Ohituskaista-tilkkupeitto valmis!

Tilkkusilppurivejä ja suorakaiteita sopivasti yhdistelemällä syntyy kiva tilkkublokki. Ryhdyin puuhaan joulukuun alussa 2023, ja jo tammikuun lopulla 2024 pääsin valokuvaamaan valmiin tilkkupinnan. Projektissa oli monenlaista välietappia, joista kerroin laajasti sanoin ja kuvin kirjoituksessani "tilkkuriveistä tilkkublokkeja".

Koska tilkkupinta oli peittokokoinen, toimitin sen tietysti luottotikkaajalleni Soilelle Töölön Tilkkupajaan. Hän pyöritteli pintaan ihanat kiehkurat!

Levitin kanttaamattoman peiton viipymättä sängylle, jotta sain siitä käsityksen. Tilkkupintahan jalostuu aivan eri tasoiseksi, kun sen tikkaa nätisti.
Seuraavaksi pääsin miettimään tulevalle peitolleni nimeä. Tarvitsen nimen, jotta voin valmistaa peittoon nimilapun, jonka kiinnitän ennen kanttaamista. Vähintään yksi nimilapun reunoista jää aina reunakantin alle, jolloin sitä on hankala irrottaa huomaamattomasti. Vorojen varalta!

(Ihan kuin varkaat tosissaan vaanisivat tilkkupeittojani! Ainakaan sellaiset, joita kiinnostaisi esitellä tilkkutyötä omanaan, eli jotka pyrkisivät poistamaan merkit alkuperäisestä tekijästä.)

Käytin hyväkseni netissä asuvaa tekoälyä, jota pyysin ehdottamaan nimeä ”kirjalleni”. Tekoäly osoittautui tällä(kin) kertaa vain hivenen auttavaiseksi, ja päädyin omilleni.

Arvoituksellisten ajatuskulkujen kautta löytyi nimi, joka liittyy peittopinnan tilkkusilppuraitoihin: Ohituskaista.
Olisin halunnut heti rynnätä ottamaan peitostani valmistujaiskuvia, mutta oli vaikea löytää sopivaa hetkeä! Toki vein Ohituskaistan ulos hetimiten, mutta voih, takatalvi lumipeitteineen oli saapunut, ja peiton väritys tallentui kameralle jotenkin tympeänä.
Onneksi muutaman päivän kuluttua lumet olivat sulaneet, ja aurinko paistoi. Mies lupasi avustaa hetken, ja sain kuin sainkin Ohituskaistasta kivammat kuvat! Ensimmäiseksi tähtäilin peittoa hiukan kauempaa, jotta sain näkymään myös kevääseen heräävää lähiluontoa.
Kuvassa värit toistuvat heleinä, niin kuin niiden pitääkin. Seuraavassa kuvassa kevätaurinko piirtää tikkauskuviot näkyviin:
Loppuun esittelen pitkästä aikaa vinkin.

Vinkki: Tilkkupeiton lopulliset mitat saa muistiin näinkin. Käyttele mittanauhaa, tartu siihen oikean lukeman kohdalta ja ota kuva, jossa lukema näkyy hyvin ja tilkkupeittosi kajastaa taustalla. Näet heti kuvasta mitan ja tiedät myös, minkä peiton mitasta on kyse.
Keksin keinon laiskana ihmisenä, joka ei halunnut lähteä etsiskelemään kynää ja paperia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.