Hyvästä tilkkutyöstäsi verraton – Askel 13: Käytä varastojasi
Ellet ole tuore tilkkuharrastaja, sinulle on todennäköisesti kertynyt varastoon kankaita, tarvikkeita, välineitä ja eritoten jäännöspaloja, joita voi kutsua myös resursseiksi. Tässä askeleessa on tärkeää keskittyä käyttämään sitä, mitä sinulla on.
Kurjaa, jos tietty kangas loppuu kesken. Mutta jos varustaudut sellaiseen tilanteen ennalta ja aloitat työn heti niin, että sinulla on kolmea erilaista kangasta tietyn värisiin alueisiin, voit helposti hankkia tai ottaa mukaan neljännenkin erilaisen kankaan jos ensimmäisesi loppuvat.
Valkoiset kankaat voivat olla keskenään erilaisia – ja silmän voi totuttaa myös siihen, että osa valkoisista on aitoa valkoista, osa taas luonnonvärisempää.
Toiset tekevät tilkkutyönsä niin, että valitsevat mallin ja toteuttavat työn mallin mukaisista väreistä tai suunnittelevat mallille omat värit. Värisuunnitelman mukaan he hankkivat sopivat kankaat huolehtien siitä, että niitä riittää suunniteltuun määrään blokkeja.
Joskus voi silti käydä niin, että jokin kankaista loppuu kesken. Esimerkiksi leikatessa on tapahtunut vahinko. Olen nähnyt sosiaalisen median tilkkutyöryhmissä epätoivoisia julkaisuja, joissa etsiskellään tiettyä kangasta, koska sitä puuttuu eikä työ valmistu ilman sitä. Usein apu löytyy.
Silti suosittelen verrattomuuden nimissä välttämään epätoivoa ja ottamaan varastot käyttöön. Toinen, riittävän saman värinen ja mahdollisimman samaa tummuusastetta oleva kangas toimii todennäköisesti aivan mainiosti. Täydellisyyden tavoittelijalle tietenkään ei toimi, mutta hyvin monelle meistä kyllä.
”Väärä” kangas ei välttämättä erotu pinnasta kun tilkkutyötä katsoo vähänkään kauempaa, etenkin jos olet löytänyt hyvin samaa tummuusastetta olevan korvaavan kankaan.
Jos joudut turvautumaan korvaavaan kankaaseen, voit käyttää sitä vain sen verran, että työsi tulee valmiiksi. Toinen vaihtoehto on käyttää korvaavaa kangasta muutamiin blokkeihin, jotka sirottelet sinne tänne tilkkupintaan. Silloin suunnitelmasi bee näyttääkin tietoiselta valinnalta.
Ja jos hivenen erilaisia blokkeja on jokusia eikä vain yksi tai pari, tilkkupinta voi jopa näyttää mielenkiintoisemmalta kuin sellainen, jossa blokit olisivat kaikki olleet samoista kankaista.
Kankaiden riittävyyteen voi varautua myös toisella tavalla: voi alkujaankin suunnitella käyttävänsä useampaa tietyn väristä kangasta, ei vain sitä yhtä ja samaa. Samoin kuin valkoiset, myöst tilkkutyön ”mustat” kankaat voivat olla hyvinkin vaihtelevia mustia, kuten Omega-tilkkupeitossani. Yhtä blokkia tarkastellessa erot ovat toki selvät ja saattavat häiritä silmää:
Mutta valmiissa peitossa kaikki mustat alueet menevät täydestä – ainakin minusta:
Jäännöspalat eli resurssit ovat sen kokoisia mitä ovat ja niitä on sen verran kuin on. Kun käyttää niitä tilkkutyössä, riittävyys voi olla vähän niin ja näin. Mutta tähän pätee sama sääntö: lähes tai suunnilleen saman oloiset kankaat näyttävät tarpeeksi samoilta valmiissa työssä.
Ommellessani Tupla vai kuitti -tilkkupeittoa minulla ei joka kerta ollut samaa kangasta käytettäväksi blokkien keskineliössä ja sen uloimmissa kolmioissa. Etsin silloin varastoistani samaa väriä, saman oloista kuviota ja samaa tummuusastetta olevaa kangasta tilalle.
Tässä kuvassa näkyy jokusia blokkeja, joiden keskineliön ympärille olen valinnut vain jokseenkin sopivan muun kankaan:
Päivän nimi: Kaappaus
Pyörin taas internetin ”päivän sanoissa,” joiden joukosta löytyi verbi anastaa. Epärehellistä toimintaa! Sellainen ei ole sopiva nimi rehdille käsityölle.
Kehitin ajatusta ja mieleen tuli vallankaappaus, jonka lyhensin kaappaukseksi.
Nimi saattaisi sopia vaikkapa sellaiselle pussukalle, joka suljetaan krumppunarulla, koska se tavallaan kaappaa sisällön sisäänsä. Tai tilkkutyölle, joka on ommeltu Robbing Peter to Pay Paul -blokeista.
Kaappaa varastostasi kankaat ja tarvikkeet aina kun voit ja hyödynnä luovuuttasi, ellei kaikkea ole runsaasti. Tilkkutyösi on taas askeleen lähempänä verrattomuutta.
Kommentit