ellet ole varma väreistä, rajoitu kahteen (plus neutraaliin).

Moni tilkkuilija kamppailee valitessaan värejä töihinsä. Jos valitseminen tuntuu ylitsepääsemättömältä, rajoitu kahteen väriin, joita voit täydentää neutraalilla eli mustalla, valkoisella, harmaalla tai rusehtavalla.
Rajoittuminen auttaa, sillä onhan helpompi valita kaksi väriä kuin vaikka kahdeksan. Eilisessä luukussa opittiin lisäksi, että rajoitukset saattavat saada luovuuden kukoistamaan itse kullakin.

Seuraavat ovat oireita värivaikeuksista: 
  • Sinun mielestäsi värien pitäisi olla helppo juttu mutta et ymmärrä, miksi ne eivät sitä ole 
  • Olet juuttunut entisiin väreihin, vaikka haluaisit kokeilla jotain uutta 
  • Sinusta tuntuu, ettet oikein hallitse väriteoriaa tai värejä yleensä
  • Et uskalla yhdistellä tiettyjä värejä tai kuvioita, koska pelkäät epäonnistuvasi.
Olen kertonutkin monta kertaa parhaasta väriopistani, joka kehottaa valitsemaan vain kaksi väriä. Kehotan uudelleen. Valitse aivan mitkä tahansa kaksi väriä! Voit vaikka aloittaa yhdellä kankaalla, jonka ehdottomasti haluat mukaan. Minkä värinen se on? Valitse sille kaveriväri.

Sitten lähdet noukkimaan varastosta ja resurssilaatikoista näiden kahden värisiä kankaita.

Blokkimalleissa on usein mukana yksi neutraali väri ja useimmiten se taitaa olla valkoinen tai lähes valkoinen. Voit tietenkin käyttää valitsemiesi värien aivan vaaleimpia yksilöitä, mutta myös neutraalia – eikä valkoiseksi ajatellun osan ole pakko olla valkoinen. Jos blokin muut palat ovat vaaleahkoja ja keskivärisiä, neutraali osuus voi myös olla vaikka mustaa.

Ruoho on vihreämpää -tilkkupeittoni on esimerkki kaavasta kaksi väriä plus valkoinen/vaalea:
Blokkien keskellä on vihreä neliö – toisinaan minun vihreäksi tuomitsemani, kirjava neliö – ja muut osat ovat sinistä ja valkoista/vaaleaa.

Hyppään aiheen viereen kertomalla, että toisinaan voi valita vain yhden värin! Tein Tilkkuyhdistyksen kuukauden väri -haasteiden mukaisesti harmaan, sinisen, vihreän, keltaisen ja punaisen tilkkupussukan.
Pussukoissa on niin vaaleita kuin tummiakin kankaita eli kontrastia, joten tilkkupinnat eivät näytä rytmittömiltä ja sameilta. Pidä sinäkin huoli kontrastista, jota esittelin kuudennessa luukussa. Tilkkuilijoiden varastoissa on yleensä keskivärisiä kankaita eniten, mutta muista ottaa mukaan myös vaaleat ja tummat!

Vielä sananen uskalluksesta. Ellet uskalla käyttää tiettyjä värejä, yhdistellä värejä tai ottaa työhösi mukaan kaikkia kuvioita, anna itsellesi lupa epäonnistua. Tee vaikka yksi tosi rohkea, ehkä älyttömältäkin tuntuva blokki ja katso, miltä se näyttää. Onko se kamala? Vai onko siinä jotain kiinnostavaa, jota haluaisit enemmän mukaan tilkkupintaasi?

Kannattaa tottua ajatukseen, että niin epäonnistuminen kuin epävarmuuskin ovat luonnollinen osa luovaa prosessia. Tietenkään ei ole miellyttävää olla epävarma, varsinkin jos haluaa saada valmista aikaiseksi. Epävarmuutta on kuitenkin helpompi sietää silloin kun on vain tekemässä kokeilun tai pari.

Ei siis kannata käyttää ensimmäiseen kokeiluun sitä ihaninta kangaspalaa kokonaan, tai kenties lainkaan. Voit tietenkin ajatella myös, että mahdollinen epäonnistuminen on vain materiaa. Tai että blokin voi purkaa ja tehdä uuden, ellei se onnistukaan.

Ellei kahteen väriin rajoittuminen auta ahdistukseen, lue tästä vielä muutama vinkki, ja sinun on ehkä helpompi valita värejä seuraavaan tilkkutyöhösi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.