Tilkkuilija: näin vältät 11 värikriisiä

Jos olet harrastanut tilkkutyötä vähänkään pidempään, olet todennäköisesti kohdannut värikriisin ainakin kerran. Kehitin nopeasti yksitoista kriisitilannetta ja ehdotan helppoja tapoja joko välttää kriisi kokonaan tai selvitä siitä kolhuitta.

Nytpä tahdon olla ma, värikriisiesi pelastaja!
Värikriisi 1: Epäonnistunut kontrasti.

Onnistuneessa tilkkutyössä kontrasti on kohdallaan. Vaikka ihmiset arvioivat tilkkutöitä väreihin liittyvin sanoin, niin useimmiten kyse on kontrastista.

Erityisesti vierekkäin olevien tilkkujen välillä pitää olla kontrastia, jotta niiden värit eivät sulaudu kauempaa katsottuna samaksi.
Olen näyttänyt Arvoitus-tilkkupeiton kuvia monta kertaa, koska siitä näkyy erinomaisesti, millainen kontrastin pitäisi olla ja miltä näyttää, kun kontrasti puuttuu.

Saatat tietysti tavoitella vähäkontrastista pintaa. Silloin kannattaa muistaa, ettei eri värienkään välille synny häiritsevää kontrastia, kun tilkkujen tummuusaste on suunnilleen sama.

Värikriisi 2: Kalliit virheet.

Voi olla, että haluaisit saman tien leikata kaikki tarvitsemasi palat ja päästä nopeasti ompelemaan. Malta kuitenkin hetki! Kokeile ensin kangasvalintojasi yhteen blokkiin.

Se saattaa pelastaa sinut kalliilta virheeltä – eli olet ostanut kankaat ja sitten aivan liian myöhään huomaat, ettei blokkimalli toimikaan halutulla tavalla.

Tarkastele koeblokkia ja tutki, riittääkö kontrasti! Vaikka blokin palat olisivat selvästi eri väriset, ne eivät kauempaa katsottuna erotu kunnolla toisistaan, jos niiden välillä ei ole selvää tummuus-vaaleuskontrastia. Kontrasti on helpointa tarkistaa niin, että otat blokista kuvan ja muutat sen mustavalkoiseksi. Jos harmaat sulautuvat toisiinsa kuvassa, niin sama tapahtuu todennäköisesti myös valmiissa työssäsi.
Ostin varta vasten kankaat ensimmäiseen tilkkupeittooni. Valmis peitto ei jotenkin miellyttänytkään silmääni! Vasta vuosia myöhemmin ymmärsin, että olin valinnut siihen liian monta keskiväristä kangasta. Musta-valkoisesta kuvasta näkyy, ettei pinnasta nouse esiin juuri muuta kuin vaaleimmat keskineliöt.

Värikriisi 3: Trendien perässä juokseminen.

Ompelevatko kaikki tilkkukaverisi yhtäkkiä työnsä tietyn suunnittelijan kankaista? Saattaa tuntua siltä, että jokainen tilkkuilija työstää jotain vuoden väristä. Tai ehkä kaikki ovat ompelemassa sääkalenteripeittoa, tiettyä mysteerityötä, juuri sitä trendikkäimpää tilkkutyötä?

Kun ulkopuolinen trendipaine ahdistaa niin, ettet enää tiedä, mihin ryhtyä, palaa lähtöruutuun.x Mieti, mikä omista töistäsi tuntuu onnistuneimmalta. Mieti, miksi se onnistui!

Jos vuoden väri ei puhuttele sinua, jätä se väliin. Jos pidät murretuista väreistä, valitse työhösi niitä, vaikka kaikki muut tuntuisivat ompelevan kirkkaan värisiä töitä. Tai päinvastoin!

Sinä olet itsellesi tärkein kohdeyleisö. Toteuta omia mieltymyksiäsi!

Värikriisi 4: Kangas loppuu kesken

Oletko huolissasi, että tietty kangas loppuu kesken tilkkutyöprojektin?

Jos sinulle on tosiaan käymässä niin, etkä löydä samaa kangasta lisää omista varastoistasi, niin tässä sinulle kolme vaihtoehtoa.

Ehkä kangasta löytyy vielä kaupoista. Jos sinulla on luottomyyjä, niin tiedustele, pystyisikö hän tilaamaan sitä lisää. Tai tietäisikö hän, mistä sinä voisit tilata sitä.

Katso, löytyisikö varastoistasi kangasta, jonka väri ja tummuusaste muistuttaisivat sitä kangasta, josta on pulaa. Silmä ei välttämättä erota heti (tai lainkaan), että olet käyttänyt tilkkutyösi osuuksiin kahta eri kangasta.
Esimerkiksi nostan kuvan blokeista, joihin olen etsinyt keskineliötä riittävästi muistuttavat nurkkakankaat.

