kannattaa välttää pari sudenkuoppaa

Perusjuttujen lisäksi voi ehkä kiinnittää huomiota salakavaliin virheisiin, jotka voi tehdä vahingossa. Vaikka tikkaus tuntuisi sujuvan ongelmitta – lanka juoksee siististi, tikit tulevat hyviä ja tikkauskuviot näyttävät suunnilleen sellaisilta kuin oli aikonutkin – voi olla, että sitä on jo pudonnut sudenkuoppaan.

Tässä kaksi, joihin olen hyrrätyötä tikatessani rysähtänyt.

Sudenkuoppa 1

Ennen kuin alkaa surrutella, kannattaa vielä kerran tarkistaa, että taustakangas on varmasti suorassa. Muuten voi käydä niin kuin minulle. Päättelin jo yhden lehväkuvion langanpäitä nurjalla puolella, kun huomasin, että taustakangas oli osittain kaksin kerroin tikkauskuvion alla. Taustakangas on päälliosaa aika lailla suurempi, enkä ole vielä leikannut ylimäärää pois (ajattelin, etteivät ylimäärät haittaa mitenkään).

Kuvasta näkyy, miten taustakangas oli taittunut. Ei auttanut kuin purkaa puolet kuviotikkauksesta, suoristaa taustakangas ja tikata uudelleen. Otin kuvan, kun olin jo purkanut ompeleet.Sudenkuoppa 2

Jopa aikaisemmassa vaiheessa kannattaa varmistaa, että reunakaitaleet ovat oikean levyiset, ja jos niin on määrä, myös keskenään saman levyiset. Muuten voi käydä niin kuin minulle. Kesällä työtä rakennellessani leikkasin ja ompelin keskiosaan kyllä saman levyiset kaitaleet, mutta vanu ei joka puolella ulotu yhtä pitkälle.

Olin harsinut kaitaleet vanun reunan kohdalta, ja erheellisesti oletin nyt kuukausien kuluttua, että harsinlinjat olisivat joka reunalla yhtä etäällä keskiosasta. No näin ei ole, vaan yksi linja on noin 17 cm päässä, kun taas vastakkaisen reunan linja noin 24 cm päässä.

Oikeassa reunassa erottuu harsinlinja ja keskellä ylhäällä liituviiva, joka on sillä kohtaa, millä reunan pitäisi olla.Olen tikannut ensimmäiset lehväkuviot keskiosan ja harsinlinjan välille joka reunalla. Jos olisin jatkanut näin, osa kuvioista olisi auttamatta leikkautunut pois työtä tasatessani. Onneksi huomasin tämän melkein ajoissa.

Olen kahden vaiheilla, purkaisinko puolet jo tikkaamastani lehvästä (ja tikkaisin sille uuden kärjen) vai lyhennänkö kuvion torsoksi siinä vaiheessa, kun tasoitan työn reunat.

Valokuvaajan assistentti:Kissa piti kiltisti työtä paikallaan, kun otin näitä havainnollisia kuvia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

valmis! Omega-tilkkupeitto.