luin toiveeni läpi ja hämmästyin. Hämmästykää tekin, miten tehokkaasti alitajunta (joka kyllä muistaa, vaikka tietoinen ajatus on pyyhkiytynyt mielestä) meitä ohjaa. Tai ainakin minua ohjaa.

”Toivon, että kiltani pääsee kokoontumaan useamman kerran kuin tänä vuonna.” Ehkä minulla oli aavistus koronarajoitusten vähittäisestä hellittämisestä, mutta oli niin tai näin, Syyrinki on kokoontunut. Kiltailtoihin on osallistunut ilahduttavan monta syyrinkiläistä joka kerta, ja meillä on ollut hauskat kokoukset.

”Toivon, että TilkkuWaasa toteutuu, ja että siellä on hyvä pöhinä.” Taisin olla tästäkin melko varma – siis ettei TilkkuWaasaa jouduttaisi perumaan niin kuin Tilkkurata peruttiin (vieläpä kahdesti). Tapahtuma oli suosittu, osallistuin siihen ja totesin pöhinän hyväksi.

”Toivon, että ehdin viimeistellä ainakin kaksi uutta tilkkutyökaavaa vuoden loppuun mennessä.” Viimeistelin täsmälleen kaksi uutta kaavaa – ja lisäksi jo mainitsemani Omega-blokin väritysohjeen.

”Toivon, että saan kehitetyksi myyntikanavan tilkkutyökaavoilleni.” Tämäkin toteutui, vaikka pidin toivetta vaikeana toteuttaa. Lopulta pääsin mukaan Tilkkunen-verkkokauppa-alustalle. Pinar on vielä tehnyt kaiken minulle todella helpoksi, mistä olen oikein kiitollinen hänelle.

”Toivon tietysti, että ainakin yksi valmistuneista tilkkupeitoista on jälleen ”ehkä kivoin ikinä”.” Onneksi yksi valmistuneista tilkkupeitoista on juuri niin kiva. Suosikkini – ja tuntuu siltä, että kaikkien muidenkin suosikki – oli Otava-tilkkupeitto, joka valmistui maaliskuussa 2022.

Tilkkutoiveet vuodelle 2023

Toivon tietenkin, että helmikuun alun luennolleni osallistuu riittävän massiivinen ja aktiivinen yleisö.

Toivon, että Ah, mitkä värit! -tilkkutyönäyttelyssäni käy oikein paljon yleisöä tutustumassa tilkkuteoksiini.

Toivon myös, että tilkkutyönäyttelyssä kävijät käyttävät nimilappuihin tulostamiani QR-koodeja hyödyksi. Koodin skannaamalla pääsee lukemaan lisätekstiä kyseisestä tilkkuteoksesta.

Toivon, että Syyrinki-kilta saa ajoissa valmiiksi kiertävän kokoelman ”Minun Helsinkini / Mitt Helsingfors”.

Toivon saavani valmiiksi ainakin toisen pitkään kesken olleista tilkkutöistä – joko minipienistä neliöistä koostuvan työn tai työn Blue North Strong and Free -blokeista.

Toivon kykeneväni laatimaan ja julkaisemaan ainakin kaksi tilkkutyökaavaa lisää.

Toivon, että yksi vuonna 2023 valmistamistani tilkkutöistä on taas ”ehkä kivoin ikinä”.

Olipa siinä toiveiden tynnyriä kerrakseen! Seitsemän toivetta! Katsotaan sitten ensi vuonna, miten näiden mahtoi käydä. 

Lisään loppuun vielä oikein mainoksen pian avautuvasta tilkkutyönäyttelystäni:

Ah, mitkä värit!
Tee värimatka tilkkujen maailmaan Tilkunviilaajan näyttelyssä, joka on koettavissa käsityötilojen aukioloaikoina 6.1. – 20.2.2023 Kerava-opiston käsityötiloissa, osoitteessa Kauppakaari 11, Kerava.
Kiitos, että jaksoit lukea katsaukseni loppuun! Mahdat olla jo aivan uupunut, ja sinunkin tekisi mieli käpertyä tilkkupeitolle lepäämään, vähän kissamme ”Saken” tapaan. 

Hyvää uutta vuotta ja sykähdyttäviä tilkkukokemuksia sinulle vuonna 2023!

Kommentit

Unknown sanoi…
Oih kuinka ihania. Onko näistä suomeksi ohjeita. Haluaa oppia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.