kokeile apuvälineitä. saatat löytää tosi hyvän!

Tilkkuilun perusvälineet ovat tietenkin leikkuualusta, pitkä viivain ja pyöröleikkuri. Ja ompelukone tietenkin. English Paper Piecing -tyyppistä tilkkuilua harrastavat eivät tosin välttämättä tarvitse edes niitä, vaan tulevat toimeen käsinompeluvälineillä ja saksilla.

Kehottaisin silti kokeilemaan sellaisia apuvälineitä, joita luotettavat tilkkuystäväsi suosittelevat. Saatat löytää oivallisen apurin itsellesi!
Minun luottovälineisiini ovat tilkkuharrastuksen edetessä liittyneet esimerkiksi neliöviivain, pikkuviivain, Bloc Loc -viivain sekä ihmeklipsit. Mitään näistä en ajatellut todella tarvitsevani.

Omistamani tuumamittainen neliöviivain on ehdottoman käytännöllinen. Leikkaan usein blokkipalat senttimitoilla ja tasoitan ne sitten neliöviivaimellani. Vaikken osaa erityisen hyvin ajatella saati laskea mitään tuumina, käytännön työ sujuu niillä hyvin.
Käytin neliöviivainta ennen vanhaan myös kolmio-neliöiden tasoittamiseen. Opin vuonna 2013 käyttämään viivaimeen piirrettyä 45 asteen kulmassa kulkevaa viivaa apuna, ja sen jälkeen tasoitin AINA kolmio-neliöni. Ne on paljon helpompi ommella yhteen, kun näkee tasoittamisen vaivan.
Minulla on myös tuumamittainen pikkuviivain. Se näyttää viivoittimelta, ja se asuu käden ulottuvilla ompelupisteeni vieressä. Käytän sitä, kun merkitsen tilkkupussukoihin vetoketjun aloitus- ja lopetuskohdat. Se on näppärä myös tasoittaessani paperiompelun paloja (kun käytän kätevää taittelumenetelmää).

Tilkkuystäväni Soile markkinoi sen minulle. Hän sanoi tykkäävänsä siitä ja olevansa varma, että minäkin tykkäisin. Hän oli oikeassa!

En tarvitse enää neliöviivaimeni apuviivaa, sillä käytän kolmio-neliöiden tasoittamiseen tarkoitettua Bloc Loc -viivainta, joka on maailman mainioin apuväline!
Viivaimessa on keskellä matala lovi, johon kolmio-neliön poikki kulkeva sauma solahtaa kohdalleen miltei itsestään. Sitten vain leikkuri käteen ja vips-vips, kaksi reunaa ovat kohta tasaiset.

Ihmeklipsitkin (Wonder Clips) ovat osoittautuneet tarpeellisiksi, vaikka ostin niitä epäluuloisena ensin vain muutaman. Minulle tähdennettiin, että niitä pitäisi olla useampia, mutten uskonut. Sittemmin niiden määrä on lisääntynyt, mutta ei ehkä vieläkään ihan tarpeeksi.
Mitä tosi hyviä apuvälineitä sinulla on?

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Noiden klipsien lisäksirakastan kaarevia hakaneuloja! Tikkaan itse työni ja noiden hakaneulojen avulla saan kerrokset pysymään kasassa. Ovat tosi käteviä käyttää!
Tiina sanoi…
Jep, nämäpä ne ovat. Pyörivä leikkuualusta on tosi kätevä tasoitus vaiheessa Bloclocin käyttöön huomauttaisin että ne edellyttää saumojen silitystä samaan suuntaan eikä auki.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.