Hyvästä tilkkutyöstäsi verraton – Askel 24: Tee itsellesi

Viimeinen askel on sukua eiliselle, jossa todistin sinun olevan sen arvoinen, että… täydennä loput! Tällä askeleella otat koko tilkkutyöharrastuksesi haltuun. Tee itsellesi!
Tee itsellesi – se on terveellistä. Kaikkien käsityöharrastuksen tapaan tilkkuilukin on terveellistä.

Sofia Krapin pro gradu -tutkielmassa "Käsitöiden tekemisen merkitys käsityöharrastajan psyykkiseen hyvinvointiin ja psyykkiseen itsesäätelyyn" todetaan, että käsitöiden tekeminen on positiivisesti yhteydessä käsityöharrastajan psyykkiseen hyvinvointiin ja psyykkiseen itsesäätelyyn. Käsitöiden tekeminen on yksi mahdollinen keino rauhoittua ja palautua arjen sekä kiireen keskellä.

Tilkkutyö on paitsi käsityöharrastus, myös luova harrastus. Tutkimusten mukaan luovien lajien harrastaminen edistää terveyttä siinä missä liikuntakin. Vahvistusta asialle antaa Maailman terveysjärjestön (WHO) marraskuussa 2019 julkaistu raportti, jonka mukaan taiteesta voi olla apua myös monien sairauksien hoidossa.

Kaikki tämän kirjoituksen kuvat edustavat mielestäni kivoja tilkkutöitäni. Ne eivät liity teksteihin tai edes tähän aiheeseen muuten kuin esimerkkinä siitä, että enimmäkseen toteutan tilkkutöissä omia mieltymyksiäni.
Sinun siis kannattaa jo terveyssyistä tehdä tilkkutöitä, jos koet sen mieluisaksi harrastukseksi. Teet itsellesi hyvää.

Tee itsellesi – vältyt vertailemasta itseäsi muihin. Ja kuten jo vuoden 2021 joulukalenterini luukussa 23 todettiin, vertailu varastaa ilon.

Vertaileminen tulee tietenkin ihmiselle luonnostaan. Esimerkiksi tilkkutyönäyttelyissä saattaa tulla mieleen ajatus: ”Ohhoh, siinäpä on upea työ, paljon hienompi kuin yksikään minun tekemäni! En ikinä pystyisi moiseen.” Jotkut tilkkutyöt ovat vain niin käsittämättömän hienoja, ettei normaali ihminen tee sellaista ikinä. Miten edes voi päästä loisteliaan tasolle?

No niin. Kun tällainen ajatus tulee mieleen, niin kannattaa muistuttaa itseään seuraavasta: tämä on taitavan ja harjaantuneen tekijän parhaita onnistumisia. Hän on ehkä erikoistunut juuri tällaiseen tekemiseen.

On epäreilua vertailla sellaista omaan keskimääräiseen taitavuuteensa, saati sitten että vertailisi sitä ensimmäisiin yritelmiinsä!

Tilkkutyöharrastus on kivaa. Se ei ole kilpailu! Sen tarkoituksena ei ole päihittää toisia.
Silloinkin jos osallistut kilpailuun ja jäät palkinnotta, voit olla ylpeä työstäsi, varsinkin jos itse pidät siitä eniten!

Kilpailuissa ja myös jurytetyissä näyttelyissä työt sijoittuvat lopulliseen järjestykseen juryn tai tuomariston henkilökohtaisten mieltymysten perusteella. Jos osallistut kilpailuun etkä voita, sinun työsi olisi saattanut sijoittua, jos tuomaristo olisi ollut erilainen.

Vaikka tänään kokisit koet vielä olevasi melkoinen aloittelija – toivon nimittäin, että uudet tekijät alkaisivat harrastaa tilkkutöitä - niin ennen pitkää huomaat jonkun tilkkutyöjutun sujuvan paremmin kuin ennen. Vähitellen kohoat omalla asteikollasi korkeammalle.

Sen sijaan että vertailisit itseäsi toisiin, vertaa itseäsi aiempaan itseesi ja onnittele itseäsi, koska olet kehittynyt! Ja myös siksi, että olet kohta ottanut 24 askelta kohti tilkkutyön verrattomuutta.

