karta.

Joulukalenterini viidennessä luukussa on kaksi vinkkiä, jotka ovat samalla varoitus.

1. Karta kankaita, joiden kestävyydestä ei ole takeita.

Vaikka kukaan ei anna sinulle sakkoja, jos valitset tilkkutyöhösi muitakin kuin puuvillakankaita, kankaiden valinnassa kannattaa olla tarkkana.

Ei kannata esimerkiksi yhdistää mitä vain silkkitilkkuja peittoon, jota aktiivisesti käytetään - tietynlaiset silkkikankaat kestävät paljon puuvillaisia heikommin kulutusta. Itselläni on esimerkiksi ”Ajatus karkaa kesään” -tilkkupeitto, jonka muutamassa blokissa on silkkisiä kolmioita.


Kuvan nuoli osoittaa puhki hiutuneeseen silkkipalaan, ja niitä on peitossa useampia. Minun pitäisi oikeastaan siis paikata peittoa, mutta olen siirtänyt sen vinttivarastoon, sillä olen laiska korjaamaan mitään.

Karta myös kuluneita kankaita. Tilkkupeiton ompeleminen on tuntien tai kymmenien tuntien työ, eikä materiaaleissa kannata pihistellä. Käytettyjä tekstiilejä voi tietenkin hyödyntää (niin kuin jo kerroin joulukalenterini kakkosluukussa), mutta varsinaisiin tilkkupintoihin niistä kannattaa valita vain vahvat osat.

2. Karta vertailua toisiin!

Tilaan australialaista Make Modern -digilehteä, missä ilmestyi Leelian lepotuoli -tyyppinen palsta. Palstanpitäjä Molli Sparkles vastasi kaikenlaisiin lukijakysymyksiin. Yksi kysymys-vastaus jäi erityisesti mieleeni. Kysyjä oli käynyt tilkkutyönäyttelyssä ja mykistynyt tekijöiden taidoista. Hän tiedusteli, miten hän voisi päästä samalle upeustasolle ja voittaa palkintoja.

Molli totesi, että ”Comparison is the thief of joy” eli vertailu varastaa kaiken ilon. Hän kehotti kysyjää miettimään, tekeekö tämä tilkkutöitä sen takia, että haluaa niiden voittavan palkintoja vai sen takia, että nauttii niiden tekemisestä. Palkintoruusuke ei ikinä tee tilkkutyöstä parempaa tai huonompaa: se saa vain muut ihmiset ajattelemaan niin. Eikä muiden mielipiteistä ole väliä!

Ilon kautta siis tilkkutöihinkin! Piristykseksi kuva huhtikuussa ompelemastani Kurkkaus-tilkkupussukasta, johon käytin oikein iloisen värisiä tilkkuja - ja jossa kissan ilmekin on aika iloinen:


Mitä mahtaa paljastua huomisesta luukusta? Sen verran voin kertoa jo etukäteen, että itsenäisyyspäivästä huolimatta kuvassa ei tule olemaan Suomen lippu.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.