6 tapaa välttää väriahdistus.

Oletko epävarma väreistä? Ahdistavatko värivalinnat – paitsi ne samat valinnat, jotka olet tehnyt jo 15 kertaa? Haluaisitko olla rohkeampi värienkäyttäjä?

Kokeile Tilkunviilaajan kuutta tositilanteissa koeteltua vinkkiä väriahdistuksen karkottamiseen.

Vinkki numero 1. Valitse vain yksi väri.

Valitse ensin vain yksi väri. Se voi olla lempivärisi – aina varma valinta – tai joku muu, tuttu ja turvallinen väri. Ota sen kaverikankaaksi yksi tai kaksi neutraalin väristä eli ”ei minkään erityisen väristä” kangasta. Mustaa, harmaata, vaaleaa, epämääräistä ruskeaa tai jopa sopivan tummansinistä.

Voit valita rajattoman määrän erilaisia, valitsemasi värisiä kankaita. Eri tummuusasteisia yksivärisiä tai sitten kuviollisia, joissa kaikissa valitsemasi väri on hallitsevin.
Esimerkiksi ”Piiri pieni pyörii” -tilkkupeittoni blokeissa on vain punaista ja valkoista. Punaiset ovat eri tummuusasteita, ja niiden sävy vaihtelee punaisesta pinkkiin, oranssiin ja viininpunaiseen.

Voit toki käyttää työhösi myös vain kolmea eri kangasta. Silloin valitset kaksi eri tummuusasteen väriä ja yhden neutraalin, tai vaihtoehtoisesti käytät värikangasta ja kahta eri tummuusasteen neutraalia.

Vinkki numero 2. Muista kontrasti!

Jos valitsemasi kankaat eivät näytä keskenään tarpeeksi oikeilta, sinulle on ehkä käynyt niin kuin minulle kävi ensimmäisen ison tilkkutyöni kangasvalinnoissa.

Valitsin silmää miellyttävät kankaat, jotka sopivat muun sisustuksen väreihin. Kankaita oli kuusi, ja osa oli yksivärisiä, osa kuviollisia. Olin varma, että niistä tulisi kaunis tilkkupeitto.

Pettymyksekseni valmis peitto ei ollut lainkaan niin kiva kuin olin etukäteen ajatellut. Vasta vuosia myöhemmin tajusin, että tilkkupinnasta puuttui kontrastia: kankaat olivat suunnilleen keskivärisiä kaikki. Siksi tilkkublokkien kuvio ja rytmi jäi osittain näkymättömiin.
Ihmisen silmä erottaa kontrastin tumman/vaalean välillä paljon helpommin kuin kontrastin eri värien välillä. Silmä löytää kuviot tummuusasteiden vaihtelusta, ei värien vaihtelusta.

Jos siis valitsemasi kankaat eivät tunnu toimivan keskenään, tarkista niiden tummuuserot.

Vinkki numero 3. Kokeile ensin ja pidä sitten tauko.

Etsi esiin yksi väri tai kangas, jota ehdottomasti haluat käyttää. Valitse sille kaverikangas. Jos tunnet itsesi nyt epävarmaksi, pidä tauko. Jätä kankaat keskenään ja nuku yön yli.

Katso valitsemiasi kankaita uudestaan. Saatko kangasyhdistelmästä varmemman tunteen? Tee toinen kangaskokeilu ja jatka näin, kunnes valinta tuntuu oikealta.

Vinkki numero 4. Valitse värit vain yhteen blokkiin kerrallaan.

Entä jos kokeilisit ommella ensin vain yhden blokin? Nouki siihen kankaat niin, että saat blokin osien välille kontrastia. (Muuten blokin kuvio ei tule esiin.) Älä välitä väreistä, vaan mieti vain tummuusasteita.

Katso valmista blokkia. Jos siitä tuli kiva, niin mainiota! Voit ommella vaikka useamman samanlaisen.

Jos blokistasi tuli omituisen näköinen tai et ole ihan varma, aseta se ensimmäiseksi pinoon ja tee uusi. Valitse eri kankaat ja muista tummuusasteet.

Kun pinossa on tarpeeksi blokkeja, asettele ne sommitteluseinälle tai -lattialle. Näyttävätkö ne hyviltä yhdessä? Todennäköisesti ne näyttävät paremmilta kuin uskalsit toivoa. Se yksi aivan merkillinenkin solahtaa muiden joukkoon ja itse asiassa toimii tosi hyvin.

Blokeissasi voi olla paljon eri värejä ja kankaita, mutta kun järjestelet ja vielä myös ryhmittelet ne omiksi kokonaisuuksiksi, lopputulos voi olla rauhallinen!
Esimerkiksi ”Aamuvirkku”-tilkkupeiton blokit ovat satunnaisen värisiä. Etsin varastostani yksivärisiä kankaita ja niille sopivat, samaa väriä olevat kuviokankaat. Yhdessä blokissa oli vain yhtä väriä. Lopuksi järjestin blokit sopivasti – eikä lopputulos ole lainkaan levoton!

Vinkki numero 5: Tee satunnainen valinta.

Valitse ensin yksi pääväri ja anna sattuman määrätä sille kaveriväri. Ota käteen vaikka ensimmäinen kangas, joka tulee vastaan.

Jos huomaat sokkona tekemäsi valinnan harmittavan sinua, vaihda kangas! Olet jo lähempänä sitä valintaa, jonka ehkä tiedostamattasi haluat tehdä.

Täydennä tarvittaessa pääväriä ja kaveriväriä neutraaleilla.

Vinkki numero 6: Salli väärät valinnat.

Muista, että kamalaksi osoittautuva tilkkublokki on sekin ookoo. Sinun ei ole pakko käyttää sitä. Vaikka kamala tilkkublokki löytäisi tiensä tilkkupintaasi ja edelleen harmittaisi sinua, peli ei ole menetetty vieläkään. Voit purkaa sen pois ja tehdä tilalle toisen.

(Ongelmasi on tietenkin mittavampi, jos olet leikannut palat koko peittoon yhdellä kertaa!)
Kapsahdin itse kunnolla katajaan vuonna 2015. Olin tehnyt jalokivimäisiä tilkkublokkeja, joista hurmioiduin, kunnes värimaailmani nyrjähti ja projektiin alkoi tulla mukaan sopimattomia blokkeja. Siirsin tilkkupinnan syrjään 3,5 vuodeksi, poistin sitten ongelmalliset blokit ja tein uudet.
Korjattu tilkkupinta oli parempi, ja valmiina peitto sai nimen Spektroliitti. 

Useimmiten auttaa, kun oudon blokin sijoittaa suotuisaan kohtaan – jonnekin, missä se ei häiritse silmää. Vaikka takakappaleeseen!

Anna itsellesi lupa erehtyä. Jos tilkkuilu on vakituinen harrastuksesi, niin uusia tilkkutöitä syntyy lisää. Kaikkien töittesi ei tarvitse värityksellisesti olla mestariteoksia. Ehkä oivallat jotain projektin aikana, ja seuraavan työn värien valitseminen ei tunnukaan enää yhtä ahdistavalta.

Ja joku toinen saattaa rakastaa juuri tekemäsi väristä tilkkutyötä.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Kiitos Tiina. Hyvä opastus. Kerran työni näytti minusta kamalalta, mutta ystäväni sanoin, että hän pitää siitä kovasti. !!! Aune

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

ompele vetoketjulaukku.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.