ompele ketjussa kun voit.

Ompele ketjussa kun voit – se säästää vaivojasi ja myös lankaa.
Jos ompelet sauman kerrallaan ja katkaiset langan joka välissä, jokaiseen palaan jää hankalat lankahännät. Ne ovat sitten vaivoinasi koko projektin ajan ja toisinaan huomaat, että valmiin työsi jostain satunnaisesta saumasta työntyy esiin pätkä lankaa.

Ei siis kannata katkaista lankaa joka sauman jälkeen. Ompele yksi sauma loppuun, jätä palat paininjalan alle ja ota esiin seuraavat yhdistettävät palat, jotka sitten ompelet yhteen edellisen sauman jatkoksi.

Ketjuompelun tuloksena sinulla on sitten ketjullinen valmiiksi yhdistettyjä paloja. Snip, snip, snip, irrotat palat toisistaan ja siirryt seuraaviin vaiheisiin.

Paha vain, että yhden projektin puitteissa joudut kuitenkin irrottamaan työsi koneesta jossain välissä. Viimeistään silloin kun kaikki blokin palat ovat valmiit, ja ne pitää silittää blokin kokoamista varten. Miten voisi välttyä katkaisemasta lankaa?

Tämäkin kysymys on saanut oivan vastauksen. Tunnettu tilkkuilja Bonnie K. Hunter on keksinyt ”Leaders and Enders” -menetelmän, joka auttaa ketjuompelussa ja jossa sivutuotteena syntyy pieniä blokkeja varsinaisen työn lomassa.

Klikkaa linkkiä ja käy hänen blogissaan katsomassa, miten upeat tilkkupeitot hän on ommellut blokeista, jotka syntyivät vähän kuin itsestään – samalla kun hän ompeli blokkeja varsinaisiin projekteihinsa.

Kutsutaan Bonnien menetelmää vaikka välipaloiksi. Jos sinulla on valmiiksi leikattuja välipaloja, voit ommella niitä sopivasti yhteen jokaisessa varsinaisen projektisi välissä. Kun olet ommellut ketjullisen paloja, otat sivuprojektisi palat, ompelet ne yhteen ja katkaiset langan juuri ompelemasi sauman alkupuolelta.

Välipalamenetelmä sopii järjestelmälliselle tilkkujen leikkaajalle eli sellaiselle, joka käsittelee kaikista jäännöspaloistaan valmiita paloja eikä vain siirrä niitä sellaisenaan resurssikoreihin niin kuin minä.

On toki minullakin välillä valmiita välipaloja eli neljän sentin neliöitä ikuisuusprojektiini.
Minulla saattaa toisinaan olla vieressä myös pikkutilkkuja eli resurssipaloja, joita yhdistelen satunnaisesti ja joista ennen pitkää tulee pussukkapintoja.
Olisiko sinulla sellaista sivuprojektia, jota voisit tehdä samalla kun ompelet varsinaista projektia? Pääsisit ompelemaan ketjussa ja sivuprojektisi etenisi kuin huomaamatta!

Kommentit

Raija Niemilä sanoi…
Tämä on tosi hyvä vinkki. Itselleni ketjuun ompelu oli aikoinaan todellinen OIVALLUS. Siitä lähtien olen varannut välipala-tilkkuja varsinaisen työn oheen.
Anonyymi sanoi…
Hyvä vinkki tuo välipalaompelu! Nykyään en ompele juuri muuta kuin lapsenpeittoja omien lastenlasteni pikkuserkuille. Teen pieniä välipaloja työn edetessä. Niistä kasaan sitten lisäksi pienen nukenpeiton. Myös poikalapsille, jotka hekin muistamani mukaan peittelivät ainakin nallejaan nukkumaan!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.