seuraava valmis: Lexical!

Jaoin Tilkunviilaajan joulukalenterin 2021 luukussa 24 jo kuvan Lexical-tilkkupeitostani ohuena pintana. Kerroin viime vuoden yhteenvetopostauksessani myös siitä, että olen kirjoittanut blokista ohjeen/kaavan, jota aion tarjota verkkokaupasta ladattavaksi.

Vaikka tilkkupinta odotti melkoisen tovin luottotikkaajani Soilen paluuta tauolta, peitto valmistui silti ennen kuin olen saanut kaavani kaupallistettua. Voi minua! Olen silti kaikkiaan enemmän tyytyväinen kuin tyytymätön mihinkään, sillä Lexical-peitosta tuli kiva. Katsokaa vaikka!
Ensimmäinen kuvauspaikka oli kadun päähän kerätty lumivuori – varmaan kahden pitkän henkilön korkuinen. Peiton urhea pitelijä on noussut vain vuoren puoliväliin, ja kamppailee suoristaakseen peiton, johon tuuli tarttuu hanakasti.
Peitto suoristui lopulta. Kuvaajan varjo on tyylikkäästi mukana!
Seuraavassa kuvauspaikassa toivoin saavani näkyviin myös tikkauskuviot, mutta siinä oli vielä tuulisempaa.
Lexical-peitollani on jalat!
Peitto lepatti purjeena vielä neljännessäkin paikassa, mutta sain säädetyksi pinnan värit melko kohdalleen.
Hieman lähikuvaa Lexical-tilkkupeiton blokeista:
Kanttauskangasvalintaan meni hetki aikaa. Olen yleensä pitänyt ääriviivamaisesta kanttauksesta, joten tutkin pitkään tummia kankaitani. Löysin lopulta ihanan, pikkukuviollisen Tula Pink -kuosin, ja leikkasin minulla olleen palan kokonaan kaitaleiksi. Se ei riittänyt, joten etsin sille sopivan kumppanin. Leikkasin myös sen palan kaitaleiksi – eikä minulla edelleenkään ollut tarpeeksi kaitaleita. Jouduin etsimään mukaan vielä kolmannenkin kankaan, ennen kuin tarvittava kaitalemäärä oli koossa.

Tässä kuvassa kaitalekankaat näkyvät hyvin:
Ja tässä näkyy reunakaitaleen värikkyys, kun olen kääräissyt Lexical-peiton kokoon:
Ellei reunakaitale ole tasaisen monivärinen, pyrin asettelemaan osuudet sopivasti suhteessa tilkkupinnan väritykseen. Tummimmat värit tulevat yleensä peiton alareunaan. Joudun ottamaan tämän huomioon jo reunakanttia kootessani: huolehdin siitä, että värit vaihtuvat järjestyksessä kummastakin päästä kanttinauhaa katsottuna. Joudun myös mittaamaan kaitaleen hieman tarkemmin, jotta voin olla varma siitä, että saman kuosin kaitaleet kohtaavat toisensa lopuksi.

Kanttaaminen vie yllättävän paljon aikaa. Ensimmäisen kierroksen ompelemiseen saattaa minulta kulua tunti, ja sitä ennen olen jo viettänyt tovin leikatessani, ommellessani ja silittäessäni reunakanttia. Toisen kierroksen ompelemiseen minulta kului tässä projektissa noin 1,5 tuntia.

Olen kirjoittanut kattavan ohjeen tilkkupeiton kanttaamisesta. Mukana lähikuvia kulmien kääntämisestä. Kerron myös, miksi leikkaan kantin mieluiten täysvinoksi. (Reunakantti voi hyvin olla myös lankasuora, ja joskus se täytyykin leikata niin, jotta saa raidat asettumaan haluamallaan tavalla.)

Etenen ommellessani hitaasti, koska kantti on niin nafti. Sen pystyy juuri ja juuri kääntämään sopivasti, joten voin ommella vain pari paininjalan mittaa kerrallaan. Sitten on pysähdyttävä kääntämään kanttia ja pitämään sitä lujasti paikallaan. Lopputuloksena on kuitenkin jäpäkkä, tasainen ja rypytön reuna. Tiedän, että reunakantin voi ommella toisinkin, mutta tällainen tapa on minulle mieluisin.

Valitsin Lexical-peiton takakankaaksi Kaffe Fassettin riemukkaan kuosin. Sen tunnelma sopii kirjavaan paraatipuoleen, ja kangas on myös satiinimaisen sileä ja pehmeän oloinen.
Lexical-tilkkupeitto on kooltaan noin 158 cm x 212 cm (60” x 83”). Töölön Tilkkupajan Soile pyöritteli longarm-tikkauskoneellaan tilkkupintaan pyöreitä muotoja kontrastiksi blokin lukuisille teräville nurkille.
Kokeilin vielä kuvata Lexical-peittoni sisätiloissa. Sivuilla näkyvistä häiriötekijöistä (eli kuistin sisustuksesta) huolimatta kuva on tavallaan hauska. Katsojan huomio kiinnittyy tässä taatusti kelta-vihreään blokkiin yläosan keskellä!
Minulla on vielä yksi tikattu tilkkupinta, joka odottaa tasoitusta ja kanttausta. Tilkkupeitolle pitää myös keksiä nimi. Sillä ei ole valmista nimeä, koska en aio tehdä siitä kaavaa, joten seuraavaksi paneudun ideointiin. Jossain vaiheessa (melko pian!) pitää kehittää myös seuraava tilkkutyöprojekti!

Lopuksi kerron tilkkutyöbingoni tilanteen. Eilen esittelemääni Trixter-tilkkupeittoa ja tätä Lexical-peittoa ommellessani vaihdoin neulan ompelukoneeseen, joten ruudukossani on jo yksi ruksi:

Kommentit

Tilkkureppu sanoi…
Värikylläinen ja upea peitto!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

valmis! Omega-tilkkupeitto.

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.