Oikukas-tilkkupeitto jäännöspaloista!

Tämän kevätkauden valmistuneisiin tilkkutöihin kuuluu myös Oikukas-nimen saanut tilkkupeitto, jonka värikkäät osuudet ovat kaikki jäännöspaloista eli resursseista ommeltuja.
Inspiroiduin rakentamaan pintaa keikkuvista resurssipalaneliöistä, sillä tein vastaavia blokkeja myös Kylä lähtee -medaljonkityöhöni. Tilkkuneliöitä oli niin kiva rakennella! Kun ne silitti ja tasoitti, niistä tuli vielä hauskemman näköisiä. Ja niin kuin niin monesti, yhdestä neliöstä jäänyt, hyvin pieni pala sopi seuraavan neliön keskustaksi, joten päädyin tekemään aina vain yhden lisää, ja yhden lisää, ja yhden lisää…

Olin tilkkupinnasta innoissani jo silloin kun sitä ei ollut vielä tikattu:
Tikattu tilkkupinta oli kuitenkin paljon, paljon tikkaamatonta parempi.
Ihanan aaltotikkauksen toteutti jälleen Soile Töölön Tilkkupajasta. Vastaavaa tikkauskuviota en pystyisi kotikoneella ompelemaan, vaikka haluaisin – enkä totisesti halua itse tikata näin isoa työtä! Oikukas on nimittäin kooltaan noin 183 cm x 213 cm.

Aiemmassa kuvassa tikkaamaton pinta oli sängyllä. Myöhemmin asettelin tikatun pinnan myös sängylle, ja kohta kissa oli löytänyt kivan paikan peiton alta:
Aaltokuviot saavat peittopinnan vaikuttamaan kumpuilevalta, mutta kissan takia peitossa on oikeastikin kumpu.

Ompelin resurssineliöt keikkumaan niin, että ensin kehystin ne kaitaleilla ja silitin; niin syntyneestä neliöstä leikkasin sitten uuden neliön vinosti. Muistin (tajusin) sentään ajoissa leikata osan vasemmalle, osan oikealle kallelleen. Muussa tapauksessa neliöt olisivat koko ajan keikkuneet samaan suuntaan, eikä se ollut tarkoitus.

Vinosti leikatessa syntyi mittava määrä kolmiomaisia jäännöspaloja, joista osan hyödynsin tilkkupeiton kehykseen. Ompelin kaksi kolmiota lentävä hanhi -blokin tapaan värikkääseen suorakulmioon ja tasoitin.
Kehysten ompeleminenkin kesti tovin, sillä minun piti ensin löytää valtavasta jäännöskolmiokasasta isoimmat ja sovittaa niistä juuri oikean väriset sopivan värisiin suorakulmioihin. Olen silti iloinen, että maltoin ommella kehyksen. Se on mukava lisä muutenkin kivaan Oikukas-peittooni.

Nurkissa on samanlaiset neliöt kuin peiton pinnassa keikkuvat neliöt ovat. Kävi jotenkin oudosti taas niin, että värikkäitä neliöitä oli syntynyt enemmän kuin tarvitsin!
Resurssipalaneliö lähikuvassa. Ostin tuota värikästä kissakangasta kauan sitten, ja yhä vain sitä riittää. Olen todistettavasti käyttänyt kangasta ainakin Mustan kissan pyöreät posket -tilkkulaukkuun vuonna 2011, eli ostin kankaan jo toistakymmentä vuotta sitten!
Oikukas-tilkkupeittoni taustakankaan sen sijaan ostin äskettäin – eli ostin sen Töölön Tilkkupajasta samalla kun vein peiton sinne tikattavaksi. Kuosi on komea!
Olen tänä vuonna saanut nyt valmiiksi kaksi tilkkupeittoa. Kolmas saattaa valmistua melko pian, mutta neljättä ei vielä ole lähinäön piirissä. Ei sillä, että tarvitsisin lisää tilkkupeittoja!

Ensimmäisissä ottamissani kuvissa Oikukas-peitosta näkyy vielä lumihankea:
Mutta uusimmissa kuvissa Oikukas poseeraa nurmikolla, joka jo vihertää.
Otin näköjään ensimmäiset kuvat Oikukas-peittoon päätyneistä resurssipalaneliöistä 21. tammikuuta – saman tien kun olin saanut Ohituskaista-peiton tilkkupinnan valmiiksi. Oikukas tuli valmiiksi huhtikuun alussa, eli melko nopeasti sittenkin.

Olen ajatellut toteuttaa tästäkin peitosta ohjeen. Saa nähdä, onnistunko!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.