värien psykologiasta vinkkejä tilkkutöihin

Värien psykologia tutkii värien suhdetta ihmisen käytökseen. Tilkkupeiton ompelussa värien psykologisten vaikutusten ei tarvitse merkitä yhtä paljon kuin tekijän omien mieltymysten, mutta esimerkiksi verkkosivustoja toteuttavat ammattilaiset kiinnittävät huomiota mielikuviin ja mielleyhtymiin, joita meillä väreistä on. Värien psykologiasta saattaa silti saada myös ideoita tuleviin tilkkutöihin! 


Ensin vähän sanastoa 


Värillä tarkoitan tietyn värin yleisnimitystä: punainen, sininen, keltainen. 

Värikylläisyys tarkoittaa sitä, miten intensiivisenä näemme värin – onko se vahva/kirkas vai haalea/pehmeä. Koetilanteessa on havaittu, että naiset suosivat pehmeitä värejä ja miehet kirkkaita värejä.

Värin tummuus- ja valoisuusaste viittaa siihen, miten tummana tai vaaleana näemme värin suhteessa muihin. Värien tummuus- ja valoisuusasteiden erot näkyvät värikkäästä kohteesta otetussa musta-valkokuvasta. 
  • Naiset pitävät enemmän vaaleista sävyistä (väriin on sekoitettu valkoista). Vaaleat sävyt ovat pehmeitä, nuorekkaita ja rauhoittavia.
  • Miehet pitävät enemmän tummista sävyistä (väriin on sekoitettu mustaa). Tummat sävyt ovat syviä, voimakkaita ja arvoituksellisia.  

Vuonna 2016 rakentelemissani neliö-neliössä-tilkkublokeissani käytin niin kirkkaita, pehmeitä, vaaleita kuin tummiakin sävyjä. Tulikohan lopputuloksesta (Pöydät täyteen -tilkkupeitto) joka iikan silmää miellyttävä..?

Akromaattiset värit ovat sävyttömiä eli musta, valkoinen ja harmaa – tilkkuilijat kutsuvat näitä värejä yleisesti ”neutraaleiksi”. Miehet sietävät akromaattisia värejä naisia paremmin. 

Värivinkit tilkkutöihin 


Kerron seuraavaksi värien psykologiasta ja annan jokaiseen väriin liittyviä, leikkimielisiä vinkkejä, joita voit ehkä soveltaa seuraaviin tilkkutöihisi!

Vihreä


Vihreä edustaa vaurautta, terveyttä, levollisuutta ja luontoa. Silmän on helpoin käsitellä vihreää väriä, ja vihreällä on myös rentouttavia vaikutuksia. Se on sekä miesten että naisten toiseksi yleisin lempiväri.x 

Sovella tietoa tilkkutöihin: 

Harkitse vihreiden sävyjen käyttämistä, jos haluat ommella tilkkutyön tai -peiton tilaan, johon haluat luoda rauhallisen vaikutelman. Vihreällä voi myös luoda vaurauden vaikutelman.

Kun haluat tilkkutuotteen miellyttävän sekä miesten että naisten silmää, vihreä on melko varma valinta. Esimerkiksi vihreillä myyntituotteilla saattaa olla kohtalainen menekki.

Vihreä väri sopii, kun ompelet tilkkutyötä luontoon tai terveyteen liittyvään teemaan sopivaksi.

Vuonna 2017 ompelin hirsimökkiblokin innoittamana European Quilt Associationin näyttelyyn pienen tilkkutyön ”Lily of the Log Cabin”. Punaiset palat näyttävät kukalta muutenkin, mutta blokkien vihreät osuudet tehostavat vaikutelmaa. 

Keltainen


Keltainen edustaa nuorekkuutta, toiveikkuutta ja iloisuutta. Se on optimistinen ja energinen väri. Sitä käytetään usein kiinnittämään katsojan huomio. Keltainen voi tuntua silmässä rasittavalta, joten sen käyttöä kannattaa harkita.

Millaisia ideoita tästä tilkkutöihin?

Koska ihmisen silmä havaitsee kirkkaat värit parhaiten, keltainen kiinnittää aina katsojan huomion. Huomiovärinä keltainen erottuu ja näkyy, joten sitä voi haluta käyttää tilkkutyössä harkiten. Kokeile keltaista, kun haluat tietyn yksityiskohdan ponnahtavan esiin tilkkupinnasta. 

Keltaiset kiinnittävät laiskemmankin katsojan huomion tässä Tasapeli-tilkkupeiton pinnassa.
 

