Hyvästä tilkkutyöstäsi verraton – Askel 17: Kokeile ensin

Tilkkutyö tehdään usein yksi blokki kerrallaan, ja tänään otat askeleen kohti verrattomuutta niin, että päätät kokeilla ensin.
Ja aivan ensimmäinen vinkkini on: tee koeblokki.
Koeblokista näet, minkä kokoinen se oikeasti on. Vaikka osaisit hahmottaa muotoja ja kokoja mielessäsi, niin mikään ei voita sitä, että nähtävillä on oikea koekappale.

Itse en osaa hahmottaa mitään mielessäni, joten teen varmasti koeblokin (tai useamman) kehittäessäni uutta projektia. Esimerkiksi Sixten-tilkkublokin ja -kaavan hahmotteluvaiheessa ensimmäinen kokeiluni oli suorastaan naurettavan pieni!
Jos aiot tehdä tilkkutyön toistuvista blokeista – kaikki samoista kankaista ommeltuja ja samanlaisia – niin vasta koeblokista näet, toimivatko valitsemasi värit toivomallasi tavalla. Ja jos olet digitaalisesti näppärä, voit ottaa koeblokista kuvan ja monistaa sitä tietokoneellasi, kunnes saat ehkä käsitystä siitä, miltä blokeista koottu tilkkupinta näyttäisi.

Koeblokki on siis hyvä ajatus. Kokeile sitä.

Sitten, jos mieleen tulee ajatus vaikka kaitaleista blokkien väliin, kokeile ensin. Ompele vaikka neljä blokkia yhteen niin, että niiden välissä on kaitale. Onko aikomasi väri hyvä? Onko leveys hyvä vai pitäisikö valita leveämpi tai kapeampi kaitale?

Jos taas olet latonut blokit vierekkäin sommitteluseinälle tai lattialle eikä kokonaisuus oikein miellytä sinua, kokeile, pelastaisiko mielenkiintoisen värinen tai vaikka raidallinen välikaitale tilkkutyösi. Minun bento box -tilkkupinnastani tuli lopulta ihan ookoo musta-valkoisten raitojen ansiosta.
Tai kokeile, näyttäisivätkö tilkkublokkisi yhdessä paremmilta, jos valitsisit tavallisuudesta vähän poikkeavan välikaitaleen – vaikkapa tavallista kapeamman?

Minun neljäsosahirsimökkiblokkini alkoivat näyttää hyviltä yhdessä vasta kun keksin lisätä niiden väliin tosi kapean, mustanpuhuvan välikaitaleen.
Erityisesti jos olet tehnyt niin monta blokkia, ettet enempää halua tehdä, kokeile, saisitko kasvatetuksi pinnastasi sopivamman kokoisen lisäämällä kehyksen. Tekisikö kehys terää tilkkutyöllesi?

Palataan vielä blokkien latelemiseen sommitteluseinälle tai -lattialle. Se on myös tärkeä kokeiluvaihe. Tietenkin haluat asetella blokit kivoimpaan mahdolliseen järjestykseen, mutta sommitteluvaiheessa näet myös ne mahdolliset lisäkuviot, jotka muodostuvat blokkien väliin.

Suunnittelin vuonna 2021 Lexical-tilkkublokki- ja peitto-ohjeen ja onneksi jaoin kuvia muutamien valmiiden blokkien yhdistelmistä. Siinä vaiheessa sain tilkkuystävältäni Soilelta kommentin, että pintaan näyttäisi muodostuvan isohkoja valkoisia alueita. Ehkä haluaisin lisätä blokkeihin tummat nurkat?

Kokeilin nurkkaideaa ensin niin, että asetin tumman neliön blokkien risteämiskohtaan.
Kokeilun jälkeen päädyin tosiaan lisäämään blokkeihin tummat nurkat, eikä minua kaduta!
Ehkä tärkeimpänä kaikesta: kokeile aina välillä, sopiiko kangas sinun mielestäsi toisen viereen. Aseta kankaat vierekkäin ja tunnustele, miltä sinusta tuntuu. Jos tuntemuksesi ovat epämääräisiä, harjoittele.

Jos innostut yhdistelmästä, ne sopivat. Joskus lopputulos on ”ehkäpä” ja silloinkin voit kokeilla. Mutta jos reaktiosi on ”ei todellakaan,” noudata vaistoasi. Ellet pidä jostain nyt, et todennäköisesti pidä siitä puolen tunnin tai viikonkaan kuluttua. (Myöhemmin ehkä, sillä väritrendit vaikuttavat meihin kaikkiin.)

Kokosin Tämä ei ole ruskea -tilkkupeiton blokit tunnustelemalla, mitkä kankaat näyttivät sopivan parhaiten yhteen. Olin päättänyt, että keskineliö olisi aina hyvin tumma, seuraava kaitale olisi keskivärinen ja uloin kaitale vaalea. Toisena periaatteenani oli käyttää jokseenkin erikoisia kangasyhdistelmiä.

Yhdistin siis keskipaloihin jotain yllättävää ja merkillistä. Sitten tunnustelin, mikä vaalea kangas sopisi niiden kanssa. Kokeilin, millaiseen lopputulokseen päätyisin. Valmis tilkkupinta oli yllättävä ja yllättävän kiva.

Päivän nimi: Puoli seitsemän

Tänäisen päivämäärän numerosta 17 poimin luvun seitsemän. Jotkut taideteokset saavat nimen sijaan numeron, mutta pettäisin teidän lukijoiden luottamuksen, jos tarjoaisin niin yksinkertaista nimeä. Siispä annankin teille nimiehdotuksen Puoli seitsemän.

- - - - -

Kehotan vielä kerran kokeilemaan juttuja. Vaikka olisit maailman kokeilunhaluttomin ihminen, kokeileminen kannattaa silti! Varsinkin kun tilkkutyössä voi kokeilla monenlaista lähes riskittömästi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

ompele vetoketjulaukku.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.