sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

valmis tilkkupeitto raidallisista hirsimökkiblokeista.

Vaaleanharmaa reunakantti on paikoillaan ja Sokkelo-tilkkupeitto on valmis. Sain avustajan mukaan ja kiipesimme läheiselle pikku kalliolle, jotta sain peitosta erilaisen kuvan kuin yleensä.


Sokkelo-tilkkupeittoni on kooltaan noin 170 cm x 245 cm.

Ompelin Sokkelo-peiton hirsimökkiblokeista, joiden toisen puolen palkit olivat vuoroin valkoiset, vuoroin harmaat ja toisen puolen palkit kirjavista kankaista.

Blokin keskineliö oli kooltaan 1,5” x 1,5” ja palkit olivat tietenkin myös 1,5 tuumaa leveät. Valmiin blokin koko oli noin 25 cm x 25 cm.

Projektin edetessä mutta onneksi aika alkuvaiheessa tein tärkeän havainnon: jotta tilkkupinnasta tulisi tasaisen raidallinen, joka toisen blokin piti alkaa harmaalla, joka toisen valkoisella palkilla. Se oli ehkä projektissa vaikeinta!

Töölön Tilkkupajan Soile tikkasi työni kauniisti Malachite-nimisellä kuviolla. Tikkaus on kivasti mutkittelevan raidallinen, mikä komppaa tilkkublokin suoria raitoja.


Peitto sai nimensä siitä, että sen raidalliset osuudet toivat mieleeni ensin geometrian. Googlettelin aihetta ja päädyin labyrintteihin, joista käytettiin myös suomenkielistä nimeä ”sokkelo”. Onneksi en jäänyt labyrintin vangiksi, vaan löysin suomalaisen, hauskemmalta kuulostavan sanan!

Levitin valmiin peiton heti sängylle, missä valo lankesi tikkauspinnalle juuri sopivasti.


Ostin tälle työlle varta vasten taustakankaat. Sokkelo-peitto menee miehelle, joten valitsin hillityn harmaan ja kivan kuorma-auto-traktorikankaan. Tykkään enemmän taustakappaleista, joissa on vähintään kahta eri kangasta.


Taustakappaleesta puheen ollen – olin näköjään päättänyt käyttää siellä myös ne kaksi ylimääräistä hirsimökkiblokkia jotka vahingossa ompelin! Enkä näköjään käyttänyt niitä.

Peiton alakulmassa on tietenkin myös nimilappu. Minulla on nyt hyvä varasto nimilapuiksi sopivia tilkkuja, sillä ostin tällaista kehyskuvioitua kangasta syksyllä käydessäni PeeKaan myymälässä Oulussa.


Puupinnalle muodostui hauskoja varjoja ja tilkkupinnan värit korostuivat hyvässä valossa:


Valitsemani vaaleanharmaa reunakanttikangas näyttää sopivan hillityltä.

Pysähdyin vielä pihaan ottamaan tavallisemman muotokuvan. Tilanteessa oli jotain erikoistakin: hankikanto. Lumipeite on pinnastaan niin kova, että sen päällä voi kävellä. En muista, että täällä asuessamme olisi ennen ollut tällaista. Kerran, pari on hanki ollut kissan käveltävissä, mutta minua se ei ole ennen kantanut.


Aurinko paistoi kirkkaasti, ja päätin ottaa varjoni mukaan Sokkelo-tilkkupeiton muotokuvaan:


Auringonpaiste piirsi myös tikkaukset terävästi näkyviin:


Sokkelo-peitto on vuoden 2019 ensimmäinen ja blogihistoriani 47. valmistunut tilkkupeitto. Tuntuu mahdottomalta, että olisin ommellut melkein 50 tilkkupeittoa, mutta kaipa se on uskottava! No, osa niistä on sentään pieniä vauvan- ja lapsenpeittoja!

13 kommenttia:

ttm kirjoitti...

Tämä on tosi hauska malli ja kaunis lopputulos. Mietin mitä Kaffe Fassett sanoisi tästä. Minulla jäi hänen esityksestään Birminghamissa muutamia vuosia sitten mieleen se, kun hän arvosteli tekijöitä jotka tekevät "beigenvärisiä" tilkkutöitä. Tässä on tehokeinona Kaffemaisen väri-iloittelun ja vaalea-harmaan kontrasti, joka toimii mainiosti. Taitaisi Kaffekin tykätä! Ja jos joku arastelee tehdä täysin scrappya työtä (niinkuin ehkä minäkin vähän), niin tässä mallissa olisi vain puolet scrappya, matalampi kynnys scrappy-aralle tilkkuilijalle siis! :) t. Teituu

Tilkunviilaaja kirjoitti...

Mielenkiintoinen ajatus, miettiä mitä Kaffe sanoisi! Ja kyllä, tällä blokkimallilla voisi varovasti kokeilla scrappyä. Jos kirjava blokki tuntuisi liian vieraalta, voisi valita vielä yhteen blokkiin aina yhden värisiä erilaisia kaitaleita.

Marle kirjoitti...

Hieno kuin mikä! Nuo vaalea/harmaat puoliskot tekevät tästä mielenkiintoisen. Sinulle ominaisempi väri-iloittelu rauhallisen raitaosuuden kanssa on nappi valinta. Minä en yhtään ihmettele, että olet tehnyt niin monta peittoa. Niitähän syntyy sinulta tuhkatiheään. Mutta 47 on tosi iso määrä! Mieti, jos ne olisi viikattuina pinossa teidän sohvalla!

Irma kirjoitti...

Eihän tuosta voi muuta todeta kuin HIENO, kyllä, sitä se on, kokonaisuudessaan!!

Tilkkureppu kirjoitti...

Todella komia ja hieno peitto! Upeat tikkaukset. Hieno kokonaisuus ja niin kauniit värit!

Maarit Mansio kirjoitti...

Todella raikkaan näköinen peitto ja onneksi huomasit tuon harmaiden ja valkoisten vaihtelun. Tsemppiä jatkossakin peittojen ompeluun, että me saamme niitä täällä ihailla.

*VEKKI* kirjoitti...

Kaunis modernisoitu perinteinen malli. Hieno värityskin.

Tilkunviilaaja kirjoitti...

Kissan mielestä kuusi peittoa alkaa juuri ja juuri olla sopiva lepopino. Se toivottaisi varmasti 47 peiton pinon tervetulleeksi.

Tilkunviilaaja kirjoitti...

Kiitos! Tykkäsin tästä hirsimökkiversiosta, koska siinä on juju.

Tilkunviilaaja kirjoitti...

Kiitos! Monivärisessä on yleensä kivat värit! ��

Tilkunviilaaja kirjoitti...

Kiitos! Kaapissa on yksi valmis tilkkupinta ja toinen on paloina. Tilkkupeittoja syntyy ja syntyy. Kiva jos niiden kuvista on sinulle iloa!

Tilkunviilaaja kirjoitti...

Kiitos! Kiva lukea tällainen kommentti!

Schulz Family kirjoitti...

Just gorgeous

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails