Hyvästä tilkkutyöstäsi verraton – Askel 10: Pidä tilkkuharrastus kivana
Vaikka tilkkutyössä on mukana työ-sana, useimmille meistä tilkkuilu on harrastus. Kannattaa siis pitää se mieluisana!
Totta kai sitä välillä kohtaa vastoinkäymisen: työ ei vaikkapa etene tai onnistu, tai jokin tuntuu vaikealta. Vastoinkäymisen ei silti kannata antaa asettua taloksi! Annan kokonaista viisi vinkkiä, jotka ehkä auttavat pitämään harrastuksen kivana.
1
Aivan ensimmäiseksi. Vastenmieliseksi tai ikäväksi käynyttä tilkkutyötä ei ole pakko tehdä loppuun. Ellet usko työsi missään tapauksessa muuttuvan kivaksi tai edes kohtuullisesti onnistuvan, kehitä suunnitelma bee.
Esimerkiksi voit tarjota sitä muille. Tämä on hyvä tapa, ellet enää voi sietää koko tekelettä silmissäsi. Toisen roska on toisen aarre!
Voit myös muokata epäonnistuneelta näyttävää työtäsi toiseen suuntaan. Kun minun taidetilkkutyöyritelmäni näytti aina vain kamalalta, leikkasin sen palasiksi ja käytin palat tilkkupussukkaan. Ryysystä rikkauteen!
2
Sitten, jos tilkkuharrastus tuntuu liikaa suorittamiselta, pidä tauko. Tee jotain muuta välillä ja sitten taas voit tunnustella, kykenisitkö jatkamaan.
3
Kolmanneksi. Kuulen silloin tällöin jonkun mainitsevan, ettei enää tee tilkkutöitä – ainakaan isoja, koska kukaan ei halua niitä. Kaikilla on jo. Muut eivät arvosta. Mihin minä ne kaikki panisin!? Näin saa totta kai ajatella ja toimia, mutta itse mietin, ettei tällaisten epäilyjen kannattaisi antaa ryövätä itseltä tilkkuilun iloa.
Isoimmatkin ompelemani tilkkutyöt vievät kuitenkin melko vähän tilaa vaikkapa verrattuna nikkarointituotoksiin tai tuunattuihin autoihin. Ja jos kotoa loppuu tila ja tilkkuiluintoa kuitenkin riittää, ehkä teokset voi lahjoittaa johonkin. Tiedän, ettei tavanomainen kirppiskävijä maksaisi tilkkupeitosta muutamaa (kymmentä) euroa enempää, mutta lahjoitettuja peittoja vielä arvostetaan. Esimerkiksi nuppupeitoista ja naisten turvataloihin lahjoitetuista peitoista on oltu kiitollisia.
4
Vielä neljäs vinkki. Mieti välillä, mikä tilkkuharrastuksessa on sitä kivointa. Tykkäätkö tikkaamisesta? Puhuttelevatko kankaat sinua? Oletko luova heittäytyjä vai tarkka toteuttaja? Maksimoi mahdollisuutesi tehdä kaikkein kivointa, niin maksimoit harrastuksen sinulle tuoman ilon.
Minulle tällainen tilanne on tuttu ja aina yhtä kiva:
Vielä kivammaksi tilanne kehittyy, kun käsissä alkaa olla ihania, pieniä tilkkupintoja. Ah, kauniit kankaat! Teistä tulee aina vain kauniimpia kun menette kaverin viereen olemaan.
5
Jos haluat, voit haastaa itseäsi esimerkiksi kokeilemalla uusia tekniikoita, työtapoja tai värejä, mutta ei ole pakko! Jos uuden kokeileminen houkuttelee, niin siitä vain! Mutta toisin kuin muualla elämässä, harrastuksen parissa ei ole välttämätöntä rikkoa omia rajoja. Voi aivan hyvin pysytellä tutulla ja turvallisella alueella.
Päivän nimi: Leikkisä
Kävin internetissä tutustumassa myös japaninkielisiin päivän sanoihin. Leikkimistä tarkoittava verbi kirjoitetaan kanji-merkein näin:
Onpa ihmeellistä, että toinen merkeistä näyttää niin selvästi juoksemaan lähtevältä ihmiseltä.
Nimi sopii tietenkin leikkisältä näyttävälle tilkkutyölle. Esimerkiksi värikäs tai vaikkapa ympyräkuvioihin (palloleikkeihin) perustuva malli voisi saada tämän nimen.
- - - - -
Leikkisyydestä tuli vielä mieleen, ettei harrastuksessa tarvitse olla tavoitteita eikä siinä tarvitse päteä. Ellet nimenomaan nauti täydellisyyden tavoittelusta, tyydy seiskan suoritukseen! Tai sellaiseen, ettei työsi hajoa käsiin.
Tässäpä oli kymmenes askel, ja matka verrattomuutta kohti jatkuu taas huomenna!
Kommentit