tutorial: kiva, raidallinen tilkkublokki.

Tällä tavalla voit toteuttaa kivan, väriä vaihtavan raidallisen tilkkublokin, jonka lopullinen koko on noin 32cm x 26cm. Tähän tilkkublokkiin voi käyttää jäännöspalakankaita, sillä menekki per kangas on pieni/pienehkö. Erityisesti pienimmät osuudet syntyvät pienistäkin paloista.

Kangasmenekki
  • Kahta kangasta tarvitaan kumpaakin vain 3 palaa,
    3,5cm x reilu 15cm palat.
  • Kolmatta kangasta tarvitaan 4 palaa,
    5cm x reilu 15cm palat.
  • Neljättä kangasta tarvitaan 4 palaa, 5cm x reilu 15cm
    + 2 palaa, 7cm x reilu 26c palat.

Tilkkutyöt: Ohje kivaan, raidalliseen tilkkublokkiin

Olen itse leikannut sopivan kokoisista jäännöspaloista sekä pieniä että keskikokoisia paloja, kaiken värisiä. Kun niitä on kertynyt muutamia, olen poiminut aina kaksi pientä pinoa ja yhden keskikokoisen pinon kokonaisuudeksi ja etsinyt niihin sopivan isomman palan, tai leikannut kangasvarastokankaista kaksi kaitaletta, toisen 7cm leveän ja toisen 5cm leveän.

Mittatarkkuudesta huomio

Blokkiin tulevat palat tasoitetaan korkeussuunnassa. Palojen pituuden ei tarvitsekaan olla tarkka, mutta palojen on hyvä olla tarkasti 3,5cm/5cm leveitä. Silloin raidat osuvat kohdakkain.

Raitapalojen ompeleminen

Viisisenttisiä kaitaleita voi löytyä valmiina. Silloin ei tarvitse välttämättä leikata kaitaleita noin 15cm pitkiksi pätkiksi, vaan voi ommella pienet palat ensin pötkönä kaitaleen kanssa yhteen ja sitten vasta leikata palat irti.


Tässä minulla on ollut vähän yli 30cm pitkä, 3,5cm leveä kaitale ja saman pituinen 5cm leveä kaitale, joista olen leikannut sitten kaksi palaa. Ja toinen setti on ollut valmiita 3,5cm x noin 15cm paloja, jotka olen ommellut pötkönä kiinni 5cm leveään kaitaleeseen.

Tarkoitus on siis ommella aina leveä + kapea kaitale yhteen pitkiltä sivuilta. Kaitalepareista ja yhdestä leveämmästä kaitaleesta sommitellaan tällainen kokonaisuus:


Palat ommellaan yhteen siis: leveä – kapea – leveä – kapea – leveä – kapea – leveä.


Nyt kannattaa käyttää silitysrautaa. Itse silitän saumanvarat toiselle puolelle, en auki.

Raitapalojen tasoitus/leikkaaminen

Seuraa tasoitusvaihe, jossa kannattaa olla tarkkana ja muistaa, kumpi osa on tulossa keskelle. Keskikappale nimittäin tasoitetaan 15cm korkeaksi.

Ensin viistetään toinen reuna suoraksi mahdollisimman pihisti ja huom! niin, että raidat kulkevat kohtisuoraan. Sitten viimeistellään pala tasan 15cm korkeaksi.


Kun ottaa kaveripalan käsittelyyn, voi vielä tarkistaa, että onhan varmasti kyseessä pala, jonka kangasta on vielä 7cm leveä (ja noin 2 x 27cm pitkä) kaitale jäljellä.

Sitten viistetään palan toinen reuna taas pihisti suoraksi, raidat suoraan kulmaan. Ja tästä palasta leikataan ensin yksi 7cm korkea pala ja sitten toinen 7cm korkea pala.


Kivan tilkkublokin kokoaminen

Ommellaan toinen 7cm raitakappale kiinni keskipalan toiseen pitkään reunaan ja toinen toiseen:


Kun saumanvarat on taitettu aina toiselle puolelle, nyt voi kääntää kappaleet niin, että paloissa saumanvarat ovat eri puolilla. Saumojen sovittaminenkin on näin helpompaa.