Tee itsellesi – sinun ei tarvitse miellyttää ketään muuta kuin itseäsi. Siis ellet nimenomaan halua tehdä tilaustöitä. (Kehotin kyllä askeleessa 21 miettimään ennen kuin lupaat tilaustyön – kun on kyse harrastuksesta, ei elinkeinosta.)
Ole oma kohdeyleisösi.

Kaikkien miellyttäminen on mahdotonta. Makuja on niin monia, etteivät kaikki kuitenkaan pidä samoista jutuista. Askeleessa 22 mietimme jo, millaisista väreistä itse pidämme, jotta voimme valita töihimme mieluisat värit. Tiedät varmasti ihmisiä, joiden lempivärit ja -sävyt ovat kokonaan toiset kuin sinun.

Kukaan ei pysty tekemään kaikkien mielestä absoluuttisen kaunista tilkkutyötä. Kauneus on katsojan silmissä – kirjaimellisesti. Meillä on henkilökohtaiset mieltymyksemme, mutta me myös näemme värit eri tavalla.

Ihmisen värinäköön liittyy asioita, jotka muokkaavat tai muovaavat värien näkemistä.

Ensiksi tietenkin kontrastin takia: ihmisen värinäkö on virittynyt havaitsemaan valoisuutta tai vaaleusasteita eli kontrastia ennen kuin varsinaisia värejä.

Ihmisen väriaistimukseen vaikuttaa se, mitä muita värejä on tarkasteltavan alueen vieressä tai lähellä. Mutta näemme värit eri tavalla myös siksi, että ajattelemme värejä eri tavoin – ja siksi, että käytämme niistä eri sanoja. Käyttämämme sanat vaikuttavat siihen, miten NÄEMME värit. Kuulostaa ensiksi erikoiselta, mutta tarkemmin ajatellen se on loogista.
Silmä pystyy kyllä erottamaan miljoonia eri sävyjä ja värejä, mutta puhutuissa kielissä ei tietenkään ole miljoonia sanoja eri väreille.

Maalien ja kosmeettisten tuotteiden väreille voi ollakin miljoonia eri nimityksiä, mutta sellaista määrää ei käytännössä kukaan voi hallita. Emme puhu esimerkiksi väreistä ”kaunissaari,” ”varjo vain,” ”kahiluoto” tai ”härmä,” vaan vaikkapa harmaasta.

Esimerkiksi meidän suomalaisten olisi mahdoton kylmiltään tunnistaa sellaisia värejä kuin ”taupe,” ”periwinkle” tai ”teal”. Me näemme ne harmaanruskeana, vaaleansiniviolettina tai tummanvihertävän turkoosina – eli emme näe niitä omina väreinään.

Koska jokainen näkee värit eri tavalla ja jokaisella on lisäksi omat värimieltymyksensä, sinun kannattaa tehdä tilkkutyösi yleisölle, jonka mielipiteistä voit olla varma. Itsellesi.

Päivän nimi: Pidot

Jouluaaton kunniaksi tarjoan juhlavaa nimeä Pidot. Nimi sopii värikkäälle, eloisalle, runsaalle tai millä tahansa tavalla hienolle tilkkutyölle.

Noin! Sinulla on nyt 24 nimeä tuleville (tai miksei myös jo olemassa oleville, mutta nimettömiksi jääneille) tilkkuteoksillesi. Ole hyvä!

Teokset kannattaa nimetä, sillä – niin kuin tapaan muistuttaa – ellei jollain ole nimeä, siitä ei voi puhua. Ja miksi ihmeessä vaikenisit omista, verrattomista tilkkuteoksistasi?!

Joulun kunniaksi jouluinen tilkkupeitto – Kuurankukka vuodelta 2019.
Kiitos, että olet seurannut joulukalenteriani! Hyvää joulua!

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Kiitos, tykkäsin lukea kaikki. Hyvää Joulua myös Sinulle. t. Hanna
Helena sanoi…
Kiitti, että jaksoit kirjoittaa joka päivälle. Huomasin, että itse olen toteuttanut noita mietteitä töissäni jo vuosikausia. Lisäisin vielä, että tilkkuilija on ansainnut myös hyvän ompelukoneen.
Hyvää tilkkujen värittämää joulua!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

ompele vetoketjulaukku.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.