kuinka monta virhettä sitä voikaan tehdä?

Olen vetoketjupussukkaveteraani. Olen dokumentoidusti ommellut yli 200 pussukkaa – kaikkiaan ehkä 250, mutta edelleen teen virheitä. Viimeisimmässä projektissani mokasin taas ennenkokemattomasti, vaikkei sitä päältä päin huomaa.


Rupesin miettimään, kuinka monenlaisia virheitä olen tehnyt. Nopeasti laskin, että ainakin viisitoista erilaista. Aloitan läheltä viimeisintä virhettäni.

1. Puolivirhe. Ompelen vuorikankaan niin, että sen nurja puoli jää näkyviin, ei oikea puoli.

2. Puolivirheen nolompi variaatio. Vuorikappale tulee ommelluksi nurja puoli näkyville päin, ja vieläpä niin, että Tilkunviilaaja-merkistä näkyvät vain kiinnitysompeleet. Tämän virheen tein uusimpaan pussukkaan - katsokaa vaikka:


Pakkohan tämä virhe on jotenkin korjata, mutta en ole vielä päättänyt, avaanko vuorikappaletta pohjasta, puran merkin pois nurjalta ja ompelen uudelleen oikealle puolelle vai kiinnitänkö uuden merkin tämän jo ommellun päälle pienin käsinompelupistoin.

Luettelo jatkuu. Puolivirheitä on siis kolme erilaista – vielä tähän projektiin asti luulin, että vain kaksi.

3. Puolivirhe vetoketjulle. Ompelen vetoketjun väärin päin kiinni vuoriin ja päälliseen. Vuoripala on siis vetoketjun käyttöpuolella ja päällipala vuorin puolella.

Seuraavat kaksi virhettä ovat oikein noloja, mutta eivät niin harvinaisia. Tällainen kun sattuu kohdalle, mietin, että kyllä ihmisen pitäisi osata paremmin.

4. Aloittelijan virhe. Ompelen pussukan pussiin ilman että olen avannut vetoketjun. Tätä virhettä ei voi korjata muuten kuin purkamalla jo ommeltua saumaa sen verran, että vetoketjun saa sujutettua auki.

5. Arviointivirhe. Olen leikannut pussukkapalat yläreunasta kapeammiksi, mutta asettelen ainakin yhden palan ylösalaisin. Ihmettelen vetoketjua kiinnittäessäni, mikseivät palojen reunat millään mene tasan.

Onneksi seuraavat virheet ovat aika harvinaisia.

6. Pistävä virhe. Kiinnitän applikaation jotenkin nokkelasti neulalla, mutta en muista poistaa sitä, vaan se jää applikaation alle - tai ehkä vuorin ja päällisen väliin. Muistan tämän virheen hämärästi pitkän ajan takaa, mutta olen tehnyt sen onneksi vain kerran. Toistaiseksi.

7. Taskuvirhe. Ompelen taskun vuorikappaleeseen ylösalaisin. Tämän virheen voi helposti korjata, jos kappaleet ovat suorakaiteita, mutta jos yläreuna on kapeampi, ei auta kuin purkaa.

8. Sovitusvirhe. Sijoitan vetoketjun toisen puolen lähtemään eri kohdasta kuin toinen puoli on.

Ennen kuin neulaa vetoketjun seuraavan reunan pussukkapaloihin, kannattaisi ainakin kerran katsoa mallia toisesta reunasta. On nimittäin hyvä, että vetoketjun päät alkavat samalta kohtaa.

9. Törppö kiertovirhe. Kiinnitän vetoketjun ja samalla käännän jonkun paloista niin, että vetoketjun toinen puoli kiertyy itsensä ympäri.

Ellei kiertovirhettä huomaa ajoissa vaan ompelee pussukan valmiiksi asti, ei auta kuin leikata vetoketjun kiinni olevan pää auki, poistaa vedin, suoristaa kiertymä ja pujottaa vedin takaisin ketjuun. YouTubesta löytyy videokin, jossa näytetään, miten vedin pujotetaan onnistuneesti.

Seuraavat kolme virhettä saattaisivat jäädä valmiissa pussukassa jopa huomaamatta.

10. Brändäysvirhe. Unohdan ommella Tilkunviilaaja-merkin vuorikappaleeseen.

11. Kantolenksuvirhe. Ompelen kantolenksun Street-malliston pussukkaan väärään sivuun suhteessa vetoketjun avautumissuuntaan. (Tämä virhettä ei asiaan perehtymätön kenties edes huomaa.)

12. Kantolenksu-unohdus. En muista ommella pussukkaan minkäänlaista kantolenksua.

Jos unohduksen huomaa siinä vaiheessa kun pussukkaa ei vielä ole käännetty oikein päin, korjaaminen tuntuu mahdolliselta. Voi purkaa vähän sivusaumaa, pujottaa kantolenksun kappaleiden väliin ja ommella sauman uudelleen. Unohdus korjattu.

Tilkkupintaa rakentaessa ja tikkauksen aikana sattuu ja tapahtuu, mutta nostan esiin vain seuraavat kolme virhettä.

13. Tikkausvirhe. Tilkkupintoja tikatessa saattaa nurjalle puolelle tarttua ja tulla tikatuksi jotain, mikä ei sinne kuulu. Esimerkiksi musta tilkku ompelupöydältä, kuten tässä esimerkissä.

14. Tilkkupinnan nurjuusvirhe. Virheessä 1 jää vuorikappaleesta nurja puoli näkyviin. Sen lisäksi myös tilkkupintaan saattaa vilahtaa paloja, jotka on ommeltu nurja vasten oikeaa. Yleensä sellaisen voi jättää korjaamatta niin kuin vaikka tässä esimerkissä.

15. Sommitteluvirhe. Koska vetoketjupussukkaan ommeltava pohja vie paloilta korkeutta, katseenvangitsijaa tai keskeistä elementtiä ei kannata ommella palan keskikohtaan, vaan yllättävän paljon ylemmäs. Muuten sommitelmasta tulee alapainotteinen. Se voi häiritä tai sitten ei.

Vetoketjupussukan ompelussa ei ole kovin monta vaihetta, mutta taitava virheidentekijä pystyy siis mokaamaan ainakin viidellätoista eri tavalla, kuten juuri tuli todistetuksi.

Nyt siirryn korjaamaan puolivirheen nolompaa variaatiota ja viimeistelen uusimman pussukkani.

Kommentit

Helena sanoi…
Ihana kokoelma virheitä, jotkin ovat tuttuja minulle! Hyvä jakaa omat mokat, niin ne eivät tunnu niin pahoilta.
Marle sanoi…
Tuollaiseen määrään pussukoita pitääkin mahtua paljon erilaisia mokia.
Anonyymi sanoi…
Tekevälle sattuu ja jos paljon tekee niinkuin sinä. Tekemällä myös oppii. Näin vanhana sitten unohtaa miten se pitikään ommella. Silti kaikki on ihanaa kun saa valmiiksi ennemmin tai myöhemmin, tavalla tai toisella.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

ompele vetoketjulaukku.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.