tikkaa.

Tikkaamisesta puheen ollen, englanniksi on ihan sanonta: ”It’s not a quilt until it’s quilted” - tilkkutyö ei ole edes valmis, ellei sitä ole tikattu. Kertaus on opintojen äiti, joten tänään annan luukussa 10 antamieni tikkausideoiden lisäksi viisi lisävinkkiä.

1. Tikkaa tilkkutyösi kauniiksi – ja tikkaa tarpeeksi. Itse tikkasin ensimmäistä tilkkutyötäni aivan liian vähän ja se näyttääkin nykyisin melko väsyneeltä. (Vähäinen tikkaaminen oli toki vain minun kolmanneksi suurin virheeni silloin kun aloittelin tilkkuharrastusta.)

2. Malta katsoa kauempaa. Ykkösvinkin kauniiksi tikkaamisesta tuli mieleen, että tikkaamistyön tuoksinassa syntyvät kuviot saattavat näyttää kömpelöiltä. Alkaa epäilyttää, tuleeko pinnasta sittenkään mitään.

Ongelmana on, että tikkauksia katsoo liian läheltä! Pitää malttaa mielensä, uskoa itseensä ja tikata menemään. Tai sitten voi pysähtyä, nousta ja mennä metrin, parin päähän katsomaan tikkaustulosta. Sieltä katsoen pinta näyttää todennäköisesti aivan hyvältä!

Itsekin muistan, että Kukka-Floora-vetoketjulaukun kankaan pallokuviota toistanut ympyrätikkaus näytti sitä tehdessäni surkealta räpellykseltä. Valmiista pintaa vähän kauempaa katsoessani näin, että kuvio oli rytmikäs ja kiva.


3. Monta tikkausta on parempi kuin yksi. Kerron saman nimisessä blogikirjoituksessani, että koneeni loivasti aaltoileva tikkauskuvio näytti ensin ihan tyhmältä, koska seuraava rivi ei mennytkään samassa aaltoilun tahdissa. Ompelin kuitenkin sinnikkäästi, ja lopputulos näytti yllätyksekseni kivalta.


4. Hidasta ainakin jos haluat tikata suoraan. Kun haluat tikata esimerkiksi pussukkaan tulevat tilkkupinnat kotikoneella, ”tasaisen tikkauksen salaisuudet” -blogikirjoituksessani on muutamia vinkkejä suoraan ja tasaiseen tikkaukseen.


5. Kokeile välikerrosta. Tykkään asetella pussukoiden tilkkupinnan alle, siis tilkkupinnan ja vanun väliin kankaan. Sen jälkeen kun Ajatus karkaa kesään -tilkkupeiton vanu parroittui kankaan läpi, olen ollut varovainen. Lisäksi pussukan tilkkupinnat on helppo tikata, kun jättää vanun alimmaiseksi kerrokseksi. Eipä ole vaaraa, että vanun takana oleva kangas menee tikatessa ruttuun, kun siellä ei ole kangasta!

Kommentit

Aune Mattila sanoi…
Kiitos Tiina kaikista vinkeistäsi, hienoa että jaksat ja viitsit. sellaisia hyvät tilkkuilijat ovat, eivä pihtaa taitojaan, vaan jakavat! <3
Tilkunviilaaja sanoi…
Kiitos, Aune! Kiva, että olet tykännyt joulukalenteristani! Hyvää joulunaikaa sinulle!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.