viisi vinkkiä työtilan organisoimiseen.

Tilkkuystäväni TööT Syyringistä perusti blogin ja esitteli postauksessa työtilaansa. Tästä inspiroituneena minäkin näppäilin tykönäni muutaman kuvan. Päätin oitis, että kuvat saisivat olla ”au naturel” eli en somistaisi enkä siivoaisi työtilaani mitenkään. No, kuvista näkee jo yhdellä silmällä, että somistettu saati siivottu ei kyllä ole.

Tarkastelin kuvia kriittisesti ja kokosin viisi vinkkiä käsityötilan parempaan organisoimiseen. Voitte itse päättää, ovatko kuvat hyviä vai varoittavia esimerkkejä.

Vinkki 1 – Kirjat käden ulottuville

Kirjat ja lehdet kannattaa säilyttää lähellä ompelupistettä. Ohjeiden tarkistaminen käy nopeammin, ja inspiraatiokin löytyy läheltä. Itse säilytän tilkku- ja käsityöaiheisia kirjoja ja lehtiä hienossa kaapissa samassa huoneessa, missä ompelen. Kaappi on kyllä ääriään myöten täynnä ja kaipaisi kipeästi siistimistä ja karsimista:


Luonnollisesti kaapin ympärillä näkyy normaalia sotkua: muovi- ja paperikasseja, joissa on käsitöihin liittyviä tarvikkeita. Yleensä kangaspaloja.

Vinkki 2 – Oma ompelupöytä

On onni, jos ompelukoneen voi pitää koko ajan toimintavalmiudessa, eikä sitä tarvitse pakata kaappiin ompelurupeaman päätteeksi.

Minulla on onneksi ompelupöytä. Lundian kirjoituspöytälevy ja siihen kuuluva, hyllymäinen jalka on maalattu vaaleansiniseksi. Kun pöytä oli juuri muuttanut makkariimme, se näytti siistiltä ja tilavalta. Röykkiöt ovat nyt ottaneet sen valtaansa:


Vinkki 3 – Kankaat järkevään järjestykseen

Olen lukenut, että kangasvarastoja kannattaa olla kaksi: yksi pienemmille paloille ja toinen, kenties vähän hankalammin saatavilla oleva paikka isommille määrille.

Säilytän ompelupöydän viereisessä kaapissa siisteimpiä pikkupinojani ja isommat kangaspinot asuvat isommissa laatikoissa siellä täällä makkarissa ja vaatehuoneessa.


Avaan kaapin toisinaan silloinkin kun en tarvitse sieltä mitään ja vain katselen värien mukaan järjestämiäni kankaita. Se rauhoittaa.

Vinkki 4 – Tarvittavat välineet ja tarvikkeet pöydälle

Tämän tästä käytetyt välineet, esimerkiksi lukuisat sakset, tavallisimman väriset ompelulangat ja monet neulatyynyt kannattaa säilyttää heti käden ulottuvilla.

Vinkki 5 – Tilaa pöydän vasemmalle reunalle

Ommeltava työ vaatii tilaa ompelukoneen vasemmalle puolelle ja mielellään myös ompelukoneen taakse – ja siksi en ymmärrä, miten joku pystyy tehokkaasti ompelemaan koneella, joka on sijoitettu komeroon tehdylle pöytätasolle. Oikealla puolella ei tyhjää tilaa tarvita yhtä kipeästi, niin kuin kuvastakin näkyy:


Myönnän, tämä on kauhealla tavalla paljastava kuva! Vannon, että röykkiö on muuttunut silmälle näkymättömäksi, ja että se näkyy vain kameran kuvassa. Vähän huolestuttaa, ryntäävätkö lukijat näistä inhorealistisista työtilakuvista kauhistuneina tiehensä, palaamatta blogini pariin enää koskaan.

Kommentit

Soile Kivinen sanoi…
Hah, kyllä on paljon samaa kuin mulla. Kirjat hyllyssä, kankaat kaapissa ja muut tarvikkeet sopivasti lähettyvillä. Silti pitää aina nousta kun jokin tärkeä ei nyt just olekaan siinä vieressä. Yritän ottaa sen positiivisena työpaikkaliikuntana.
Mauno sanoi…
Kiitos kun jaot nämä kuvat työtilastasi. Joskus meinaa hermot mennä omien inspiksien kanssa ja siitä mihin kuntoon ne saattavat työtilan. Mä en ota tähän hätään kuvaa mun työtilasta, sillä olen odottanut kaapinkorjaajaa jo 2 vuotta!!!!! Ehkä ensi kuussa hän kerkiää. Onneksi mulla muutama uusi idea sille nikkarille sitten toteutettavaksi samalla. Toi kirjakaappi missä on noi lasiovet on munkin unelma joka ilmesesti toteutuu seuraavan 10 vuotiskauden aikana (toivottavasti).
Oi kun mullakin olis tilaa ja kaappia... Valitettavasti tilanpuute on niin vakava, että mun työpöytäni on vanha nurkkamallinen tietokonepöytä, eli vasemmalla puolella ei todellakaan ole :D Haaveilin tilkkutöiden tekemisestä enemmänkin, mutta tässä tilassa, no joo, jos tyydyn ainakin tällä erää noihin pikkuisiin vaatteisiin :P
vekki sanoi…
Kiva nähdä että edes joillain on työtilat järjestyksessä! Yritän aina pitää tavarat omilla paikoillaan, kankaat kaapissa, laatikoissa, mutta kummallisesti niillä on tapana löytyä eri paikoista. Koneesi on Huskqvarna. Oletko siihen tyytyväinen? Ostoslistallani olisi uusi kone.
Poppy sanoi…
Ah, miten tutunnäköinen kasa ompelukoneen oikean käden puolella! Tietääkseni sen voi raivata kerran tai kahdesti vuodessa, muulloin kasasta voi löytyä yllättävän inspiroivia kangas- ja väriyhdistelmiä!
- Virpi - sanoi…
Tutun ja turvallisen näköistä. Mukavaa, että näytit oman ompelutilasi. Mukavaa kevään jatkoa!
Tintti sanoi…
Siistiltähän tuo näyttää (mikä paljastanee oman työtilani tilan). Ihana tuo sinun kangasvarastosi. Minäkin katselisin sitä ihaillen monmta kertaa päivässä.
Anonyymi sanoi…
Hei tilkunviilaaja! Hienolta näyttää!!! Sotkuista kyllä on! En itse ompele, mutta kuitenkin tasot ovat täynnä tuollaisia epämääräisiä krääsätasoja!!! Kesänjatkoja!
Marle sanoi…
No tuohan on ihan normaali ompelukoneen ympäristö! Minulla röykkiö on vain vasemmalla puolen konetta. Kotoisa kuva.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.