onko saumanvaralla väliä?

Parhaaseen esitelmöitsijätapaan aloitan hauskalla tosijutulla, jonka kuulin tilkkuystävältäni Irjalta.

Irja oli elämänsä ensimmäistä kertaa tilkkuharrastajien ryhmässä, ja häntäkin pyydettiin kertomaan käsityötaustastaan. ”En ole yhtään tilkkutöitä tehnyt – suoraa saumaa vain ommellut,” hän aloitti. ”Paljon luvattu!” oli joku ryhmäläisistä silloin huutanut.

Niinpä! Tilkkuilija ompelee enimmäkseen suoraa saumaa, ja mitä suorempaa, sen parempi. Saumanvaran kun pitäisi olla koko ajan saman levyinen. Ja jos ompelee tietyn mallin mukaan, saumanvaran pitäisi vielä olla tietyn levyinen: yleensä joko hitusen vaille (scant) ¼” tai 0,6 cm tai 0,75 cm. 

Puhdasoppisen tilkkutekijän hitusen vaille (scant) -vaatimus johtuu siitä, että saumanvaran paksuuteen kuluu hiukan ylimääräistä. Eli jos ompelee tasan ohjeen mukaisen neljäsosatuuman tai 0,75 cm:n levyisen sauman, valmiista kappaleesta tulee hiukan pienempi kuin pitäisi.

Suurin osa meistä taitaa kuitenkin ommella tilkkutyön saumat käyttäen tasan paininjalan reunaa mittana. Minulla ainakin on ”tilkkutyöpaininjalka,” jonka mukaan ompelen.
Vältyt ongelmilta, jos ompelet samanlaiseksi tarkoittamasi tilkkublokit tasaisin ja saman levyisin saumanvaroin. Jos saumanvarat vaihtelevat, blokkisi ovat lopulta eri kokoisia, ja sinun on vaikea yhdistää ne kupruttomaksi tilkkupinnaksi. Siksi saumanvaralla on väliä. 

Jos haluat pari vinkkiä tasaisen sauman ompelemiseen, lue kirjoitukseni ”tasaisen tikkauksen salaisuudet”. Kerron siinä tilkkutyön tikkaamisesta, mutta kolme ensimmäistä havaintoani – ompelukone on avainasemassa, ompelija on ohjaksissa ja kiire kostautuu – pätevät myös saumojen ompelemiseen.

Saumanvaralla ei juurikaan ole väliä silloin, kun ompelet tilkkupintaa epämääräisen kokoisista paloista, improvisoimalla. Saumojen kannattaa toki olla suoria, jotta ommellut palat pystyy silittämään tasaisen litteiksi. Niiden ei kuitenkaan tarvitse joka palassa olla saman levyiset, koska silityksen jälkeen pala leikataan oikeaan mittaan.
Raitahaasteen #raitahaaste2021 teemalla pari sanaa kaitaleista ja niiden ompelemisesta.

Muista suora ja tasalevyinen saumanvara erityisesti jos ompelet kaitaleita pitkältä sivulta yhteen leikataksesi niistä uusia paloja. Jos sauma mutkittelee, leikatut palat ovat tietenkin eri kokoisia eivätkä sovikaan täydellisesti toisiinsa – tai toisiin paloihin.

Jos taas yhdistät kaitaleita lyhyeltä sivulta yhteen vinolla saumalla, saatat yhdellä lisäsaumalla saada itsellesi (pieniä) bonuspaloja. Jo 2,5-tuumaisesta kaitaleesta syntyy ihan kivoja lisäkappaleita.
Lopuksi vielä yksi vinkki.

Puhdasoppisia neuvoja kannattaa soveltaa, jos siltä tuntuu. Ompelin taannoin blokkeja, jotka koottiin kahden tuuman neliöistä ja kaksi tuumaa kanttiinsa olevista kolmio-neliöistä. Ohjeen tekijä on tarkka ompelija ja hän käski harjoitella kolmio-neliöiden saumaa niin kauan, että tuloksena olisi tasan oikean kokoinen kappale.

Valitsin toisen tavan. Ompelin lähes oikean kokoiset kolmio-neliöt ja tasoitin ne tasan oikean kokoisiksi. Tasoittelu tuntui minusta kivammalta kuin ähertää juuri oikean levyistä saumaa.
Mieti sinäkin, mikä sinulle sopii! Haluatko ommella tarkasti vai tasoitatko mieluummin?!

Kommentit

Tiinatei sanoi…
Trimmaajaksi tunnustaudun minäkin, minusta se on nopeampaa kuin viilta kolmioita millintarkasti. Tosin kun olen tarvinnut sanoista väreistä useita kahden kolmion neliöitä, olen käytttänyt Soilelta ostamaani paperia, jonka avulla saa ihan eksaktit neliöt ilman trimmaamista.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.