perjantai 29. kesäkuuta 2012

tikkauksia tilkkutöihin.

Kävin eilen Töölön Tilkkupajassa noutamassa tikkauspalveluun jättämäni, triojäätelöstä muistuttavan tilkkutyön. Ta-daa! Tässä valmiiksi tikattu peitto Gammillin longarm-tikkauskoneen tukeilla:

Modernin näköinen "triojäätelön oloinen" tilkkupinta tikattuna.

Lähikuvaa tikkauksista:

Modernin näköinen "triojäätelön oloinen" tilkkupinta, lähikuva tikkauksista

Tilkkupinta on nyt i-ha-na! Tikkauskuvio erottuu juuri sopivasti ja pinta on tasaisesti juuri sopivin välimatkoin tikattu. Peite on taipuisan ja pehmeän tuntuinen. Mahtava!

Tikkauspalvelu oli minulle hyvä valinta erityisesti kahdesta syystä:
  1. Sain peitteeseen tikkauskuvion, jota en olisi mitenkään pystynyt toteuttamaan itse, tavallisena vapaalla konetikkauksella. 
  2. Peitteen tikkaamiseen olisi minulta joka tapauksessa kulunut paljon aikaa, jonka käytän mieluummin muihin tilkkutyöpuuhiin. 
Jälkimmäinen syy on erityisen painava. Olen huomannut, että varsinkin isojen töiden tikkaaminen alkaa melko pian tuntua pakkopullalta, kun tikkaaminen on aina vain ja aina vain kesken. Kuten varmaan suurimmalla osalla harrastajatilkkuajista, minulla on tietenkin vain yksi ompelukone. Kun siinä on konetikkauspaininjalka paikallaan, sillä ei noin vain tee paria muuta ompeluhommaa tikkaamisen lomassa. Paininjalan viitsin vaihtaa vain pidempää rupeamaa varten kerrallaan.

No, tilkkupinta on vanutikattu ja tarvitsee enää reunakanttauksen (sekä nimen ja takakappaleeseen nimilapun).

Kanttauskankaan valinta olikin vaikeaa! Otin esille lukuisia vaihtoehtoja, kaiken värisiä. Olin jo päätymässä käyttämään paria, kolmea erilaista tummanruskeaa, kun näin peitteessäkin esiintynyttä modernia kangasta. Taittelin kankaan niin, että kuvio kulkee suunnilleen täysvinoon. Tämä kantti komppaa peitettä kivasti:

Triojäätelön oloinen, moderni tilkkutyö. Kanttauskangas hakusessa.

Erottuukohan kuvassa, mikä kohta on olevinaan reunakantti..? No ei voi mitään. Lukijat näkevät kanttauskankaan viimeistään siinä vaiheessa, kun olen ompelemassa sitä (tai ommellut sen).

Kerroinkin jo, että Töölön Tilkkupajan Soile ehdotti lisäkangaspalan tikkaamista samalla kun tilkkupinta tikattiin. Tässä lopputulos:

Töölön Tilkkupajan tikkaama kangas

Tikatusta pinnasta voin nyt ommella vaikkapa kangaslaukun.

Vielä löysin Töölön Tilkkupajan kangasvalikoimista näin ihanan kukkakankaan, joka pääsikin mukanani meille kotiin:

Tilkkutyökangas, kesäkuu 2012

Kotoista konetikkausta 

Maikin tilkkujen "Jotain valmiiksi joka kuukausi" –hössötyksen merkeissä tartuin taittelemaani tilkkutähteen eilen illalla. (Hyvä, minä.)

Leikkasin tähtikappaleen taakse collegejerseystä eristeeksi palan (tai oikeastaan ompelin kolme pientä palaa yhteen, jotta sain kokoon tarpeeksi ison palan), löysin melko sopivan taustakankaan jäännöspalapinoistani (jeiii!) ja ehdin vielä tikatakin tähden valmiiksi:

Taiteltu tilkkutähti, konetikkauksia

Anteeksi monet langanpäät. Tikkaus on valmis, mutta langanpäiden päätteleminen ei ole. Onneksi minulla on Tilkkutarhasta ostamiani "sokeain neuloja," joihin lankaa ei tarvitse pujottaa.

Toinen puoli:

Taiteltu tilkkutähti, konetikkauksia kääntöpuolelta

Eriste-sanasta lukijat saattoivat päätellä, että olen tekemässä tästäkin tähdestä patalappua. Jaa-a, mahtaakohan tähti tulla kesäkuun puolella valmiiksi? Vai valmistuuko triojäätelöpeite sittenkin ensin?

3 kommenttia:

Eija kirjoitti...

Kaunis tikkaus peitossasi. Minulta ovat jääneet nuo jokakuun valmiiksi työt ihan väliin, pitää nyt kesällä tsempata.

Tilkkureppu kirjoitti...

Näyttää hyvältä tuo peiton tikkaus ja kokopeitto, siinä on tosiaan triojäätelön värit!

Unknown kirjoitti...

Peitto on todella upea. Pidän noista valkeista väliviivoista.. Työsi ovat kaikki suurenmoisia.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails