Hyvästä tilkkutyöstäsi verraton – Askel 15: Tee hitaammin

Ehkä päivän askel kuulostaa oudolta, kun olet jo ottanut askeleen 8 kohti nopeampaa? Tai kun jo osaat askeleen 11 ansiosta karttaa kiirettä? Neuvon sinua silti tekemään hitaammin.
Ensiksi kannattaa opetella ompelemaan suoraa ommelta hitaammin. Siitä tulee tarkempi.
Nopeasti kun surautat, niin sekunnissa ommelviivasi ehtii olla keturallaan paljon pidemmän matkan kuin silloin, kun ompelet hitaammin.

Sitten kannattaa hidastaa uuden projektin aloitusvaiheessa niin paljon, että ehtii ommella koeblokin. Varsinkin, jos olet aikonut tehdä kaikki blokit samanlaisia. Koeblokista näet, miltä valitsemasi värit näyttävät yhdessä ja huomaat, ellei kontrasti riitäkään.
Kankaat saattavat nimittäin näyttää tarpeeksi erilaisilta ennen kuin ompelet niitä blokiksi, kuten tuossa minun blokkiesimerkissäni. Koeblokin ansiosta huomaat myös, jos ompeluvaiheessa pitää olla erityisen tarkkana - ja esimerkissäni näkyy tuokin oikein hyvin.

Lisäksi palaan vielä askeleeseen 10, jossa kehotin pitämään tilkkuharrastuksen kivana. Jos tekeminen maistuu puulta, hidasta oikein kunnolla ja pidä tauko!

Mieti seuraavaksi koko tilkkuharrastustekemisen hidastamista. Varsinkin jos sinusta tuntuu, että töitä syntyy jatkuvasti yli oman tarpeen, valitse vaihteeksi oikein hitaasti valmistuva malli. Tähän suhtautumistapaan täytyy kyllä liittää joko se, ettet kyllästy keskeneräiseen työhösi tai se, että teet tätä hitaasti valmistuvaa vain muiden töiden välissä – kuten minä rakentelin Sattumankauppaa-tilkkupeittoa.
Ajattelin nimittäin itse vähän turhautuneenakin Blue North Strong and Free -tilkkublokkien ompelemista. Yhdessä blokissa on 72 palaa, enkä ole tohtinut ottaa selvää siitä, kauanko aikaa minulta kuluu tuon yhden blokin leikkaamisessa ja ompelemisessa. Kyllä on hidasta!

Sitten mietin, että yli 80 tilkkupeittoa ommelleen ihmisen ei enää tarvitse valmistaa yhtäkään projektia nopeasti, paitsi jos työn valmistumiselle on aikaraja.

Vielä yhdessä kohdassa kannattaa tehdä hitaammin. Jos tilkkutyön tikkausvaiheessa ajattelet nopeasti vetäistä harvakseltaan muutaman suoran tikkausompeleen tilkkupintaasi, niin hidasta, hyvä ihminen. Tilkkutyö ei toki ole valmis ennen kuin se on tikattu, mutta liian vähän tikkausta = väsyneen näköinen tilkkutyö.

Harva tikkaus saattaa myös altistaa työsi parroittumiselle, eli tikkausvanu puskee päällikankaan läpi. Erityisen häiritsevää on vaalean vanun puskeutuminen tumman kankaan puolelle, kuten minun Ajatus karkaa kesään -tilkkutyöni reunuksessa:

Päivän nimi: Odottamaton 

Löysin internetistä luettelon vuonna 1857 ensimmäistä kertaa esiintyneistä englanninkielisistä ilmaisuista ja tartuin niistä ”left fieldiin”. Sille tarjotuista suomennoksista löytyi sana odottamaton.

Nimi sopisi esimerkiksi sellaiselle työlle, josta tuli yllättävän hyvä tai yllättävän jotain muuta.

- - - - -

Millainen askel meillä mahtaa olla otettavana huomenissa? Sekin tulee varmasti edistämään tilkkutyösi verrattomuutta.

Kommentit

Kati sanoi…
Osui ja upposi! Vastaantuleva saumanvara nousee niin mielellään pystyyn ja sutuksi, mutta huomattavasti harvemmin kun ompelen hitaammin. Ja silloin joka tapauksessa ehdin paremmin hätiin auttamaan eikä tarvitse purkaa! Kiitos muistutuksesta, harvoin olen käyttänyt koneen vauhtinappulaa!
Tilkunviilaaja sanoi…
Kiva kuulla, että vinkistä oli sinulle hyötyä!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

ompele vetoketjulaukku.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.