tilkkuvuoden 2014 yhteenveto.

Ilokseni huomasin olleeni viime vuoteen verrattuna tavattoman aikaansaava. Viime vuoden saldo oli vain 19 ompelutyötä. Tänä vuonna sain valmiiksi yhteensä 33 ompelutyötä (lasken joukon lasinalusia ja matkalaukun nimilappuja yksiksi kokonaisuuksiksi) eli saman verran kuin vuonna 2012.

Pussukoita syntyi lukumäärällisesti eniten eli ompelin yhteensä 18 vetoketjupussukkaa:


Ompelin lisäksi yhden vetoketjulaukun tilkuista:
Tilkkupeittoja valmistui tänä vuonna viisi:


Valmistin vielä yhdeksän muuta ompelusta (lasinaluset lasken yhdeksi ja matkalaukun nimilaput myös yhdeksi työksi):

Lisäksi olen tänä vuonna aloittanut tai työstänyt ainakin seuraavia tilkku- ja muita käsitöitä, mutta ne ovat edelleen kesken:

 • Tilkkupeitto taaperolle. Ompelin siihen ensimmäisen blokin juuri eilen, joten ei ole ihme, että on vielä kesken.
 • Jalokivien lailla hohtava tilkkupinta. Onko tämä tilkkublokki helppo vai monimutkainen? Tilkkupinnasta näyttää tulevan valtavan kirjava ja kuviollinen, mutta kauempaa katsottuna jalokivimäisesti hohtava.
 • Palapelipeitto. Tilkkupinta eteni erinomaisesti kesäloman aikana, kun ompelukonetta ei ollut käsillä. Sen jälkeen tilkkupinta tyssähti siihen.
 • Kaitaleesta virkattu matto. Ihmeellistä kyllä, mutta sopivaa kaitaletta ei tahdo löytyä. (En henno leikata isompia paloja kaitaleiksi ja pienet eivät riitä. Periaatteesta en leikkaa tähän tarkoitukseen ehjästä kankaasta.)
 • Traktorinjälkipeitto. Tilkkupinta on siis tikattu ja odottaa vain nimilappua, tasoittamista ja reunakanttia. Lasken tämän silti keskeneräiseksi.
Miten pitivät Tilkunviilaajan uudenvuodenlupaukset? Viime vuonna lupailin tälle vuodelle kolmea asiaa, ehkä:

 • Weekender-laukun tai muun overnight bag –tyyppisen laukun toteuttamista. Ei onnistunut. 
 • Kokeilla, saisinko toteutetuksi jäännöspaloista ”kivan neliökuvioisen tilkkupeiton”. Vaikea sanoa, onnistuinko vai en, kun en muista edes, millaista kivaa neliökuvioista pintaa ajattelin. Mutta ehkäpä Ruususen päiväuni –tilkkupeittoni toteuttaisi ainakin lupauksen hengen. Haaveilin kauan, että tekisin peiton tuolla leijuvien neliöiden mallilla ja tänä vuonna sen tein. 

 • Yhden tai kahden ”en osta mitään kangasta” –kuukauden toteuttamista. Onnistuin! Hihhei! Tammikuussa 2014 (vai olikohan se helmikuussa) en ostanut mitään kangasta!

Mitkä olivat hitit ja hudit eli tilkkuvuoden 2014 kohokohdat ja toisaalta syöverit? 


Hittejä ja huteja miettiessäni täytyi raapia korvallista.


