tilkkuvuoden yhteenveto.

Olen toistaiseksi tuhlannut vuoden 2012 viimeisen päivän kaikkeen muuhun kuin tilkkuilemiseen! Olen vähän siivoillut, lueskellut, oleillut, laitellut ruokaa, syönyt, … Enkä tiedä, ehdinkö tehdä yhtäkään ommelta illan aikana.

Tilkkusaamattomalle itselleni lohdutukseksi teen nyt tilkkuvuoden yhteenvedon.


Vuoden pinnistys

Olin viime vuonna – siis vuonna 2011 – sika-aikaansaava. Ärsyttävää lukea jälkikäteen, miten viime vuoden viimeisessä postauksessa (vaatimattomasti) ilmoitin tehneeni esimerkiksi 45 vetoketjupussukkaa ja 14 tilkkulaukkua.

Tänä vuonna en yltänyt lähellekään näitä lukuja, mutta no, aika paljon sentään sain aikaiseksi:
 • yhteensä 33 ompelutyötä 
 • 13 pussukkaa 
 • 5 tilkkulaukkua 
 • 6 tilkkupeittoa, joista yksi tosin oli nuken- ja yksi vauvanpeitto 
 • 2 seinävaatetta tilkuista.

Vuoden onnistuminen

Olen kahden vaiheilla, mutta valitsen kuitenkin tämän vuoden onnistuneimmaksi työkseni Miehelle kokoamani kitaratyön. Neliöiden ompeleminen kiinni toisiinsa ei ole vaativaa, mutta tästä työstä teki vaativan se, että jouduin toteuttamaan sen melkein valmiiksi ennen kuin näin, tuliko kuviosta kitaran näköinen.

Vuoden venyminen

Melkein valitsin Keisarinna Ramandu –tilkkupeiton vuoden onnistumiseksi, mutta luokittelen sen kuitenkin venymiseksi. Tilkkublokithan sain joutuisasti valmiiksi, ja myös kokosin tilkkupinnan aika nopeasti. Työn tikkaaminen jäikin jumittamaan, ja aivan loppuvaiheessa melkein uuvuin tikkauksien pariin, kun olin suunnitellut tikkauskuvion kulkemaan raidoituksena typerästi reunakaitaleen poikki.

Keisarinna Ramandu –peitosta tuli kuitenkin ihana, vaikka itse sanonkin. Erityisihmeellistä siinä on, että rumilusmaiset blokit näyttävät yhdessä tosi kauniilta.

Vuoden "no huh, huh"

En oppinut Keisarinna Ramandu –tilkkupeiton tikkaamisen hankaluuksista mitään! Ryhdyin melkein heti sen jälkeen tikkaamaan Kukkea-seinävaatetta, ja melkein samalla poikkiraidoitusperiaatteella – joka tapauksessa erittäin työläästi. Kehitin väen vängällä itselleni työläyttä. Voi minua!

Vuoden lämmittävin

Olin megailoinen, kun niin moni osallistui loka-marraskuussa blogiarvontaani ja esitti hauskoja arvauksia, mitä ruskehtavat kitaratyön blokit tulevat esittämään! Sain noin 50 kommenttia eli yli 25 arvaajaa osallistui. Tosi moni!

Vuoden noloin

Blogiarvonnasta tulikin mieleeni vuoden noloimmuus eli en ole vieläkään lähettänyt arvontavoittoja Megille ja Tiitille! Olin jo tosi vähällä saada paketit lähtöön niihin aikoihin, kun muutenkin kokoilin joulupostituksia, mutta niin vain epäonnistuin. Olisin varmasti aivan surkea postimyyntiyrittäjä! Onneksi en ole moista uraa koskaan edes harkinnut. Ei kannatakaan.

Vuoden helpottavin

Kaikkein eniten helpotusta tilkkuilijan elämääni tänä vuonna on tuonut Soile perustamalla Töölön Tilkkupajan tikkauspalvelun! Hänelle kaikukoot riemukiitokset!

Jotain valmiiksi joka kuukausi –hössötys

Ilmoittauduin mukaan Maikin Tilkut –blogissa perustettuun hössötykseen, missä oli ideana tehdä joka kuukausi valmiiksi ainakin yksi (kauan) keskeneräisenä roikkunut tilkkutyö. Pysyin alkuvuoden ruodussa ja valmistin kuudesta keskeneräiseksi julistamastani työstä valmiiksi asti seuraavat viisi:
Ainoastaan "convergence-tilkkupinta" on edelleen pintana, enkä keksi, mitä järkevää voisin siitä valmistaa.