Keltainen on hyvä väri piristäväksi tarkoitettuun tilkkutyöhön. Keltainen voi virkistää erityisesti viileät siniset ja harmaat.  


Kissanhäntä kainalossa -tilkkulaukun keltaiset osuudet totisesti virkistivät viileitä sinisiä tilkkuja! 

Maanläheisen värivalikoiman ja erityisesti syksyksi saa yhdistämällä keltaista, oliivinvihreää ja ruskeaa.

Vaikka keltaisista ja kirkkaan- tai vaaleanvihreistä syntyy luonnollinen, hedelmäisen värinen yhdistelmä, ei silti ehkä kannata valita työhön pelkästään saman tummuusasteen värejä. Niiden välille ei välttämättä synny tarpeeksi kontrastia. Jos yhdistelet useampaa yhtä vaaleaa kangasta, yhteisvaikutelma voi olla haalistuneen oloinen.

Oranssi


Oranssi edustaa ystävällisyyttä, innostuneisuutta ja luovuutta. Se saa ihmiset toimimaan. Olet ehkä huomannut, että osta- tai tilaa-nappulat verkkosivustoilla ovat usein oransseja. 

Muutama idea sovellettavaksi: 

Luoviin tiloihin kannattaa toteuttaa oranssisävyinen tilkkutyö. Haluatko tehdä tilkkutyön, jossa on viesti? Oranssi saattaa olla hyvä valinta sellaiseen.

Yhdistämällä oranssia pastellisävyihin voit saada aikaan nuorekkaan vaikutelman. 


Hattara-pussukassa oranssi yhdistyy pinkkiin ja punaiseen, mutta myös pastellisävyihin. Se näyttää niin nuorekkaalta, että luonnehtisin vaikutelmaa suorastaan vauvamaiseksi!

1970-luvun tyylisen tilkkupinnan voit rakentaa yhdistelemällä tiilen- ja saviruukun sävyisiä oransseja ruskeaan, mustaan tai kermanväriseen. Mustan, harmaan tai lämpimän puunvärisen kanssa oranssi tuntuu kotoisalta ja kutsuvalta.

Kokeile jännittävää yhdistelmää: oranssit, vihreät ja violetit (triadinen väripaletti tai ehkäpä ”kolminaisväritys”).

Punainen


Punainen on niin tehokas väri, että pienikin määrä sitä usein riittää. Punainen edustaa intohimoa, energiaa, kiirettä, jännitystä, eloisuutta ja vaaraa. Punainen voi liipaista ihmisen toimintaan ja se saattaa myös laukaista tunnereaktion.

Pari vinkkiä punaiselle: 

Rakkauden kohteelle sopii punainen tilkkutyö, ja puna-vihreä yhdistelmä tuo työhön helposti joulun tunnelmaa.

Kylmät, vaaleat siniset luovat kontrastia ja viilentävät punaisen hehkua. Violetti yhdistyy punaiseen tyylikkäästi, samoin vaaleat pinkit. Entä jos ryydittäisit pinkki-harmaata pintaa pienellä määrällä punaista?

Pinkki


Pinkki edustaa naisellisuutta, suloisuutta, viattomuutta, hedelmällisyyttä ja romantiikkaa. Pinkki on usein käytetty väri markkinoitaessa palveluita ja tuotteita naisille ja tytöille. 

Saisitko tästä jonkin idean tilkkutöihin?

Vaikka kaikki naiset eivät pidä pinkistä, suurin osa pitää väriä miellyttävänä. Söpöön tilkkutyöhön pinkki sopii. Enteilisikö pinkkisävyinen tilkkupeitto lapsionnea?

Leikkisän vaikutelman tilkkutyöhön voit saada yhdistämällä monta erilaista pinkkiä vaaleaan violettiin tai muihin pastellisävyihin. Jos tavoittelet voimakkaamman näköistä pintaa, yhdistä pinkkiin tummia violetteja tai viininpunaista.

Pinkin kaikki sävyt yhdistyvät tyylikkäästi mustaan, harmaaseen ja tummiin tai keskivärisiin sinisiin. Tummat tai keskiväriset vihreät pinkin kanssa tuovat tilkkupintaan terävyyttä.

Piparminttupennut-tilkkupussukkaan valitsin musta-valkoisten tilkkujen lisäksi pinkkejä paloja. En ole täysin varma, onko tämä yhtään sen tyylikkäämpi kuin muutkaan tilkunviilaajamaiset pintani.


Violetti


Violetti edustaa kuninkaallisuutta, vaurautta, menestystä ja viisautta. Sitä käytetään usein kauneustuotteissa ja nuorentavissa tuotteissa. Violetti rauhoittaa ihmistä. 

