valkoinen haalistaa vieressä olevia värejä.

Valkoinen (tai lähes valkoinen) on kenties käytetyin taustaväri, ja valkoinen tekee tilkkutyöstä usein modernin näköisen. Valkoinen saa toisaalta muut värit näyttämään haaleammilta.
Jos siis haluat, että säihkyvän väriset tilkkusi pomppaavat esiin pinnasta, valkoinen taustaväri ei ole paras valintasi. Sen sijaan musta voimistaa syviä värejä.

Valkoinen ja musta eivät tietenkään ole ainoat taustavärivaihtoehdot! Valkoista taustaväriä harkitessasi haluat ehkä miettiä seuraavia:
  • Jos valkoista on paljon, tikkauskuvion on syytä olla mielenkiintoinen. Muussa tapauksessa valkoiset alueet vaikuttavat kenties tyhjiltä ja autioilta.
  • Valkoiset alueet tilkkupinnassa saattavat kuultaa läpi. Jos olet valinnut työhösi ohuen, harvahkon vanun, jopa taustakappaleen väri voi näkyä työsi oikealla puolella. Läpikuultava väri ei välttämättä haittaa sinua, mutta sen mahdollisuus kannattaa ottaa huomioon.
  • Jos tilkkupintasi nurjalle puolelle on jäänyt tummia langanpäitä tai jos vanuun on tarttunut langanpätkiä, ne voivat myös kuultaa valkoisten alueiden läpi. Puhdista siis pinnat hyvin ennen tikkaamista tai valmistaudu poistamaan häiritseviä lankoja valmiista työstä. Olen kuullut, että pieni virkkuukoukku on tällaiseen sopiva työkalu.
  • Valkoiset välikaitaleet värikkäiden blokkien ympärillä voivat haalistaa työsi yleisilmettä. Huomasin tämän itse, kun tein Elokuunasterit-tilkkupeiton.
Blokkien sisimmät osat näyttivät sopivan hehkuvilta tekovaiheessa. Sovittelin niitä keskenään ja tuntui, että ne tarvitsisivat vaaleat välikaitaleet.
Valmis tilkkupinta oli yleisilmeeltään haalea: se ei hehkunut enää. En saavuttanut aivan sitä lopputulosta, johon pyrin.
Päättelen, että Elokuunasterit-peiton blokit hehkuisivat sopivammin, jos olisin leikannut niille kapeammat välikaitaleet. Ja ehkä olisin tykännyt pinnasta myös ilman välikaitaleita, tai vaikka niin, että neljä blokkia olisi ollut kiinni toisissaan ja niiden ympärillä olisi vasta ollut valkoista.

Vältin haalenemisen uusimmassa tilkkupinnassa, kiitos parin tarkkanäköisen tilkkuystävän, jotka ehdottivat, että lisäisin tummat nurkat kaikkiin noin sataan, jo ompelemaani blokkiin.

Olin ommellut ja tasoittanut koko joukon blokkeja ja mallaillut niitä keskenään. Ne eivät tuntuneet riittävän kunnon kokoiseen tilkkupeittoon, joten harkitsin taas vaaleita/valkoisia välikaitaleita. Onneksi ystävät kiskoivat minut haalean kuilun partaalta pois ehdottamalla blokkiin tummia nurkkia!
Olen muuten laatinut tästä tilkkublokista englanninkielisen ohjeen, jota kansainvälinen joukko tilkkuharrastajia on myös testannut. Viimeistelyjen jälkeen aion tuoda ohjeeni kaupallisesti saataville. (Sitä ennen minun on vielä perustettava verkkokauppa…)

Oletko sinä koskaan todennut, että valkoinen olisi haalentanut tilkkupintaasi ei-toivotusti? Vai oletko valkoisen vannoutunut ystävä?

Kommentit

Helena sanoi…
Minä vierastin valkoista väriä tilkkupeitoissani tosi kauan; liekö syynä ollut se, että ajattelin valkoisen nuhraantuvan nopeasti. Sitten ihastuin malliin, joka oli ommeltu punaisista ja valkoisista kankaista. Huomasin, että on paljon erilaisia kankaita, jotka luokitellaan valkoisiksi, mutta eivät ole valkoista lakanapintaa. Nykyisin töihini kelpaavat kaikki valkoiset, myös luonnonvalkoiset hennosti kuvioidut kankaat.
Raija Niemilä sanoi…
Puhtaan valkoisen tai mustan käyttö on minulle vaikeaa. Olen kuitenkin käyttänyt niitä useimmiten tilkkuystävän kannustamana.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.