kaikki värit sopivat yhteen, vaikka eivät ehkä kaikki samaan työhön.

Taas on pakko mainita tikkauksen kruunaamaton kuningatar Angela Walters. Olen kuullut hänen sanovan, että paras tapa sovittaa kankaiden kuosit yhteen on ommella kankaat yhteen.
Olen myös kuullut mainittavan omista töistäni, että huhhuh, miten rohkeasti yhdistelen kankaita ja kuoseja ja värejä. Silloin mietin aina, ettei kahden kankaan yhteen ompelemiseen tarvita kummoistakaan rohkeutta. Varsinkaan nykyisin, kun epäonnistunut tilkkublokki ei enää ole minulle taloudellinen katastrofi (koska kankaita riittää varastossa, vaikka joutuisi tekemään toisen blokin epäonnistuneen tilalle).

Ratkojakin auttaa, jos sattuu kuitenkin tekemään mielestään huonon valinnan.

Kaikki värit sopivat yhteen jonkun mielestä. Minä en pidä kaikista väriyhdistelmistä. Esimerkiksi tyypilliset joulunpunainen ja -vihreä eivät minusta näytä yhdessä hyvältä, mutta olen todennäköisesti vähemmistössä.

Sininen ja ruskea sopivat yhteen ja samaan työhön, samoin tumma sininen ja musta, vaikka pukeutumisoppaissa on tällaisesta saatettu varoitella.

Tein internetissä haun ”which colours don’t go together,” mikä muuten näytti olevan varsin yleinen hakukoneelle esitetty kysymys. Sain ensimmäiseksi vastaukseksi joukon väripareja, jotka sivuston mukaan olivat sopimattomia käytettäväksi yhdessä vaatetuksessa. Kommentoin tähän muutamaa.

Pinkki ja punainen. Ai että pinkki ja punainen eivät sopisi yhteen tilkkutyössä?! Ei ol perää, ei ol perää! Eikä siinä vielä kaikki. Pinkki sopii samaan työhön punaisen ja oranssin ja persikanvärisen, kuten myös viininpunaisen ja varmasti vielä ruskeanpunaisenkin kanssa.

Esimerkiksi Reilua peliä -tilkkupeitossani on pinkkiä ja punaista sekä oranssia - ja keltaista ja vihreää myös. Paria muutakin väriä. Ihan hyvin ne näyttävät sopivan yhteen!
Vihreä ja oranssi. Olin samaa mieltä tästä lapsena, mutta olen kasvanut aikuiseksi. Tässäkään väriparissa ei ole mitään vikaa.

Violetti ja keltainen. Ehkä jos pukeutuisi näyttävään keltaiseen ja yhtä näyttävään violettiin, tulos olisi tuomittava-hko, mutta totta kai violettia ja keltaista voi yhdistää samaan tilkkutyöhön.

Huomaatko? Väriparit tuntuvat jo ääneen sanottuna toimivilta, ja siinä onkin yksi värisommittelukikka. Kaikki värit ”sopivat” yhteen, kunhan et yhdistä kaikkia värejä kaikkien kanssa samaan työhön. Paitsi jos haluat tehdä niin sanotun ”kaikkea ja vielä tiskiallas lisäksi” -työn.

Keltaisesta tuli mieleen vielä, että sitä pidetään joissain tilkkupiireissä vaikeana värinä. Siihen lienee syynä kuutosluukussa mainitsemamme värinäkö. Moni meistä näkee ja mieltää, että kaikki keltaiset ovat automaattisesti vaaleita. Minä luulin niin harrastukseni alussa, mutta myöhemmin musta-valko-valokuva paljasti, että ympyröidyt keltaiset olivat tummuudeltaan samaa tasoa kuin niiden välissä näkyvä sininen.
Sopivatko kaikki värit sinun mielestäsi yhteen? Mitkä ovat sinulle mieluisimmat väriparit tai -yhdistelmät?

Kommentit

Raija Niemilä sanoi…
Kyllä värit ovat tilkkutöiden 'suola ja sokeri'. Paras vaihe tilkkupeiton teossa on blokkien asettelu yhteen. Itselläni pyrkii lempivärini sininen vähän kaikkialle. Sinnikkäästi pyrin laajentamaan skaalaani tähän: kankaat käy yhteen, kun ne ompelee yhteen. :D

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.