Hitit – Tilkunviilaajan Top 3 vuonna 2014

Kolmosena: Lopultakin valmista. Sain valmiiksi neljä hanhiaiheista tilkkutaulua ajoissa esille Helsingin tilkkukilta Syyringin näyttelyyn, joka pidettiin Laakson sairaalan kahvilatilassa toukokuussa 2014. Olin aloittanut hanhet huhtikuussa 2012, kun olin osallistunut Syyringin ”Valokuvasta kangaskuvaksi” –kurssille.Kakkosena: Kapeista kaitaleista pätkityt palat tilkkupintoina. Epämääräiset jäännöstilkut muotoutuvat melko tyylikkäiksi pinnoiksi, kun rajoittuu yhteen väriin ja kun ompelee lyhyet kaitalepätkät alekkain. Näitä ”tilkkutorneja” ommellaan vierekkäin sen verran kuin tarvitaan yhteen pussukkaan. Tikkaus ylhäältä alas ja alhaalta ylös.Ykkösenä: Töölön Tilkkupajan joulu. Soile organisoi työtilaansa pop-up-myyjäiset joulun alla 2014. Hän, Marle ja minä myimme tilkku- ja muita juttuja perjantaista sunnuntaihin ja meillä oli mahtavan kivaa! Saimme tuotteita myös myydyksi.

Hudit – Tilkunviilaajan Bottom 3 vuonna 2014


Kolmanneksi viimeisenä: Valmiiksi sointuvan setin sommittelu. Ostin puolivahingossa valikoiman kankaita, jotka kaikki näyttivät sointuvan yhteen. (Yleensä ostan kerralla sekalaisen seurakunnan kankaita.) Ompelin niistä pussukan, mutta tunsin epäonnistuneeni sommittelussa. Kauneus on toki katsojan silmässä, ja tällä kertaa se ei ollut omassa silmässäni.

 

Toiseksi viimeisenä: Eikä vieläkään Weekender-laukkua. Huomasin äsken, että olin asettanut itselleni tälle vuodelle kolme tavoitteen tapaista, joista ensimmäiseksi mainitsin Weekender-laukun. En ole tehnyt sellaista tänäkään vuonna, en.

Viimeisenä: Tilkkulehti. Analysoin tilkkuyhdistyksemme jäsenlehteä tässä blogipostauksessani. Ikävä todeta, ettei lehti minusta (eikä analyysinkään perusteella) ole erityinen jäsenetu.

Mitä toivon uudelta tilkkuvuodelta?


(Huomatkaa, toivon - en lupaa mitään.)

 1. Toivon pääseväni käymään isossa tilkkutapahtumassa ulkomailla.
 2. Haluaisin osallistua samanlaisiin hauskoihin ryhmämyyjäisiin kuin Töölön Tilkkupajan joulu.
 3. Aion pitää ”en osta mitään kangasta” –kuukauden, koska tänäkin vuonna onnistuin siinä.
 4. Bonustoiveena on saada ainakin yksi nyt keskeneräinen työ valmiiksi.

Lopussa kiitos seisoo! Kiitos kaikille blogini lukijoille ja kommentoijille, että olette kulkeneet kanssani tilkkuvuoden 2014. Toivotan teille onnea ja tilkkumenestystä vuodelle 2015!

Kommentit

Irma sanoi…
Kiva yhteenveto vuoden tapahtumista käsityörintamalla:)
Myyjäistapahtuma oli varmasti hauska, saa olla samanhenkisten ihmisten kanssa ja jos vielä joku ompelus käy kaupaksi niin mikäs sen mukavampaa:)

Käsityörikasta ja muutenkin mukavaa Uutta Vuotta!
Poutapilvi sanoi…
Hyvä vuosikatsaus. Olet ollut tosi ahkera tilkkujen kanssa...ja asetat vielä tavoitteitakin. Kauniita töitäsi on mukava käydä ihailemassa. Hyvää Uutta Vuotta 2015!
Kati sanoi…
Hyvää Uutta Vuotta Sinullekin ja kiitos kaikista mielenkiintoisista jutuista, hyvistä ohjeista ja vinkeistä!
Saija sanoi…
Hyvää Uutta Vuotta sinullekkin!
Tilkkureppu sanoi…
Paljon on mahtunut vuoteen tilkkutöitä:)
Kauniita töitä ja paljon hyviä ohjeita ja mielenkiintoisia postauksia, näin lukijan kannalta.

Mukavaa tilkkurikasta Uutta Vuotta!
Anonyymi sanoi…
Hyvää Uutta Vuotta sinullekin.
Blogisi kuuluu suosikkeihini. um
Eija sanoi…
Paljon olet saanut aikaiseksi kauniita, värikkäitä töitä.
Ompeluintoa myös tälle vuodelle ;D

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.