torstai 26. toukokuuta 2011

sinistä, vihreää, oranssia.

Porrasmaisesti mutkittelevat neliöt ovat pääosassa uusimmassa tilkkulaukkuaihiossa:


7cm x 7cm neliöt on ommeltu kiinni 3.5cm leveään vaaleaan kaitaleeseen jonona. Leikkasin yhdistelmät irti toisistaan ja tasasin reunat. Sitten ompelin palat yhteen niin, etteivät neliöt olleet kohdakkain, vaan limittäin.

Limittäisten neliötornien (olisivatko nämä vaikka rakennuspalikkatorneja) väliin ompelin 7cm leveän kaitaleen samaa vaaleaa kangasta:


Palikkatornit eivät vaikuttaneet olevan tarpeeksi korkeat tilkkukassia/-laukkua varten, joten tein toisen, pienemmistä palikoista muodostuvan jonon kassin yläreunaa varten. 3.5cm kaitaleeseen ompelin tällä kertaa 5cm x 5cm neliöitä:


Sovittelen palikkarivistöä palikkatornien yläpuolelle:


Kolme palikkatornia plus vaaleat kaitaleet päissä ja väleissä riittävät leveydeltään suunnittelemaani laukun kokoon, mutta kaksi palikkatornia eivät. Sovittelenkin pienistä ylijäämäpaloista rakentamaani palikkatornia kahden isomman jatkoksi:


Mahdollisuuksia:

- Irrotan kuvassa näkyvästä ylipitkästä palikkarivistöstä punasävyisiä palikoita ja teen niistä paremmin väreihin sopivan tornin tämän sinisävyisen tilalle.

- Koska näyttää siltä, että palikkarivistön kanssa tilkkupinnasta tulee juuri kassikappaleen korkuinen, harkitsen nyt, että jättäisinkin sen pois. Kassin pohja nimittäin nielee kappaleen alareunasta aikamoisen osuuden, joka jää näkymättömiin. Haluaisin palikkatornien jäävän näkyviin! Tässäpä pulma.

Toinen, aika pieni ja hyvin yleinen pulma – mitä tehdä yli jääneillä tilkuilla ja paloilla? Tämä on retorinen kysymys. Nämä säilötään laatikoihin ja toivotaan, että joskus näille löytyy käyttötarkoitus.


Jotain ihan muuta

Pihasireeni on aivan kohta kukassa:


Ja saan torstaina tilkkuystävät luokseni kylään, Helsingin tilkkukilta Syyringin kevätkauden päätös”kokoukseen”.

7 kommenttia:

Seikku kirjoitti...

Sain eilen monen tunnin työn tuloksena ensimmäisen tilkkulaukkuni valmiiksi, sinun ohjeellasi. Siitä tuli kaunis! Eikä varmasti jää viimeiseksi, ennen nukahtamista suunnittelin jo mielessäni seuraavan laukun värejä ja kankaita. Kiitos sinulle selkeästä ohjeesta! Miten teet laukun, jossa vetoketju? Ohje, pyydän!
Vetoketjupussukka valmistui aiemmin Tilkkulehden ohjeella. Aloittelijana kaipaisin pussukan mittoja esim. 25cm jne vetoketjulle. Ettei tarvitsisi tehdä kovin monta harjoituskappaletta, jossa mitat eivät näytä hyvältä.
En löytänyt e-mail osoitettasi blogista, siksi täällä nämä kysymykset ja toivomukset.

Tilkunviilaaja kirjoitti...

Kiitos superkivasta kommentista, Seikku! Hyvät postausideat annoit! Katson, millaisia ohjeita pystyn tuottamaan. Juuri nyt valmistuvasta (palikkatorni)laukusta mietin, että voisin tehdä siihen alusta saakka ohjeen - siis tilkkupinnasta myös.

Eija kirjoitti...

Ihanan raikas tilkkupinta. Laukun ohje olisi kiva... Löysin pinon valmiiksi leikattuja neliöitä 5x5cm ja 10x10cm Niistä voisi vailkka ommella kasseja ja pussukoita.

Karalai kirjoitti...

Kuule. Minä olen tekemässä pieneen jakkaraan, jolla istutaan ja laitetaan kengät jalkaan, päällistä tilkuista.
Nyt sitten pohdin, että onko tilkkutyö aina PAKKO tikata? Eli jos vaan ompelen kuminauhakujan reunalle ja sillä siisti? Vai kannattaisiko kuitenkin laittaa vaikka jokin ohut vanu ja taustakangas ja tikata? Jakkara on aika kovassa käytössä.

Seikku kirjoitti...

Kiitos, jään odottamaan vetoketjulaukun ja tilkkupinnan ohjetta.
Jos saan vielä toivoa niin: ohje leikkuualustan, viivainten ym tarvikkeiden kuljetus/säilytyslaukkuun.
Entä mikä olisi sopiva koko pieneksi vara-kauppakassiksi? Miten sen toteuttaisit?

Tilkunviilaaja kirjoitti...

Karalaille vastaan, ettei tilkkutyötä ole PAKKO tikata. Jos teet tilkuista jakkaraan päällisen, Sinun kannattaisi ainakin tikata tilkkupinta - vaikka sitten ilman välivanua - ihan vain sen takia, etteivät saumat lähde purkautumaan. Ja jos pinta on kulumiselle altis, kannattaisi se tikata taustakankaaseen. Silloin mahdollinen tilkun kuluminen puhki ei vielä tarkoita reikää jakkaran päällisessä (koska alla on vielä taustakangas).

Seikulle etsin esiin kivan varakassin ohjeen (ja mitat). Toivottavasti löydän!

Karakali kirjoitti...

Kiitos Tilkunviilaaja vastauksesta! Kyllä mä varmaan sitten ainakin laitan taustakankaan ja tikkaan, ei mee työ heti piloille....

Sen verran vielä, että pitääkö ne saumat silittää auki ja tikata siitä sauman kohdalta, vai kestääkö paremmin jos saumavarat on toisella puolen tilkkua ja tikataan s.varattomalta puolelta?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails