mittaa kaksi kertaa, leikkaa kerran.

Vähennät ikäviä sattumuksia, jos mittaat tarkasti ja mittaat vielä toisen kerran ennen kuin leikkaat. Ole erityisen tarkkana silloin kun leikkaat kankaasta, jota sinulla on niukasti!
Satuin kerran ostamaan pitkän ja leveän viivaimen, jossa oli senttimitat, mutta toisessa reunassa lukemat alkoivat miinus yhdestä. Ilmeisesti sillä oli tarkoitus lisätä sentin saumanvara leikattaviin kappaleisiin.
Ehkä voitte kuvitella, miten ymmälläni olin, kun leikkaamani palat eivät sopineet yhteen. Siis jos olin leikannut yhden palan ja katsonut sen mitan vasemmalta puolelta viivainta ja toiseen palaan olin katsonut viivaimen toista reunaa.

Välillä olin epätoivoissani, kun en saanut leikatuksi tilkusta kahta tietyn kokoista palaa, vaikka olin mittaamalla tarkistanut, että tilkku oli riittävän leveä.

Viiden sentin kaitaleistani tulikin kuusisenttisiä.

No, vaikka käytössä olisi loistolooginen viivain ja vaikka sitä olisi kuinka tottunut mittaamaan ja leikkaamaan, niin silti joskus joutuu ihmeellisiin tiloihin ja järjenvastaisesti vain leikkaa väärin. En enää edes jaksa ihmetellä itseäni, kun minulle käy näin. (Yleensä siinä vaiheessa, kun alan olla tyytyväinen osaamiseeni.)
Ennätykseni oli varmaan se, että leikatessani satoja paloja Fantasiameri-tilkkupeittoon, vain yhdestä tuli vahingossa liian korkea.
Erityisen varovainen täytyy tietenkin olla, kun trimmaa tilkkublokkeja. Suunnittelen itse monet blokeistani ja ompelen ne tarkoituksella vähän reilumman kokoisiksi. Sitten trimmaan niistä siistit ja tasakokoiset.

Nyt tuleekin välähdyksenomaisesti mieleen Tyttären lapsuusajalta yksi Pikku Kakkosen juontaja, joka kokkasi Pupu Neposen kanssa. Hänen resepteissään oli aina mukana sama neuvo. Kun otetaan veitsi käteen, rauhoitutaan ensin. Sitten vasta aletaan leikata.

Trimmatessa pitää myös samalla tavalla rauhoittua, ettei käy huonosti. Trimmaakin vahingossa liikaa toiselta puolelta eikä ommellusta palasta enää saakaan leikattua sopivan kokoista blokkia. Sitten joutuisi tekemään uuden blokin, ehkä samanlaisen. Itse en tykkäisi.

Ja sitten voi käydä kuten tilkkuystävälleni Virpille kerran. Hänen piti tarkoituksella pienentää blokkiaan, ja koska se oli neliöblokki, hänen piti pienentää sitä jokaisesta reunasta yhtä paljon. Hän lähti trimmaamaan niitä neliöviivaimella. Ensin hän leikkasi kahdesta reunasta sopivasti pois.

Ja sitten hän käänsi blokkia liian vähän ja leikkasi vielä lisää jo kerran trimmatusta reunasta. Blokista tuli epäsymmetrinen, ja tilanteen korjaamiseksi hänen piti trimmata blokki aikomaansa pienemmäksi.

Tässä tietysti oli kyse ennemminkin tapauksesta mittaa kerran, leikkaa kolme kertaa lisää. Ja voin kertoa tästä, koska Virpi itse tarjosi tarinan Tilkkulehden ”Megamokat”-teemaiseen numeroon.

Mitä mittavirheitä sinä olet mahtanut tehdä?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.