Kolmas vaihtoehto on tyytyä kohtaloon ja valmistaa vain se määrä blokkeja, joihin kangas riittää. Täydennä työsi muilla keinoin. Voit esimerkiksi lisätä työhön kehyksen, vaikka alkuperäisessä mallissa sellaista ei olisi. Voit lisätä työhön lisäkierroksen toisenlaisia, vaikkapa pienempiä blokkeja. Tai voit ommella lisää samanlaisia, mutta hyvin eri värisiä blokkeja ja ripotella ne entisten joukkoon.
Joskus olen vain tyytynyt siihen, mitä minulla on ollut käsillä. Pellervontie-tilkkupeiton uloimman kerroksen olisi pitänyt olla valkoinen, mutta kangasta ei enää ollut. Valitsin kehykseen sen sijaan vaaleanharmaan kankaan.

Värikriisi 5: Huonot väriyhdistelmät

Ehkä olet eri syistä päätynyt väriyhdistelmään, joka ei tunnukaan toimivan haluamallasi tavalla.

Entä jos vaihtaisit jonkun valitsemistasi väreistä samaan väriin, joka on kuitenkin eri tummuusastetta? Tai vaihtaisit sen neutraaliin, joka on sopivaa tummuusastetta.

Kenties olet jo ommellut tilkkutyön, mutta valmiin pinnan väriyhdistelmät ärsyttävät tai masentavat?

Kokeile välikaitaleita! Ensin voit testailla ompelemasi tilkkutyön päälle, rauhoittaisivatko tai ryhdistäisivätkö esimerkiksi mustat välikaitaleet työsi niin, etteivät sen värit enää häiritsisi sinua.
Halusin ommella neljäsosahirsimökkiblokkeja kaikenlaisista kaitaleista. Sommitteluvaiheessa pinta ei näyttänytkään kivalta…
…mutta keksin korjata tilanteen mustilla, erittäin kapeilla välikaitaleilla, jotka näyttävät vähän kuin blokeille olisi piirretty ääriviiva.

Värikriisi 6: Ikävä lopputulos uhkaa

Saatat olla värisilmältäsi sellainen, joka ei oikeastaan pidäkään murretuista väreistä. Jos satut tarttumaan murretun värisiin kankaisiin, tilkkutyö voi näyttää silmääsi ikävältä.

Päinvastoin: jos rakastat murrettuja värejä, kirkkaat värit näyttävät mielestäsi ehkä räikeiltä – tai saavat murretut osuudet näyttämään ihanan sijaan tylsiltä. Hyvä uutinen on kuitenkin, että pitkällekin edenneen työn voi pelastaa poistamalla väärän väriset alueet.
Ompelin eräänäkin vuonna iloisesti blokkeja, jotka mielestäni näyttivät hyviltä yhdessä…
…mutta aloin ensin valita liian selkeäkuviollisia kankaita vaaleisiin osuuksiin ja sitten siirryin liian tympeän värisiin kankaisiin. Ne eivät sopineet kokonaisuuteen yhtään. Lopulta poistin kehnoimmat osat, joiden tilalle ompelin sopivampia blokkeja.

Jos työsi on jotenkin epämääräisellä tavalla ikävä, kokeile jälleen välikaitaleita. Musta-valkoiset välikaitaleet saattavat tuoda työhösi juuri sitä särmää, mikä siitä puuttuu.
Ompelin ihanasta batiikkikaitalepakkauksesta Bento Box -tilkkublokkeja. Käytin myös varastojeni kankaita. Vaikka olin odottanut blokkien yhdessä muodostavan tilkkupintaan jännittäviä lisäkuvioita, niin ei käynyt. Tilkkupinta ei näyttänyt hyvältä…
…mutta sain Valpas mieli -tilkkupeiton pelastetuksi lisäämällä blokkien väliin musta-valko-raidalliset välikaitaleet.

Värikriisi 7: Lattea ulkonäkö

Jos työ näyttää mielestäsi lattealta, syynä on yleensä kontrastin puute. Vaikka jokainen kangas olisi itsekseen kiva, ne eivät näytä oikein miltään keskenään, jos ne kaikki ovat samaa tummuusastetta. Jos niiden kuviotkin ovat vielä suunnilleen saman kokoiset, lopputulos on melko varmasti lässähdys.

Erityisesti jos työn kaikki värit ovat keskivaiheilla tummuusasteikossa, tilkkupinnasta ei tahdo nousta mikään esiin. Suurin osa tilkkutyökankaista on keskivärisiä, joten tämä värikriisi on ehkä muita kriisejä yleisempi.

Värikriisi 8: Saman toistaminen

Ehkä tilkkutyö kyllästyttää, sillä tunnet tekeväsi aina yhtä ja samaa.

Sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Tyydy siihen, että käytät aina lempivärisiäsi kankaita. Tai näe vähän vaivaa ja etsi inspiraatiota uuteen.

