nopeasti valmistuva torkkupeitto.

Olen hiukan ihmetellyt monen bloggaavan tilkkuilijan uskomattomalta vaikuttavaa nopeutta valmistaa tilkkupeitteitä. Muutamassa päivässä he valmistavat torkkupeiton kokoisen tilkkupinnan. Minulta saattaa mennä kalenteriajassa yli vuosi, että saan torkkupeiton valmiiksi.

Parin viime päivän aikana olen tainnut keksiä (yhden) salaisuuden nopeampaan tilkkuiluun: täytyy käyttää isompia tilkkuja. (Duh!)

Minullakin oli lähtökohtana noin 15cm x 15cm tilkkuneliöt, joihin yhdistin kaksi kierrosta 7cm leveitä kaitaleita. Näistä neliöistä tuli tietysti minun mittapuullani aivan jättiläismäisiä, mutta kun leikkasin ne neljään osaan, sain noin 19cm x 19cm neliöitä. Ja hei, sain näitä neliöitä aina neljä yhdestä jättineliöstä!

Kahdessa päivässä olenkin valmistanut 4 x 15 blokkia, kukin noin 19cm x 19cm kooltaan. Tässähän valmistuu torkkupeitto ennen kuin huomaankaan!

Olen valinnut värit näihin neliöihin melko sattumalta, enimmäkseen sillä perusteella, mitä käteen on osunut jäännöspalakasseja tutkiessani. Olen silti yrittänyt suosia sinisävyisiä kankaita, ja keskineliö on kaikissa blokeissa punainen (tai punaiseksi luettava).


Osa blokeista vaikutti aluksi melko harmonisen värisiltä.


Toinen kaitalekierros toi lisää särmää (tai rumuutta):Hiivin tänään heti aamulla leikkuualustan ääreen ja leikkasin useamman jättineliön blokkipaloiksi, jotta pääsin kokeilemaan, miltä lopulliset blokit näyttäisivät. Yhdistelin ensin sillä periaatteella, että uloimmat kaitaleet olisivat suunnilleen samaa tummuutta tai tyyliä:


Kokeilun jälkeen totesin, että muodostuvan keskineliön kannattaisi ehkä olla joko vaalea tai tumma, kuten tässä olen rakennellut:


Olen tässä räiskinyt blokkipalat satunnaiseen järjestykseen keskenään, ja tummakeskustaiset palat tietysti odottavat vielä pinossa. Näyttää kuitenkin aika lupaavalta.

Tunnustan nimittäin, että paloja silittäessäni välillä kauhistuin, mitä olinkaan tekemässä. Blokit näyttivät aika sekalaiselta seurakunnalta, eivätkä niin hirveän hyvin yhteen sopivilta. Ajattelin, että ehkä tästä tuleekin retkipeitto, tai jos joudunkin antamaan tämän pois jollekin värisokealle, -tajuttomalle tai mauttomalle ihmiselle.

Samalla ajattelin, että helppoahan on tehdä ihana tilkkutyö pelkistä ihanista kankaista. (Tosin ihanista kankaista pystyy helposti tekemään myös kamalan tilkkutyön, mutta ehkä se on vähän vaikeampaa.)

Tuli tästä tilkkupinnasta nyt millainen tahansa, niin ainakin olen huomannut sen syntyvän tooooodella paljon nopeammin kuin ne peitteet, jotka olen värkkäillyt 5cm x 5cm paloista! Luulisi myös, että jäännöspalakasat olisivat silmin havaittavasti pienenneet. Luulisi, niin.

Kommentit

Irma sanoi…
Tuohan on oikein tilkuista tehtyä tilkkupeittoa:) Olet oikeassa että kauniista kankaista saa yleensä kaunista jälkeä mutta voi siinäkin epäonnistua.
Marle sanoi…
Minusta tuo näyttää tosi hyvältä! Ihan tekis mieli kokeilla tuota blokkia.
tarjah sanoi…
Hei, ne nopeat tilkkupeitot tehdään ihan oikeesti niin, että isot tilkut ommellaan yhteen ;) Olet niin ammattilainen, ettet taida osata yhdistää suuria paloja sillään yhteen ja tehdä sitä peittoa niin... niin kuin me tavalliset maanmatonen-ompelijat tehdään... Tuosta tulee upea peitto, tuskn maltan odottaa!
Poutapilvi sanoi…
Etsiskelin vauvanpeittoon mittoja ja tömähdin tälle sivulle. Olen niin alkutekijöissäni tilkkuilun kanssa etten ole peittoa tehnyt vielä koskaan. Ison peiton tilkkupinta on jo valmiina ja vauvanpeitonkin, paitsi jotain reunakaitaleita ja sen sellaista puuttuu. Mutta mitä sen jälkeen tapahtuu, on vielä mulle mysteeri jota yritän tänä talvena selvittää. Kiitos hauskasta jutusta ja tuo blokki näyttää kivalta :)
tohveli sanoi…
Aina vaan ja uudestaan päädyn tälle sivulle! Mielessä ja paperillekin on piirretty tyylitelty kukkaketo käyttäen tätä blokkia. Keltaiset keskusneliöt, ympärille iloisen värikkäitä kaitaleita ja uloimmaksi kerrokseksi vihreää. Ehkä vielä joskus?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.