raidallinen tilkkulaukku: kokoaminen

Vihdoinkin laukun osat vaikuttaisivat olevan valmiina, ja eilen pääsin ehkä jännittävimpään vaiheeseen laukkujen tekemisessä, eli kokoamaan laukkua. Nyt vasta pystyn kunnolla kuvittelemaan, millainen laukusta kenties valmiina tulee.

Olen kopioinut tämän mallin kaavan japanilaisesta tilkkulehdestä, jonka nimeä tai numeroa en enää muista. Koontiohjeita on monenlaisia, ja yleensä japanilaisissa lehdissä suositaan tarkkaa käsityötä. Joskus kehitän oikoteitä, mutta tässä noudatan ohjeita aika tarkkaan.

Laukku kootaan etu- ja takakappaleesta sekä yhtenäisestä sivu- ja pohjakappaleesta. Nämä osat yhdistetään vinonauhalla. Laukun muotoa on muokattu yläreunastaan supummaksi kahden laskoksen avulla.

Poikkesin mallista laukun sankojen ja kiinnitystampin kiinnityksen osalta. Sen sijaan, että kiinnittäisin nämä kehotetulla tavalla eli viimeiseksi, kiinnitän sekä sangat että tampin samalla kun ompelen vinokaitaleen.


Päätin lisätä vinokaitaleen kulutuskestävyyttä niin, että kiinnitän sen kaksinkertaisena. Laskin, että 5 cm leveys riittää, ja riittäähän se, kun oikein kiskoo. Ainakaan kaitale ei näytä liian massiiviselta laukun reunassa!


Haittapuolena on, etten voikaan ommella lopullista kiinnityssaumaa suoraan koneella. Kaitale on niin niukka, että hädin tuskin riittää taittumaan reunan yli ompeleeseen saakka. Joudun ompelemaan sen käsin kiinni, mutta kunhan ensimmäinen ommel on valmis, ompelen kaitaleeseen varmaan vielä konetikin.

Olisin leikannut uuden, hiukan leveämmän vinokaitaleen, mutta kaitalekangas riitti töin tuskin tähänkään!

Laukun tuleva muoto näkyy tässä kuvassa melko hyvin.


Etukappale on laskostettu ja odottaa kiinnittämistä sivu-pohjakaitaleeseen.



Tikkaus koneella – ideoita löytyy

Vinkki lukijoillekin. Löysin blogin, jossa on paljon kuvioideoita tilkkutöiden tikkaukseen koneella. En ole vielä käynyt kaikkia kuvioita läpi, sillä niitä taitaa olla 365 – blogin ideana oli alkujaan, että henkilö testasi, pystyisikö hän kehittämään erilaisen tikkauskuvion vuoden jokaiseksi päiväksi.

Tikkauskuviot on jaettu helppoihin, kohtalaisiin ja vaikeisiin. (Blogin oikeassa reunassa näkyvä lista, Beginner/Intermediate/Advanced.) Jokaisesta on kuva ja opetusvideo! Luulisi, että täältä löytyisi sopiva kuvio tai sopivia kuvioita minullekin hyrräkuvioiseen torkkupeittooni, jonka reunakaitale edelleen odottaa tikkaamista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ikuisuusprojekti on valmis.