Miten tätä tietoa voisi soveltaa? 

Lukeneille ja fiksuille ihmisille sopii tietenkin violettisävyinen tilkkupeitto. Ehkä sellaisen alla makoilu myös nuorentaa tai kaunistaa? 

Sininen


Sininen edustaa luotettavuutta, turvallisuutta, vakautta, rauhaa ja rauhallisuutta. Yritykset ja pankit käyttävät sinistä luomaan vaikutelman turvallisuudesta ja brändin luotettavuudesta. Sininen on sekä miesten että naisten yleisin lempiväri.

Muutamia vinkkejä, ehkä seuraavaan tilkkutyöhösi:

Ompele sinisävyinen tilkkupeitto ihmiselle, jonka haluat tuntevan olonsa turvalliseksi. Jos joku on epäillyt sinua tai vaikuttimiasi, ehkä saat palautetuksi luottamuksen antamalla hänelle lahjaksi sinisävyisen tilkkutyön! 

Sininen on vihreääkin varmempi valinta, kun haluat tilkkutuotteen miellyttävän sekä miesten että naisten silmää. Sinisävyisten myyntituotteiden luulisi menevän yleensä kuin kuumille kiville!

Harmaa


Harmaa edustaa neutraalia, yksinkertaisuutta, rauhaa, tulevaisuuteen suuntautumista ja logiikkaa. Harmaassa ei ole tunnetta ja se yhdistetään teknologiaan, teolliseen toimintaan, kontrolliin, pätevyyteen ja jopa hienostuneisuuteen.

Saisiko seuraavasta jonkun idean tilkkutyöhön?

Loogisille ihmisille ja teknokraateille sopii harmaasävyinen tilkkupeitto. Anna lahjaksi harmaa tilkkutyö, jos pidät lahjan saajaa pätevänä. (Tai yksinkertaisena?)

Haluatko vaikuttaa hienostuneemmalta kuin kenties oletkaan? Valitse seuraavaan tilkkutyöhösi harmaat sävyt. 

Musta


Musta edustaa voimaa, ylellisyyttä, hienostuneisuutta ja eleganssia. Luksusbrändit käyttävät mustaa saadakseen aikaan mielikuvan ammattimaisuudesta, voimasta ja tarkkuudesta.

Sovella tätä tilkkutyöhösi vaikka näin:

Jos harmaasävyinen tilkkupeitto on hienostunut, niin vielä hienostuneempi tulee työstä, jossa on sekä mustaa että harmaata. Musta-harmaa-yhdistelmä – ehkäpä valkoisella terästettynä – lienee ainoa oikea valinta tilkkutyölahjaan, jonka saa elegantti ihminen. 


Terästin harmaata ja mustaa keltaisella Kimono-pussukkani toisella puolella. Ei voi kieltää, etteikö tilkkupinta olisi aika elegantti. 

Koska musta luo mielikuvaa ammattimaisuudesta, niin tilkkutöitä ammatikseen ompeleva voisi valita mainoksiinsa tilkkutyön, jossa on paljon mustaa.

Siinä väripsykologiset vinkkini tällä kertaa! 

Kirjoituksessa esitetyt värien merkitykset on poimittu englanninkielisiltä verkkosivustoilta, joten ne edustavat lähinnä angloamerikkalaisen kulttuurin näkemyksiä. Muissa kulttuureissa värien merkitykset ovat ainakin osittain erilaiset.

Elleivät tilkkuvinkkini tunnu inspiroivilta, suosittelen käväisemään seuraavalla verkkosivulla: https://www.shutterstock.com/colors 

Sieltä voit poimia ideoita tulevien tilkkutöidesi väriyhdistelmiin!

Käytin lähteenä seuraavia verkkosivuja:

Kommentit

Irma sanoi…
Tämän luettuani jäin pohtimaan paria viimeksi valmistunutta torkkupeittoa....mitähän ne viestittävät:)
Hyvä juttu väreistä ja mielenkiintoinen:) Jatkossa tulee ehkä pohdittua töihin kankaat vähän eri kantilta kuin tähän asti;) varsinkin jos muistaa kirjoiuksesi sanoman:)
Raija Niemilä sanoi…
Olipa mielenkiintoinen kirjoitus. Jäin miettimään, mitä tilkkutyön värit voivatkin viestittää. Jollain psykologialla sitä on toiminut, kun on hakenut piristeitä tylsähköihin ensivalintoihin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kukallinen tilkkupeitto.