valitse.

Joulun aatonaattona vinkit liittyvät valitsemiseen.

1. Valitse oman makusi mukaiset värit ja kankaat. Sinä itse olet tärkein kohdeyleisösi! Olen antanut vinkin rajoittua kahteen väriin (ja kenties neutraaliin) ja kehottanut muistamaan kontrastin, mutta unohda vinkkini, jos mielihalusi on toinen!

Minun lempivärini on monivärinen ja käytän siksi mieluiten kuviollisia kankaita. Käytä sinä yksivärisiä tai kuviollisia, tummia tai vaaleita! Minun inhokkivärini on sinapinkeltainen, mutta jos se saa sinun sielusi laulamaan, tee sinapinvärinen tilkkutyö!

2. Valitse inspiroiva malli. Jos huomaat haluavasi toteuttaa jonkun mallin tismalleen samoin värein kuin joku muu on tehnyt, kopioi ihmeessä! Jos taas improvisoiminen tuntuu sinusta hauskimmalta, heittäydy sen pariin. Elleivät kaarevat muodot puhuttele, valitse neliöt tai suorakaiteet. Sinä itse olet tärkein kohdeyleisösi.

Esimerkiksi kesällä 2014 minun oli ihan pakko tehdä kalanruotomaisista tai traktorinjälkimäisistä tilkkublokeista työ. Se ei vain jättänyt rauhaan!


3. Valitse mieleisesi tapa tikata työsi. Vaikka juuri eilen kirjoitin tikkaamisesta, mainitsen tämän. Olen nimittäin kuullut tikkauspoliiseista, joiden mielestä vain käsin tikatut työt ovat oikeita tilkkutöitä. Olen eri mieltä, ja siksi kehotan: tikkaa vapaalla konetikkauksella tai suorin ompelein kotikoneella, jos tykkäät! Tikkaa toki käsin, jos tykkäät! Ellei tikkaus ole lempipuuhaasi, käytä ammattilaisen tikkauspalvelua. Tilkkupeiton kerrokset voi kiinnittää myös solmuilla. Kaikki tavat ovat hyviä.

Voit myös valita samaan työhön sekä käsin- että konetikkausta ja vielä solmujakin, jos niikseen tulee. Käsintikkaukset sopivat paitsi tilkkupeittoon, myös pussukkaan - jopa minä olen pari kertaa tarttunut neulaan ja lankaan ja pistellyt tikkaukset käsin – esimerkiksi tähän Oliver Twist -tilkkupussukkaan:


Heitin eilen englanniksi ”It’s not a quilt until it’s quilted” ja lisään nyt: ”Finished is better than perfect” eli valmis on parempi kuin täydellinen.

4. Valitse suomalainen kangas-, kone- ja tarvikekauppias aina kun voit. Suomi pärjää vain, jos täällä on taloudellista toimeliaisuutta.

Suomalaisia kangas-, kone- ja tarvikekauppiaita pääsee tapaamaan kertaheitolla useamman, jos kuuluu Tilkkuyhdistykseen ja tulee tilkkupäiville Järvenpää-talolle 14.-15.3.2020. Käy Tilkkuradan Tilkkubasaari-sivulla tutustumassa, ketkä ainakin tulevat paikalle.


Huomenna on jouluaatto! Silloin joulukalenterista löytyy vinkin sijaan ohje. Tässä olivat siis viimeiset joulukalenterini tarjoamat vinkit. Toivottavasti olet saanut niistä ainakin pari ideaa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.