Hei, ja saumojen ei tarvitse täydellisesti sopia. Näistä tulee kivoja tilkkublokkeja, näistä ei tarvitse tehdä täydellisiä taidonnäytteitä!

Kun ylä- ja alapala on kiinni keskipalassa, silitetään taas, ja edelleen voi hyvin kääntää saumanvarat toiselle puolelle. Minä silitän varat samaan suuntaan keskenään.

Jos ompelun jälkeen palan lyhyet sivut näyttävät suoraviivaisilta, niitä ei tarvitse edes tasoittaa ennen kuin ompelee viimeiset 7cm leveät kaitaleet reunoihin. Jos eivät ole suoraviivaiset, kannattaa erittäin pihisti viistäen tasoittaa. Kaitaleen ompeleminen on silloin helpompaa.

Kun kaitaleet on kiinnitetty, ne voi tarvittaessa lyhentää, mutta tässä vaiheessa ei tilkkublokkia vielä kannata tasoittaa täydelliseksi.

Tilkkutyöt: Kiva, raidallinen tilkkublokki

Tässä valmis blokki.

Värivalintavinkkejä

Valitse raidat niin, että kapean ja leveän välillä on edes vähän kontrastia. Joko kuvio-, tummuus- tai värikontrastia.

Valitse samaan blokkiin esimerkiksi vaaleampi keskusta ja tummempi reuna tai päinvastoin. Kontrastiton blokki voi olla kiva seassa, mutta parempi tilkkupinta tulee, kun suurimmassa osassa blokeista on kontrastia.

Esimerkiksi juuri esittelemässäni blokissa on lopulta hyvä vaalea-tumma-kontrasti, vaikka keskipalassa yksinään oli aika vähän kontrastia ja reunapaloissa samoin.

Sen sijaan tässä mokablokissa on tosi vähän kontrastia.

Kuvioinnista

Tykkään itse tehdä sattumanvaraista tulosta, lähinnä siksi että tarkoista suunnitelmistani huolimatta voi jotain mennä eri tavalla kun olin halunnut, ja sitten harmittaa. Kun en edes tavoittele jotain, ei tule harmituksiakaan. Silti, kootessani raidallisia pintoja saatan hiukan testailla, miten kankaan kuviot olisivat parhaiten edukseen.

Järjestelisinkö sini-turkoosi-punaiset palat esimerkiksi näin:


Vaiko kenties näin?


Ei ole paljon eroa näiden vaihtoehtojen välillä, mutta hifistellä voi silti. Yleensä siis en hifistele, vaan ompelen palat yhteen satunnaisesti päin.

Kommentit

Tilkkureppu sanoi…
Kiva kun laitoit ohjeen tänne, näyttää kivalta tuossa edellisessä postauksessa, aion kokeilla tätä, vaikka vain malliblogin verran. Eihän sitä tiedä jos oikein innostuu, niin enemmänkin.
Lea P sanoi…
Kiitos ohjeistuksesta! Ei näihin ainakaan liikoja kankaita kulu joten jämät pääsee käyttöön.
*VEKKI* sanoi…
Kiitos ohjeesta! Tosi kivan näköinen blokki ja ehtisinpä kokeilemaan. Tämä malli voisi toimia esim. pelkästään punasävyisten tai keltasävyisten kankaiden kanssa.
Irma sanoi…
Kiitos ohjeesta. Auttaa kun ei tarvitse itse ruveta mittoja pähkäilemään. Kun vaan ehtisi käyttämään ohjetta hyödyksi - ongelma taitaa olla muillakin.
sinusta on tulossa tosi hyvä tutor. Voisit tehdä videot youtubiin, kuten amerikkalaisilla on tapana. Saisit varmasti paljon seuraajia. Kiitos ohjeesta.
Anonyymi sanoi…
Kiitos ohjeesta! Sä olet kyllä paras blokkaaja ja työt ovat toinen toistaan upeampia. Pitihän mun heti kokeilla tätä ohjettasi ja kiva tuli punasävyisenä, kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.