seitsemän tilkkuilijatyyppiä – tunnistatko näistä itsesi?

Löysin muutama viikko sitten seuraavan tekstin, jonka kirjoitin monta vuotta sitten Tilkkulehteen. Juttu poikkeaa blogini linjasta, mutta jaan sen silti tässä, koska sitä ei muistaakseni koskaan julkaistu lehdessä.

Mitä seitsemästä tilkkuilijatyypistä muistutat eniten? Oletko Kirsi Käsintikkaaja vai Oili Ohjeellinen? Mietitkö Susanna Surauttelijan tavoin, että säästetty aika on voitettua aikaa? 

Pirkko Perustilkku

Pirkko, tuo suoraselkäinen yksilö, on ottanut vastuulleen pitää historiallisen tilkkutyöperinteen hengissä ja voimissaan: jos se hänestä riippuu, tilkkuilu ei koskaan kuole sukupuuttoon. Hän tuntee jokaisen perinneblokin nimeltä ja pitää tilkkulippua korkealla kaikkien tilkkuiluun kepeämmin suhtautuvien puolesta. Kiitos siitä, Pirkko!


Pidän omalta osaltani tilkkutyöperinnettä elossa ja teen usein versioita perinteisistä tilkkublokeista, kuten tässä hirsimökkiblokeista. Olenko siis Pirkko Perustilkku?


Oili Ohjeellinen

Oili kokoaa työnsä kaikkein mieluiten valmiista tilkkutyöpaketista. Hän myös rakastaa tilkkutyökirjoja ja -lehtiä, joissa on yksityiskohtaiset ohjeet ja mitat. Hän kunnoittaa tilkkutyön suunnittelijaa tekemällä äärimmäisen tarkkaa työtä poikkeamatta ohjeesta. Hän myös valitsee työhönsä täsmälleen samat värit kuin mallissa.


Ompelin itse lumihiutaletyöni ohjeen mukaan. Olin kuin Oili Ohjeellinen!


Susanna Surauttelija

Susannan mielestä tilkkuilukulttuuri on ennen kaikkea elävä ja kehittyvä. Hän ymmärtää, että jo isoäiti (tai iso-isoäiti) tarttui innokkaasti tilaisuuteen käyttää ompelukonetta. Susanna osoittaa kunnioituksensa perinteelle sovittamalla saumat ja kulmat tarkasti mutta nopeasti sekä valmistamalla parisängynpeitteen kuukaudessa tai vikkelämminkin.

Kirsi Käsintikkaaja

Kirsin sielu lepää, kun hän pääsee neulan ja ompelu- tai tikkauslangan pariin. Hän jatkaa käsinompelua silloinkin, kun häntä uhkaavat paitsi neulanpistot, myös jännetupentulehdus, alkava reumatismi ja nivelten kuluminen. Oi Kirsiä!

Tasha Taidetilkkuilija (oikealta etunimeltään Jaana)

Ristimänimensä jo kauan sitten hylännyt Tasha käyttää tilkkutyötekniikoita itseilmaisun menetelminä. Oudot teemat, kuviot, värit ja materiaalit toimivat perustana hänen taiteelliselle äänelleen. Tashaa kiinnostaa enemmän itseilmaisu kuin täydelliset ompeleet. Hän ei turhaan sorru tarkkuuteen eikä pyri ompelemaan suoria saumoja.


Jos tässä pinnassa olisi voikukka-applikaation sijaan oikea voikukka, tämä voisi hyvinkin olla Tasha Taidetilkkuilijan luomus. Hmmm, pitäisikö vaihtaa etunimi Tashaksi? (Ehkä ei sentään.)


Kaisa Kansantaiteilija

Kaisa tuntee edustavansa jotain samaa kuin Tasha Taidetilkkuilija, mutta Kaisa pyrkii yksinkertaistamaan eikä halua (tai osaa) ommella tasaista. Niin kutsutut ”virheet” ovat Kaisasta täysin hyväksyttäviä: hänhän on kansantaiteilija, hyvänen aika. Ihana Kaisa!

Elviira Erikoinen

Ehkä olet Elviiran tavoin tuntenut houkutusta tehdä tilkkutyön autonrenkaita tai purukumia hyödyntäen? Silloin tiedät, mistä erikoisuus kumpuaa tilkkuilussa. Elviira ajattelee: "Hmm, minulla ei ole kangasta, neulaa eikä lankaa, mutta en missään tapauksessa tarvitsekaan niitä koska tässä on purkillinen ananasrenkaita ja kokonainen vyyhti piikkilankaa. Elviiralle ei ole juolahtanut mieleenkään, etteivät muut tilkkuilijat ehkä pidä kissanhiekkaa onnistuneena tilkkutyön välikerroksena.


No, Elviiroja on ehkä harvassa ja eri tilkkuilijatyyppien väliset rajat ovat häilyvät. Osa käsintikkaajista sovittaa palat toisiinsa perinteisen tarkasti ja saattaa lisätä työhön hivenen puun kuorta. Jotkut surauttelijoista saattavat välillä innostua tikkaamaan työtään käsin. Eikä ohjeita suosiva hänkään aina ompele mallin mukaan.

Tilkkuharrastuksessa onkin hienoa se, että tapoja ja tekniikoita on lukemattomia - ja tilkkuharrastajia useampia kuin seitsemän lajia. Kankaita ja muuta materiaalia voi käyttää luovasti, ja luovuus on mahtavaa!

Kommentit

Raija Niemilä sanoi…
Olipa kiva kirjoitus. Heti tunnistin itsessäni useimmat tyypit. Mielentilan ja kankaiden kutsun mukaan lähden tilkkutyötäni tekemään.
Helena sanoi…
Ihanat tilkkuilijat! Meitä on todella moneksi. Kyllä tuo teksti olisi pitänyt julkaista. Itse lienen monen tyypin sekoitus.
Unknown sanoi…
Lähinnä kai Tashaa muistutan😀
Tilkkureppu sanoi…
Yhdistelmä kaikista ehkä, ei mikään suoraan:) Tämä olisi pitänyt julkaista!
Tiinatei sanoi…
Monia piirteitä löytyy (ei ehkä kuitenkaan Elviiraa), ehkä se onkin tilkkuilun suola tai sokeri, kun voi tehdä ja olla niin monena. (En tiedä, miten onnistuu tässä uudessä versiossa, mutta kommentointia helpottaisi se, että näkisi blogitekstin samalla sivulla)
Anonyymi sanoi…
Tasha.en ohjeista tykkää;)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

Iloinen yllätys.