tiistai 4. maaliskuuta 2014

ompelukoneestani.

Heidi kyseli kommentissaan kokemuksiani uudesta Husqvarna Viking Sapphire 960q –ompelukoneestani.


Hänen linkittämänsä käyttäjäarvion kommenteissa yksi käyttäjä valittaa koneen tekevän yhden vinon tikin ompeleen päähän, jos on valinnut automaattisen langanpäättely- (tai langankatkaisu-)toiminnon.

En ole juuri käytellyt automaattista langanpäättelyä enkä -katkaisua, koska tilkkutöissä en niitä kaipaa. Suurimman osan ajasta ommelta ei tarvitse päätellä ja silloin kun teen tikkauksia, päättelen langanpäät mieluiten käsin. Jos ompelisin vaatteita, saattaisin käyttää automatiikkaa.

Kokeilin kuitenkin ompeleiden päättelyä koneellani, ja vähän ihmettelen kommentoijan hyperherkkyyttä. Millaistakohan millimetrin sadasosan tarkkuutta hän haluaa ompeluksiinsa?


Ylempänä olevassa kuvassa näkyvät ompeleiden automaattiset päättelyjäljet. Piston pituus oli ylipitkä, 3.5mm (koska olin juuri tikkaamassa pussukkapintaa). Kokeilin päättelyä siis kerran, ja minusta näyttää, ettei se aiheuta ompeleen sivuaskelta, mutta automaattinen langankatkaisu kenties aiheuttaa. Kokoluokan näkee ylempää kuvasta.

Heidi sanoo koneen tuntuvan hepulimmalta kuin vuoden 1979 Singer-kone. Tuo on varmaan totta! 1970-luvun koneet taisivat vielä olla enimmäkseen metallia kun taas nykykoneissa on paljon muoviosia. Eivät koneet silti tuntuisi käsiin hajoavan. Ostin edellisen Husqvarnani 1990-luvulla, ehkä vuonna 1995 ja ompelin sillä (paljon) viime vuoden loppuun asti ilman konerikkoja. Se on edelleen täydessä ompelukunnossa (tosin huollattaisin sen, jos vain saisin aikaiseksi). En tiedä, pitäisikö koneen olla tuota kestävämpi!

Mielipiteeni koneesta 


Uusi ompelukoneeni on ihana! Se tekee kaunista tikkiä (esimerkiksi tässä postauksessa näet, miten tasapainoisen tikkauksen se ompeli tilkkupussukkaani) ja siinä on miellyttävä käyntiääni. Arvostan q-mallin pidempää ompelualuetta. Pidän siitä, että pysähtyessäni neula ala-asennossa kone nostaa paininjalkaa vähän. Ensin vierastin ratkaisua, mutta nyt olen huomannut sen toimivan mainiosti.

Kone valaisee paljon entistä paremmin, ja sekin on todella hyvä ja minulle mieluinen juttu!

Sain koneen mukana 11 tai 12 erilaista paininjalkaa. Valikoima on hyvä enkä kaipaa lisää, koska ompelen niin yksinkertaisia juttuja. Eniten käytän tavallista, tilkkutyö- ja vetoketjupaininjalkaa.

Erikoistikkejä en ole juuri kokeillut ommella – ei ole ollut aikaa, eikä mielikuvitukseni vielä taivu keksimään, mihin niitä käyttäisin – en myöskään vapaata konetikkausta. Kun sen aika tulee, kerron kokemuksistani. Olen ommellut vain omilla koneillani, joten en pysty vertailemaan tätä muihin (paitsi aiempaan 1990-luvun koneeseeni, joka oli siis samaa merkkiä). Voin vain sanoa itse olevani valintaani erittäin tyytyväinen!

8 kommenttia:

Eija kirjoitti...

Minulla on perus ompelukoneena Shappire 890 quilt. Tykkään siitä ja siinä on hyvät ompeleet kaikenlaiseen työskentelyyn.
Husqvarnan muinaisjäännös koneita on edelleen mökki ja kerhokäytössä kaksi kappaleetta.
( kirjontakoneena minulla on myös huskyn rubyde luxe)

Unknown kirjoitti...

Mä ostin viime syksynä Bernina B215 koneen, ompelenkin enemmän vaatteita kuin isoja tilkkutöitä. Vaatteiden ompeluun mitä mainioin. Olen koneeseen hyvin tyytyväinen. Halusin Berninan kun olin ommellut sillä parilla tuunauskurssilla ;)

Marle kirjoitti...

Varmasti hyvä kone, koska hänen pikkuserkku, joka on minulla, on myös hyvä ja ystävällinen, tarvittaessa hyvin suoraviivainen, toisinaan hyörii ja pyörii aikamoista kiemuraa. Kelppo pelejä kaikki tyyni.

Heidi kirjoitti...

Kiitos :) tämä postaus oli niin huippu juttu ja niin tarpeen =) suuri kiitos =) helpottaa paljon!

Tilkku & Tilkku kirjoitti...

Hienoa, että olet tehnyt hyvän valinnan. Kaikki, mitä olet kirjoittanut koneesi ominaisuuksista saavat minut suorastaan sairastumaan ompelukonekuumeeseen. Jatkan vielä kuitenkin ompelua vanhalla Pfaffillani.

Heidi kirjoitti...

Kone on komeillut viikon tuossa pöydällä ja ei voi muuta sanoa, kuin että se on upea =) ompelu on aivan erilaista nyt tuolla kuin mitä oli vanhalla Singerillä =) en luopuisi tuosta! Toivottavasti on monia monia vuosikymmeniä yhteistä ompelumatkaa edessä =). Todella ilo ommella!!!!

Heidi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Tilkunviilaaja kirjoitti...

Onpa ikävä kuulla! Toivottavasti saat koneen kuntoon tai rahasi takaisin.jotain outoa siinä on pakko olla, jos se kerran kolisee!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails