Hyvästä tilkkutyöstäsi verraton – Askel 20: Poikkea totutusta

Jos sinusta koskaan tuntuu siltä, että toistat itseäsi ja olet vielä kyllästynyt siihen, repäise poikkeamalla totutusta.
Olemme tietysti askeleen 17 eli kokeilemisen lähimaastossa, mutta katsomme vielä vähän kauemmas. Aloitan yksinkertaisilla ajatuksilla, jotka saattavat poiketa totutusta.

Varsinkaan pientä pussukkapintaa ei tarvitse tikata niin, että alin kerros on (helposti ryppyyn menevä) kangas. Voit sen sijaan tikata pinnan pelkkään vanuun ja lisätä ompeluvaiheessa pussukkaan vuorikappaleen.

Sitten melkein vastakkainen ajatus – voit rakentaa tilkkupinnan quilt-as-you-go-menetelmällä ja sitten vielä juoksuttaa pintaan tikkauksia. Jos quilt-as-you-go-pinnasta on tullut mielestäsi turhan pehmeä, lisätikkaukset jäpäköittävät sitä.

Tässä on esimerkiksi pieneen Dumpling-malliston pussukkaan tarvittava tilkkupinta, koottu quilt-as-you-go-menetelmällä.
Koska olin unohtanut ottaa vuorikappaleen mukaan as-you-go-vaiheessa, minun oli pakko lisätä pintaan tikkauksia.
Toto-pussukasta tuli valmiina melkein pahvisen oloinen, niin jäykkä se oli. Kiva efekti kuitenkin!
Jos olet tottunut ajattelemaan, että suora konetikkaus tarkoittaa aina suoria viivoja, tutustu uusiin mahdollisuuksiin. Annan tässä 21 helppoa tapaa tikata tilkkupinta -blogikirjoituksessani 15 ideaa tavallisuudesta poikkeaviin, kivoihin tikkauskuvioihin, jotka syntyvät suorin ompelein. Yksi ideoista on tällainen kulmikas spiraali:
Annan vielä yhden tikkauksiin liittyvän vinkin. Jos olet taitava tikkaamaan muurahaisenpolkukuviota, poikkea totutusta ja tee pyöreiden muotojen sijaan kulmikasta/terävää muurahaisenpolkua!
On tietysti muitakin tapoja poiketa totutusta kuin tikkaukseen liittyvät! Annan niistäkin pari esimerkkiä. Jos olet käyttänyt pitkään samaa väriä tai samoja värejä ja yhdistelmiä, kokeile, tykkäisitkö sittenkin jostain uudesta väristä, mistä et ennen tykännyt.

Tai tutkaile, näyttäisikö työsi vielä hauskemmalta, jos asettelisit neliömäiset blokkisi kärjilleen. Tilkkupinta pitää rakentaa hieman eri tavalla kuin olet tottunut, mutta sekin voi olla piristävää!

Tutustuin tähän poikkeavaan blokkienasettelutapaan ensimmäisen kerran ommellessani Aamuvirkku-tilkkupeittoa. (Käytin ilmaista ohjetta, jota en enää löydä, ja siinä oli annettu myös tarvittavien ”taustakolmiopalojen” koot. En tiedä, olisinko tuolloin osannut päätellä koot oikein ilman ohjetta.)
Entä jos pohtisit välikaitaleita eri tavalla? Jospa ne voisivat näyttää blokkien taustalta eivätkä niinkään blokkeja erottelevilta alueilta? Vaikka tähän Sisäinen villapaita -tilkkupeiton tapaan?
Tilkkupeiton reunakantin viimeisen kiinnitysompeleen voi tehdä käsin – hyvin yleinen tapa. Mutta jos ompelet kantin ensimmäisen kierroksen työsi nurjalle puolelle, viimeinen kiinnitysommel tulee työn paraatipuolelle. Suorat koneompeleetkin näyttävät silloin työn oikealla puolella siisteiltä.

Ja voit silloin käyttää myös muuta kuin suoraa ommelta! Esimerkiksi siksak saattaa näyttää kivalta – tai peräti jokin ompelukoneesi koristeompeleista.

Päivän nimi: EVM 

Tekstittelyssä ja varmaan myös puheessa käytetty lyhenne EVM tarkoittaa ”ei voi muistaa”. Tämä tuli eilen vastaan teinislangin sanakirjasta, kun etsiskelin inspiraatiota internetistä.

EVM-nimi voisi sopia sellaiselle tilkkutyölle, jota ei vaikka haluakaan muistaa sen enempää.

No eihän teillä tietenkään sellaisia valmiita töitä ole! Minulla kyllä on. Kaikki työt eivät voi olla omia suosikkeja tai edes sellaisia, joita mielellään kutsuu onnistumisiksi. 

- - - - - 

Huomenna hyvä Tuomas tuo joulun ja otamme uuden askeleen kohti verrattomuutta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

ompele vetoketjulaukku.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.