keskeneräisiä ompelupöydällä

Huomenna on taas Helsingin tilkkukilta Syyringin kiltailta, jossa teemana on kankaidenvaihtotori. Erityisesti on pyydetty ottamaan mukaan kankaita, jotka itse luokittelisi sarjaan ”epätoivoiset”. Kangasvarastoja penkoessani löysin muutaman keskeneräisen työn (lue: laatikollisen niitä) ja otin muutaman sellaisen takaisin ompelupöydälle. Ehkä niistä jonain päivänä tulee jotain valmista.

Ensiksi kuitenkin täysin uusi projekti. Olen varmaan ostanut 15-senttiset vetoketjuja silloin, kun Tytär oli 2-vuotias ja tein hänelle collegekankaisia mekkoja, joiden etukappaleessa oli vetoketju. Aika kauan aikaa sitten.


Tein pussukat maailman helpoimmalla tavalla ommella vetoketjupussukka. Taas hämmästelin, miten helposti se käy! Toisaalta näiden ompelemisessa ei ole mitään haastetta: nämä vain valmistetaan ja sillä selvä. Mutta aika kivat pussukat silti:


Jotta nämäkin olisivat uniikkikappaleita, valitsin kumpaankin omanlaisensa vuorikankaan.


Harmi vain, että valmistuksen tuoksinassa unohdin ommella pussukoihin Tilkunviilaaja-kangasmerkin!

Joogamattopussi

Kaksi työkaveria ovat tilanneet minulta joogamattokassin, ja hanke on ollut keskeneräisenä pari kuukautta. Vihdoin sain työn käyntiin. Koska minulla ei itselläni ole joogamattoa, jouduin tekemään ensin prototyypin. Valitsin kankaan, jota minulle ei taatusti tule ikävä, eli ruskean lakanakankaan.


Juu, olen käyttänyt tätä kangasta joissain laukkuprojekteissa, mutta kyllä on silti tympeän värinen. Ja tällainen lakana minulla joskus oli käytössä! Mitä ajattelin?!

Ompelin löyhillä koneompeleilla ja pitkin pistoin, että saan prototyypin puretuksi osiin. Osat toimivat sitten oikean joogamattokassin kaavoina. Kätevää! (Prototyyppi kuulemma sopi tarkoitettuun tehtävään, eli nyt ei tarvitse kuin tehdä pari tällaista kunnollisista kankaista.)

Keskeneräinen tyynynpäällinen

Valmistan kyllä tyynynpäällisiä, mutta etukappaleen eli kuvapuolen valmistaminen on hauskin osuus ja se muu on epäkiinnostavaa. Siksi tyynynpäälliset jäävät usein kesken, kuten vaaleista kangastilkuista kokoamani applikoitu tilkkukukkatyyny.

Löysin palan keskeneräisten laatikosta ja päätin tehdä sen pian valmiiksi. Sopiva reunakangaskin löytyi ompelupöydältä. Kuva ei nyt tee oikeutta kukalle eikä reunakankaalle. Tästä tulee oikein nätti tyyny vielä jonain päivänä:Keskeneräinen tilkkulaukku

Vuonna 2008 innostuin tekemään pyöreämuotoisia tilkkulaukkuja hankittuani Turun tilkkupäivien markkinapaikalta japanilaisen laukkukirjan. Olen koonnut tämän tilkkupinnan varmaan vuoden 2008 loppupuolella.


Etu- ja takakappale on valmiina ja tilkkupinnat on tikattu vanuun. En vain voi käyttää tätä sellaisenaan, koska vanu on tosi ohut, eikä tähän saa koltsarikangasvahviketta enää mukaan. Laukusta tulisi tosi lepru. Varmaan täytyy ommella koltsarikangas kiinni vuorikankaaseen ja jäpäköittää laukku sillä tavalla.
Mallia en ole vielä päättänyt, mutta teen kyllä tästä laukun lähiaikoina.

Mitä ommella joulukankaista

Blogiarvontani kommenteissa oli paljon hyviä ideoita siihen, mitä ommella joulukankaista. Aloitin niistä helpoimmasta eli tietenkin lasinalusista! Hain joulukankaani esiin (minulla on niitä paljon) ja leikkasin muutamista eri kankaista 10cm x 10cm neliöitä ja 4cm leveitä kaitaleita. Sitten yhdistelin niitä satunnaisesti. Ensimmäisen erän ensimmäinen sauma on jo valmiina:


Minulla on ollut sekä tummanvihreäpohjainen joulupukkijunakangas että punapohjainen joulupingviinikangas todella kauan, varmaan toistakymmentä vuotta. Osallistuin läheisen kangaskaupan (jota ei siinä muodossa enää ole, huokaus) järjestämälle, useampiosaiselle tilkkuilukurssille. Yksi kurssin projekteista olivat joulukortit, ja ostin nämä kankaat niitä varten. Tuo joulupukkijunakangas on kiitettävän ajaton ja pidän siitä edelleen tosi paljon. Minulla on pari sellaistakin joulukangasta, jotka näyttävät nyttemmin silmissäni kamalilta.

Kommentit

ailami sanoi…
Vetoketjupussukat ovat kivoja (kangas ja tyyli miellyttävät minua!) ja varaisin toisen niistä itselleni jos on vielä vapaana? En tiedä mihin sitä käytän, mutta aina on hyvä olla yksi vetoketjupussukka odottamattoman tarpeen varalle. Ilahduin myös nähdessäni että joogamattokassi on edennyt koekappale-vaiheeseen - odotan mielenkiinnolla seuraavia vaiheita :)
Tilkunviilaaja sanoi…
Hienoa, Ailami! Varaan ilman muuta sulle yhden näistä vetoketjupussukoista! Ryhdyn ensi tilassa väsäilemään myös joogamattokasseja. Ehkä teen toiseen suuren osan tuosta vetoketjupussukkakankaasta?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.