innostava ja ei-niin-innostava projekti.

Kaikki tilkkutyöprojektit eivät voi olla voittajia. Monta kertaa olen lähtenyt innoissani liikkeelle, kunnes jossain vaiheessa on iskenyt epäilys. Silloin olen joutunut puoliväkisin kannustamaan itseni maaliin. Toisaalta, olen monta kertaa myös lähtenyt nopeasti vain kokeilemaan vähän jotain, ja huomannut työn vieneen minut täysin mukanaan. 

En ole tehnyt kahta kertaa ihan samaa tilkkupeittoa, vaikka lopputulos ja prosessi olisivat olleet kuinka hienot. Enkä toisaalta ole yrittänyt onnistua sellaisessa, mikä aiemmin jätti innostamatta.

Nyt kuitenkin lähdin ompelemaan toisinnon Herkkupalat-tilkkupeitosta, sillä haluan kirjoittaa blokista ja peitosta ohjeen/kaavan. Kuvat vuodelta 2018 eivät sovi kuvittamaan kaavaa, enkä voi ottaa peitosta uusia kuviakaan, sillä se ei ole enää omistuksessani.

Tietenkään peitostani ei tule uutta Herkkupalat-työtä! Minulla ei ole kaikkia samoja kankaita enää, ja toisaalta varastoihini on tullut myös uusia herkkukuoseja.
Tein peräti niin, että laskin eri kankaiden menekin etukäteen ja menin ostamaan taustalle tarvittavat kankaat varta vasten! Tuollainen on ennen kokematonta.

Kaava on hyvällä mallilla ja valmistunee nopeammin kuin Lexical-kaava aikoinaan.

Sitten siirryn vähemmän innostavaan projektiin. Vaikka olen leikannut paloja kauniista kankaista ja valinnut jokaiselle oikein sopivan sinisen komppaajakankaan, tämä whirlygig-blokkipinta ei jotenkin puhuttele.
Teen kuitenkin tilkkupintaan tarvittavat blokit valmiiksi ennen kuin tuomitsen. Joskus on käynyt niinkin, että lopullinen työ on ollut kivampi kuin olen odottanut.

Silti! Onhan tämä Talisman-blokkipinta sentään noin 50 kertaa hehkeämpi kuin whirlygig-blokkini.
Blokeissa on vaaleampia, keskiharmaita ja tummia varjoja. Neutraalit varjot ja ”valkoinen tausta” sekä ryhdikäs sommittelu saavat hauskasti aikaan sen, että pinnassa voi olla vaikka minkälaisia kuviokankaita, eikä vaikutelma silti ole sekava tai levoton.
Blokkikaavan valmistamisessa on vielä jonkun verran työtä, mutta olen sentään saanut kokoon testaustiimin, joka auttaa kaavan viimeistelyssä.
Tilkkuyhdistys julkaisi äskettäin kivan idean, joka vinkkasi Kehystetty kuittiblokki -ohjeessa käyttämään paperikuitteja pikkutilkkujen kokoamisessa pötköiksi. Jätin omistani kehykset pois. Sen sijaan ompelin kuitin reunan ulkopuolelle ompeleen, joka varmisti, etteivät saumat aukea.

Voihan sitä ommella tilkkuja pötköiksi muutenkin, mutta minulla pötköt tuppaavat muodostumaan vinoiksi, ellen keskity. Apupaperi on kätevämpi.

Jotenkin jouduin taas transsiin ja ompelin ”vielä yhden palan” tai ”vielä yhden kuitin täyteen,” kunnes minulla oli vaikka kuinka monta pötköä.
Onneksi tajusin ottaa pötköt mukaan ompeluviikonloppuun! Vaikka ompelin pötköjä vielä lisää, sain sentään käytetyksi useamman niistä tilkkupintoihin, jotka tikkasin ja tasoitin. Kuvassa näkyy, että minun kohdallani pöytää tilkkupötköistä on tekeillä jotain.
Tilkkutyöbingon tilanne on parantunut! Ensinnäkin olen osallistunut tilkkuaiheiseen haasteeseen, koska ompelin ja lahjoitin Syyringin projektin puitteissa ukrainalaisille peittoja. Check!

Toiseksi: olin viikonloppuna ompelulaneissa, joten ompelin jonkun kanssa yhdessä – itse asiassa meitä oli siellä seitsemän tilkkutyöharrastajaa ompelemassa! Check!

Kolmannen ruksin saan siitä, että olen nyt ommellut lahjaksi ainakin kaksi tilkkutyötä. Tein jo alkuvuonna yhden pussukan, josta ei ole kuvaa. Nyt sain aikaiseksi lähettää ystävälle syntymäpäivälahjaksi Ääniä-tilkkupussukan. Check!
Seuraava ruksi taitaa päätyä ruutuun ”Ompele valmiista resurssipalapinnoista vähintään 3 teosta,” sillä niitä on ihan kohta valmiina ainakin kolme. Sen jälkeen ei tarvitse kuin ommella yksi joulukoriste, niin minulla on yksi suora bingoruudukossa. (Minulla ei ole vielä yhtään joulukoristeideaa.) Muutkin ruudut alkavat vaikuttaa haastavilta…

Kommentit

Katalogi sanoi…
Ompelulanit kuulostaa tosi hauskalta! Pakko oli hieraista silmiä pari kertaa sillä veikkaan istuneeni kyseisen pöydän äärellä pari kuukautta tänä keväänä kotoa remppaa paossa Kisakalliossa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

valmis! Omega-tilkkupeitto.

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.