Kokeile yhdistää lempiväriisi jotain uutta – uusi väri, uusi värisävy, uusi muoto. Yhdistelmän ei tarvitse olla täysin erilainen kuin sinulle tyypillinen. Riittää, että saat vähän vaihtelua.
Hirsimökkiblokki saa uuden ilmeen, kun sen toinen puoli onkin neutraalin raidallinen, kuten Sokkelo-tilkkupeitossani.

Värikriisi 9: Omaperäisyyden puute

Ehkä et toista omia kaavojasi, mutta kopioit mielestäsi liikaa. Sinulle on ehkä aluksi riittänyt muiden tekijöiden jäljitteleminen värejä myöten, mutta nyt kaipaat töihisi omaperäisyyttä.

Totta kai haluat toteuttaa omia mieltymyksiäsi, eikä kopioiminen enää riitä. Meistä jokainenhan voi olla vain oma itsensä, ei kukaan muu.

Silloin on aika miettiä värejä, joista itse pidät eniten. Mitä olet oppinut kopioimistasi malleista? Mitkä värit toimivat sinun mielestäsi hyvin? Onko jossain työssä kohta, josta pidät kovasti?

Ota osviitaksesi ne värit, jotka olet tällä tavoin löytänyt. Etsi tai keksi sitten malli, johon voit soveltaa näitä suosikkivärejäsi. Esimerkiksi Plaid-Ish Quilt - on erinomainen tähän tarkoitukseen. Ilmainen ohje antaa vain tummuusasteet, jotka blokkeihin tulevat. Voit siis käyttää mitä värejä tahansa, kunhan tummuusasteet ovat oikein.

Värikriisi 10: Kukaan ei tykkää

Olisi toki ikävää, jos aherruksen lopputuloksena olisi työ, josta kukaan ei pidä – et edes sinä itse! Mutta käykö koskaan niin?

Epätodennäköistä. Pitkän kokemukseni perusteella ja selattuani sosiaalisessa mediassa tuhansia ja taas tuhansia tilkkutyökuvia voin sanoa, ettei niin merkillistä, pliisua, räikeää tai onnetonta työtä ole, etteikö sitä joku ihastelisi – ellei aidosti, niin ainakin aidon oloisesti.
Ra-tilkkupussukka ei ole suosikkini. Mietin edelleen, mikä sai minut valitsemaan juuri tuon lisäkankaan orpoblokilleni, ja miksi vetoketju on juuri punainen. Mutta Ra-pussukkakin löysi häntä arvostavan omistajan. Juuri hänet valittiin monen monituisen pussukan joukosta.

Me katsomme tilkkutöitä eri tavoin, ja kauneus on tosiaan katsojan silmässä. Ellet itse pidä jostain työstäsi, niin joku toinen todennäköisesti pitää.

Värikriisi 11: Usko loppuu kesken

Kuten ajattelemasi tai tarvitsemasi kangas, myös usko saattaa loppua kesken. Silloin sinulla on muutama vaihtoehto selviytyä kriisistä.

Jos työ maistuu puulta ja koet, että sinulla olisi muutakin tekemistä, lopeta. Jätä työ kesken joko väliaikaisesti tai lopullisesti.

Jos haluat saada työn valmiiksi, maksoi mitä maksoi, lohduttaudu sillä, etteivät kaikki työt voi olla mieluisimpia. Jospa työstäsi tulee vaikka retkipeitto – piknik-alunen. Siihen kelpaa vaatimattomampikin tekele.
Ensimmäisiä blokkiaihioita katsellessani ajattelin, että ehkä tästä tuleekin retkipeitto, tai jos joudunkin antamaan tämän pois jollekin värisokealle, -tajuttomalle tai mauttomalle ihmiselle…
…mutta valmis Keisarinna Ramandu -tilkkupeitto olikin kaunis! Vaikka usko oli loppua moneen otteeseen.

Tai voit teeskennellä luottavasi siihen, että onnistut. Loppujen lopuksi, mikä tässä tilanteessa on kamalinta, mitä voi tapahtua? Ehkä tunnet tuhlanneesi aikaa ja rahaa, mutta epäonnistumisistakin on hyötyä. Opit, millaisesta et ainakaan pidä.

Epäonnistuneen työn osia voi käyttää muualla. Ehkä tilkkutyö ei näyttänyt tarpeeksi kivalta peitoksi, mutta siitä voisi tehdä hyvännäköisen takin? Tai laukun?

Keskeneräinen, ”tästä ei sittenkään tullut mitään” -työ voi sopia toisen työn taustakappaleeksi.
Ompelin vaikka kuinka monta whirlygig-kuvioista tilkkublokkia, mutta pinnaksi ladottuina ne eivät miellyttäneet minua yhtään!
Sen sijaan poimin niistä jokusia Huhtikuu-vauvanpeiton taustakappaleeseen.

Tai leikkaa siitä sopivia paloja, tikkaa ne ja ompele vetoketjupussukoiksi.

Kas siinä! Yksitoista värikriisiä, jotka voit näillä ohjeilla kätevästi välttää!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

ompele vetoketjulaukku.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.