Lisäksi toimin hössötyksen hengessä, kun käytin kauan aikaa sitten kokoamani tilkkupalat Piruetti-tilkkulaukkuun, josta tulikin mielestäni tosi nätti.

Samaten Lootuskukka-pannulapun kukkaosuus oli valmis, mutta muuten pannulappu oli jäänyt kesken. Eipä ole kesken enää.

Kirja-arvostelut 2012

Annoin arvioni yhdeksästä tilkkuilu- tai käsityöaiheisesta kirjasta. Kolme näistä sai melko nuivan arvion, mutta kuudesta pidin. Katso arviot:

Kohti uutta vuotta

Uuden vuoden lupausten suhteen minulla on puolittain huono omatunto. Otin vuoden 2011 blogiarvonnassani kommenteissa vastaan ehdotuksia, mistä jutuista valmistaisin teko-ohjeet tämän vuoden aikana. En mistään valmistanut! Mutta olin esittänyt lupauksen epämääräisemmässä muodossa, eli lupasin tehdä lukijoille vähintään kaksi jotain ohjetta.

Totesin lisänneeni sivupalkkiin vuoden 2012 aikana kokonaista kolme ohjetta:
 • Helppo tilkkublokki 
 • Kiva raidallinen tilkkublokki 
 • Konetikattu ympyräkuvio.
Olen siis täyttänyt lupaukseni kirjaimen, joskaan en sen henkeä. Onneksi blogini perustuu kaikkinaiseen vapaaehtoisuuteen, joten en ota asiasta tämän enempää paineita!

Vuodeksi 2013 en lupaa mitään tilkkuiluun liittyvää. Tiedän, että minun pitäisi luvata esimerkiksi seuraavia asioita:
 • Tehdä vielä enemmän isoja töitä, joihin käyttäisin jättiläismäisiä kangasvarantojani 
 • Tehdä paljon useampia pienehköjä töitä, jotta valtavat jäännöspalalaatikkoni hieman vajuisivat 
 • Malttaa luopua osasta kangasvarastojani muiden, niitä enemmän tarvitsevien ihmisten hyväksi 
 • Malttaa jättää muutamat kangaspalat ostamatta (vrt kolme edellistä kohtaa) 
 • Saattaa valmiiksi muutama keskeneräisenä roikkuva tilkkutyö (esimerkiksi "convergence-tilkkupinta," joka on odottanut valmistumistaan häpeällisen kauan) 
 • Toteuttaa kaaaauan suunnittelemani "overnight bag" tilkuista. Valmiille laukulle ja teko-ohjeille olisi tiettävästi kysyntää.
Jätän lupaukset kuitenkin tekemättä, jotta pääsen niitä rikkomasta!

Tai yhden lupauksen teen ja toivon mahdollisimman monen lukijoistani lupaavan samoin:

Lupaan täydestä sydämestäni nauttia tilkkuilusta vuonna 2013!

Hyvää uutta vuotta!

Kommentit

Tilkkureppu sanoi…
No huh! huh!
Onhan tuossa nyt jo vaikka mitä, olet ollut kyllä tosi ahkera ja aivan ihana seurata mitä kaikkia kauniita töitä olet tehnyt tänä vuonna!
Itse en ole tehnyt minään vuonna noin paljon!
Idearikasta ja luovaa Uutta Vuotta!
Soile Kivinen sanoi…
Olet selvästikin tilastoihminen, minäkin luulin olevani sellainen, mutta mukavuudenhalu on voittanut. Ihanaa uutta vuotta, jos se on minusta kiinni niin sellainen siitä tuleekin.
Tiinatei sanoi…
Jos tuo kertomasi on tilkkusaamattomuuttasi, niin mikäköhän on sitten tilkkuaikaansaamista? Blogisi lukijana olen iloinnut siitä, että jaat tekemisiäsi ja osaamistasi meille muillekin. Toivottavasti saan alkaneenakin vuonna nauttia siitä. Iloista tilkkuvuotta 2013!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.