tiistai 19. kesäkuuta 2012

taustatyötä.

Olen tämän vuoden puolella tehnyt ennätysmäisen määrän peitekokoisia töitä, mutta en tietenkään valmiiksi. Töölön Tilkkupajan tikkauspalvelusta haaveillen olen pannut tilkkupinnat niiden kokoamisen jälkeen talteen, tikkaustaan odottamaan.

Pintoja on kolme: sini-vihreä aitausmainen; oikeastaan trio-jäätelöstä innoituksensa saanut ruskea-pinkki-vaalea tilkkupinta ja viimeisin eli moderni, joka perustuu helppoon tilkkublokkiin.

TööT on nyt kurssinsa käynyt ja houkutteli alennuksen avulla jättämään tikattavia tekeytymään vielä ennen juhannusta. Kuulostaa loistavalta!

Mutta höh, olen taas itseni petturi. Eihän minulla ole yhteenkään pintaan takakappaletta, saati sitten, että takakappale olisi riittävän suuri (tikattavaksi tuotavissa töissä täytyy takakappaleen olla joka puolelta 10cm tilkkupintaa isompi)!

Havahduin tilanteeseen vasta eilen. Ei auttanut muu kuin tutkia valmiita tilkkupintoja ja kangasvarastoja sillä silmällä. Tietenkin ompeluhuoneessa makkarissa oli tuolloin kuuma! Hiki tuli.

Sini-vihreä, aitausmainen työ

Tarkastelin valmista sini-vihreää tilkkupintaa kriittisesti ja totesin, että minun on ommeltava siihen vielä kehykset! Pinta oli tällaisenaan tosi kiva, mutta kummallisen kokoinen (liian neliömäinen) ja pieni.

Katsoin tilkkupinnasta tekemiäni postauksia ja huomasin, että tähän olikin koko ajan tulossa kehykset. Mainitsin peräti, että kehykset olisivat ”vaaleanvihreät ja punaiset, ehkä jotain muuta”! ??!! Mitä ajattelin?!

Eilen, aiempia (outoja) ideoitani muistamatta suunnittelin, että pintaan tulisi ensin vaalea, kapea kehys: saman levyinen kuin pinnan aitausmaiset kuviot. Pystysivuille tulisi kapea, tumma kaitale ja ylä- ja alapäähän leveämpi tumma.

Sini-vihreän tilkkupinnan kehyskankaat

Saan tähän työhön takakappaleen keittiön entisestä verhosta. Verho on vintagea 1980- ja 1990-luvun vaihteesta ja sitä on yksi kappale, jonka kieputin ikkunan yläkulmissa olevien verhokoukkujen ympärille. Sellaiset yhdestä kappaleesta kieputellut verhot olivat tosi in tuohon aikaan.

Moderni, helppo tilkkublokkityö

Helppoja tilkkublokkeja jäi modernista tilkkupinnasta yli ja noudatin kommentoijien vinkkiä: ompelin takakappaleeseen osuuksia ylijäämäblokeista.

Modernin tilkkupinnan takakappaleessa helppoja tilkkublokkeja.

Mitään väreihin sopivaa isoa kangasta ei tahdo löytyä, joten takakappaleen ompeleminen näyttää muodostuvan vielä tavanomaistakin hitaammaksi. Minun täytyy näköjään leikata lisää kaitaleita, sovitella useita eri kappaleita ja takakangaspaloja yhteen ja niin edespäin. Tämä ei valmistu ihan heti.

Tosin nyt tuli mieleen, että siirsin äskettäin yhden tummansinisen aluslakanan liinavaatekaapista tilkkukankaiden kasaan. Se voisi juuri ja juuri sopia tähän taustaksi!

Triojäätelön oloinen tilkkutyö

Ruskea-pinkki-vaalea tilkkutyö saa takakappaleen 1970-luvun pussilakanasta.

Triojäätelöstä inspiroitunut tilkkupinta ja sen takakappalekangas

Täytyy vain tarkistaa, ettei kappaleeseen tule ohueksi kuluneita kohtia.

Taittelin kankaitani oikein urakalla ja keksin ihanasta kissakankaasta, että se sopisi väreiltään triojäätelöpintaan. Työn takakappaletta tulevat siis piristämään söötit kissat. Ja jotta varsinainen takakappalekangas ei näyttäisi likaiselta puhtaan valkoisen vieressä, ompelen kissakankaan kehykseksi mouurrr! –tiikeriraitakangasta.

Söpöä kissakangasta tilkkutyön takakappaleeseen.

Kolmesta työstä tämä jäätelömäinen vaikuttaisi EHKÄ tulevan tikkauskuntoon vielä ennen juhannusta. Ehkä.

3 kommenttia:

pilar kirjoitti...

Hola Tilkunviilaaja ,yo no tengo blog,pero soy una seguidora del suyo me gustan mucho los bolsitos que hace .Un beso desde España,Pilar.

Soile Kivinen kirjoitti...

heissan,

tule tutkimaan mun taustakangasvarastoa. Ostin joitakin ihan tarkoitukseen, mutta myös ns myöhempää tarvetta varten.

Kvilttaaja tulee huomenna auttamaan mua PC:n kanssa, tosin päivällä. Myöh ip menoa mutta 19 jälleen kotona. Jos tulet, ota E mukaan.

Tilkunviilaaja kirjoitti...

¡Hola, Pilar! Gracias por su comentario en español. Era una sorpresa agradable - la mayoría de los mis lectores son finlandeses.¡Estoy alegre que ustedes tienen gusto de mis bolsitos! (Las apologías por el mún español pero mí tuvieron que utilizar un traductor de la máquina.)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails