solmiosatoa.

Blogini viettää valitettavaa hiljaiseloa, koska ahkeroin ainoastaan suomalais-brittiläisen kangasvaihtotyön parissa, eikä sitä saa esitellä julkisesti. Hitsiläinen! Näyttäisin mielelläni, miltä tekemäni blokit näyttävät ja millainen pino minulla niitä on valmiina (no ei kovin kummoinenkaan pino ole).

Kangasvaihtotyön lomassa en ehdi keskittyä vaativiin juttuihin, mutta lahjoitussolmioita pystyn käsittelemään. En ole laskenut, mutta valtava määrä niitä on! Tässä otantana vain muutama:


Näiden joukossa muuten pilkistää punainen, joka on varmasti onnen omiaan hirsimökkiblokkien keskipalana!

Olen purkanut kymmeniä solmiota alkutekijöihinsä ja huomannut, että niiden rakenteessa on mielenkiintoisia piirteitä.

  • Miltei poikkeuksetta solmio on kolmesta kappaleesta yhdistetty. Leveä osa, kapea osa ja kaulan ympärille tuleva osa.
  • Solmion sisällä on jäykiste, muistaakseni nimeltään vatiini. Kalliissa solmioissa se on yhdestä kappaleesta mutta useimmiten siinä on kaksi osaa, joita ei ole ommeltu yhteen. Kalliiden solmioiden vatiini on painavampaa.
  • Hienoimmissa solmioissa on uhrattu aikaa ja vaivaa päiden huolitteluun. Kärjissä on vuorikappaleet, jotka ylettyvät pitkälle solmion sisään näkymättömiin, ja keskellä takana oleva sauma on kärjistä ylöspäin ommeltu erittäin tiukasti kiinni.
  • Yleensä solmion keskisauma on ommeltu yhdellä langalla niin, että sen saa päästä vetämällä kiskotuksi irti koko matkalta. Arvelen, mutten ole varma, että jotkut solmiot ommellaan pussiin tavanomaisella ompeleella. Niiden solmioiden keskisaumaa ei ole helppo purkaa, vaan ompeleet pitää katkaista suunnilleen yksi kerrallaan. 

Vaaleat, punasävyiset ja sinisävyiset/tummat solmiot odottavat tässä pääsyä pesukoneeseen:


Kuvan ottamisen jälkeen sain kaikki nuo solmiot pestyiksi ja silitetyiksi. Nyt minulla on kaikenvärisiä solmiopaloja valmiina niin paljon, että voisin hyvin aloittaa kaitaleiden leikkaamisen ja tilkkublokkien ompelemisen, jos vain brittiläis-suomalaiselta kangasvaihtotyöltä ehtisin.

Kommentit

Schulz Family sanoi…
Can't wait to see what you are making with these ties.
Lea P sanoi…
Pakko kysästä noiden solmioiden pesusta, ihanko vaan nakkasit ne pesukoneeseen ja (luultavasti villapesuun) annoit pyöriä siellä?
Minulla taitaa mennä käsinpesuksi, viimeisen huuhtelun ehkä uskaltaisin tehdä pesukoneessa kera linkouksen.
Hienon värisiä on sun solmiosi.
Marle sanoi…
Aika kova työ noiden krakojen kanssa. Pesukoneessahan sitten karsiutuu pois ne, jotka ei kunnon pesua kestä! Meillä on kravatteja, jotka ei siedä vesipesua eli pitäköön mies ne itsellään.
Tilkunviilaaja sanoi…
Solmiot eivät tyypillisesti kestä pesukonepesua, koska niiden sisällä oleva kovike(vatiini?) menisi ryttyyn. Mutta puretut solmiot eli solmiokangaspalat kestävät normaalin pesukonepesun, olivatpa ne sitten silkkiä tai polyesteriä.

Paloja ei tarvitse huolitella, koska ne on leikattu täysvinoon, mutta pesen ne kuitenkin pesupussissa ja pyöritän koneessa vain yhtä sävyä/väriä solmioita kerrallaan.
Tilkkureppu sanoi…
Valtava työ noissa solmioissa, jäisi multa tekemättä, mutta varmasti on vaivan arvoinen!
Täälläkin aherretaan kangasvaihtarityön, tai paremminkin puretaan ja taas tehdään:)
Soile Kivinen sanoi…
Purkaminen ei ole ollenkaan se isoin työ, itse avasin solmiot ja leikkasin päät siisteiksi. Tosi helppoa ja nopeaa. Ja yksi ihanuus on tosiaan se, että solmiot eivät rispaannu ollenkaan!

Nm. 4 solmiotyötä tehnyt
Lea P sanoi…
Kiitos pesutiedosta, jospa sitten uskaltaisi pyöräyttää ne koneessa pesupusseissa.
paivis sanoi…
Kangas vaihto työn parissa minäkin aherran. Viikonloppuna aloitin ja sain pinnan valmiiksi, nyt pitäisi aloittaa tikkaus. Tiukoille menee. Tänä ilta meni huoneen järjestelyssä.
paivis sanoi…
Vitsi kun tabletin ennakoiva syöttö pätkii sanoja :(
Anonyymi sanoi…
Mielenkiinnolla odotan, mitä solmioista syntyy! Niitä olisi aika paljon olemassa kaapissa... Ja kiitos mukavasta blogistasi ja terveisiä lähettää tilkkualkeita harrastava Leenaa

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ikuisuusprojekti on valmis.